2019-02-20 09:32


Anca Jurma a PRELUAT mandatul de procuror-şef interimar al DNA: Instituţia trebuie să rămână puternică şi independentă

 |  13:25
Anca Jurma a PRELUAT mandatul de procuror-şef interimar al DNA: Instituţia trebuie să rămână puternică şi independentă

Anca Jurma a preluat joi mandatul de procuror-şef interimar al DNA, în prezenţa procurorului general Augustin Lazăr. Ea a spus că DNA are o răspundere majoră, şi anume combaterea corupţiei, astfel că instituţia trebuie să rămână independentă şi relevantă, mai ales în condiţiile în care România încă se confruntă cu acest fenomen. Procurorul a dat asigurări că va avea un mandat echilibrat şi că în cele şase luni pe care le va petrece la conducerea Direcţiei va continua lupta anticorupţie pe care instituţia a început-o în urmă cu 15 ani. La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr a afirmat că "prima prioritate a DNA şi a Parchetului General" va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate. El a spus că Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experienţă şi este "exact persoana" de care este nevoie acum la DNA. De asemenea, procurorul general a afirmat, la ceremonie, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.

Anca Jurma, la preluarea mandatului de procuror-şef interimar al Direcţiei Naţionale Anticorupţie: DNA are o răspundere majoră - combaterea corupţiei. Voi continua, în mandatul meu interimar, lupta pe care DNA a început-o acum 15 ani

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) are o răspundere majoră, şi anume combaterea corupţiei, astfel că instituţia trebuie să rămână independentă şi relevantă, mai ales în condiţiile în care România încă se confruntă cu acest fenomen, a spus joi noul procuror şef interimar al DNA, Anca Jurma, la preluarea mandatului. Procurorul a dat asigurări că va avea un mandat echilibrat şi în cele şase luni pe care le va petrece la conducerea Direcţiei va continua lupta anticorupţie pe care instituţia a început-o în urmă cu 15 ani.

"DNA are o răspundere majoră în îndeplinirea mandatului pe care legea îl oferă: combaterea corupţiei. DNA trebuie să rămână o instituţis puternică, independentă şi relevantă atâta timp cât România se confruntă în continuare cu corupţia. Mă voi strădui, pe cât îmi va sta în putinţă, să am un interimat echilibrat şi voi continua, împreună cu colegii, lupta pe care DNA a început-o acum 15 ani", a declarat Anca Jurma la DNA, la preluarea mandatului interimar.

Noul procuror şef al Direcţiei i-a mulţumit procurorului general pentru susţinerea sa, dar şi Laurei Codruţa Kovesi, pentru întreaga sa activitate la DNA.

La ceremonia de preluare a mandatului, care s-a desfăşurat în absenţa Laurei Codruţa Kovesi, a luat parte procurorul general, iar Anca Jurma şi Augustin Lazăr au susţinut o scurtă declaraţie de presă.

Anca Jurma a preluat mandatul de procuror-şef interimar al DNA - Augustin Lazăr: Prima prioritate a DNA şi a Parchetului General va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate

Procurorul general Augustin Lazăr a spus, joi, la ceremonia de predare a mandatului noului procuror-şef interimar al DNA, Anca Jurma, că "prima prioritate a DNA şi a Parchetului General" va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate. El a spus că Anca Jurma este un procuror cu foarte mare experienţă şi este "exact persoana" de care este nevoie acum la DNA. De asemenea, procurorul general a afirmat, la ceremonie, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.

Procurorul general a precizat că Anca Jurma a fost delegată în funcţia de procuror-şef al DNA pentru o perioadă de şase luni, el arătând că Jurma este un procuror cu experienţă.

Augustin Lazăr, care a susţinut o declaraţie de presă alături de Anca Jurca, a spus că "prima prioritate a DNA şi a Parchetului General va fi că în România lupta anticorupţie va continua cu fermitate".

Cea de a doua prioritate, potrivit lui Lazăr, este că aplicarea legii anticorupţie se va face în continuare în conformitate cu normele şi standardele internaţionale de apărare a drepturilor fundamentale.

"DNA va apela la resursele pe care le are, resursele umane de expertiză profesională care au făcut din această direcţie una dintre instituţiile cunoscute ca fiind furnizoare de expertiză în domeniu", a declarat procurorul general.

El a spus că Anca Jurma este un procuror cu experienţă mare în Ministerul Public, cu o foarte mare pregătire profesională şi persoana potrivită să vină cu contribuţia personală la încrederea în DNA: "Este o persoană care se bucură de încredere pe plan intern şi internaţional, este ceea ce ne trebuie în acest moment"

De asemenea, procurorul general i-a mulţumit Laurei Codruţa Kovesi pentru rezultatele DNA. ”Aş dori să mulţumesc doamnei Kovesi, care şi-a încheiat activitatea în această direcţie şi care în continuare va lucra în parchetul General. Este o tradiţie a Ministerului Public de a valorifica mereu procurorii cu expertiză într-un anumit domeniu, ca după ce îşi încheie un mandat (...) experienţa lor să fie valorificată în Ministerul Public. Domnia sa a adus DNA, pe perioadă mandatelor, în postura de furnizor de bune practici la nivel european", a afirmat procurorul general.

El a spus, de asemenea, că nu poate fi uitat faptul că motivele revocării Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA generează îngrijorare printre magistraţi în legătură cu independenţa lor.

"Nu putem uita faptul că motivele revocării generează îngrijorare printre magistraţi, o îngrijorare cu referire la independenţa lor, la statutul lor, la respecrare separaţiei puterilor în stat. Cu toate acestea, magistraţii sunt profesionişti şi îşi indeplinersc rolul prevăzut în Constituţie de a apăra ordinea de drept, drepturile şi libertăţile cetăţenilor", a adăugat procurorul general Augustin Lazăr.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA, iar procurorul Anca Jurma, şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din Direcţia Naţională Anticorupţie şi fost consilier al Laurei Codruţa Kovesi a fost delegată în funcţia de procuror şef al DNA.

Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Anca Jurma este fiica lui Nicolae Cochinescu, procuror-general în perioada 1996-1997 şi fost judecător al Curţii Constituţionale din 2001 până în 2010)

Anca Jurma este procuror în DNA din anul 2002, înainte fiind procuror la Parchetul General, conform CV-ului său.

În perioada 2000 - 2002, ea a fost procuror şef al Biroului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Secţiei de reprezentare şi cooperare internaţională din Parchetul Înaltei Curte de Casaţie şi Justiţie. De asemenea, ea a fost procuror la Parchetul Judecătoriei Sector 3 Bucureşti, la Parchetul Tribunalului Bucureşti şi la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti.

Jurma a terminat Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti în 1990 şi a făcut studii post-universitare în Italia, fiind, de asemenea, doctor în Drept.

Ea este membră a delegaţiei României la Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), precum şi vicepreşedinte al Reţelei Europene Anticorupţie.

Potrivit CV-ului său, Anca Jurma vorbeşte trei limbi străine - engleză, franceză şi italiană.

Tot luni, Ministerul Justiţiei a anunţat că a început selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire în funcţia vacantă de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, procedură care se va încheia în 30 iulie.

Laura Codruţa Kovesi, revocată luni din funcţia de procuror-şef al DNA, după un mandat de peste cinci ani, a fost delegată miercuri de către procurorul general Augustin Lazăr pe un post de procuror la Serviciul de îndrumare şi control al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lazăr spunând că Kovesi va avea printre atribuţii implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naţionale Anticorupţie pentru perioada 2016 - 2020. Decizia a fost luată de Lazăr la câteva ore după ce Secţia pentru procurori a CSM a decis ca laura Codruţa Kovesi să revină pe un post de procuror la DIICOT Sibiu, unde a lucrat până în 2006.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-07-12

TAGURI: anca jurma, mandat, procuror sef interimar, dna,
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


ANONIM
12 Iul 2018

iiiii Asta institutie a fost conceputa beteaga de muica-sa Maica Bei ! In scopul redistribuirii la ... negrisorii lor. Ca pot sa-i faca multi, dar nu toti treb sa ramana cu ei.
SUCCES ANCA JURMA
12 Iul 2018

Mult succes si sa umpli puscariile de gunoaiele ciumei rosii care au dat legi favorabile hotilor si borfasilor. Toate mizeriile psd sa ajunga dupa gratii in chinuri grele in frunte cu borfasul din TeleMorman (de prosti)
ANONIM
13 Iul 2018

V ai, ce naivi sunt unii ce spera ca vor ajunge in puscarii slugile stapanilor ce au decis sa fie in favoarea lor jefuita Romania. O sluga buna, adica un jefuitor de mare clasa nu intra in puscarie pt ca acela a indeplinit ordinele Stapanului extern. Faza cu Nastase a fost o reglare de conturi basista, un boom al gadilarii orgoliului matrozului. Atat, in rest dosarele-s expre create pe spete minore, ca cele majore sunt lucrari la ordinul stapanului si se fac pt ca o parte din banetul personal sa fie redistribuit in goana do bani, ca ciolanul intern mai are acum carnea lipsa, a trecut, asta, e doar zeama prin tava, el fiind molfait de mult
ANONIM
13 Iul 2018

Iar faza cu Nastase era o diversiune ca sa nu se prinda fraierii smekerilor, ca sa sperie pe ailalti sa mearga unsa faza cu redistribuirea, pe baza pizmei lui matrozachi pt Nasti. Vru matrozul glorie si avu, internationala inca. Asa ca puscariile nu vor fi umplute niciodata de Kovesoaie, de succesoarea ei, de nimeni in general, ii transforma in albinute ce au furat sa adune si vine ursul sa le ia mierea prin institutiile statului. Procuratura si serviciile ii urmaresc pe oamenii politici si stiu tot si metode folosite sa faca bani negri, nu intervin pan nu li se da semnalul de Sus. Apoi ii cheama si li se face calculul anii de functie x suma anuala, rezultat treb sa dai atat ca sa scapi de puscarie. Nu dai faci puscarie, vrei sa iesi mai iute dai atat. Stiu de la procuror . Asa ca, nu mai puneti ca fraierii boticul, intelegeti ca e reglare mafioata unde-s utilizate structurile statului. Ca toate au un rol pt opinia publica, si unul in secret fata de cine a creat republica actuala, dp caderea comunismului.
ANONIM
13 Iul 2018

Toate au fost gandite din 1980. Asta se facu planificat. Cum sa le dea sanse sa faca bani si cum sa le ia apoi cat mai mult. Hotii se fura intre ei. Asta nu e stat de drept deloc. Toti banii negri se reimpoziteaza cu ajutorul instantelor, parchetelor, sri-ului. Asa se explica protocoalele cu DNA, CSM si cu orice institutie a statului. Dar omul scarbit de coruptie si nivel de trai scazut si lipsuri majore ii crede, lui i se da iluzia aceasta pt ca se profita de starea de saturatie a cetateanului, de setea sa interioara justa pt dreptate si, isi bat abil joc si in acest moment de el, ii induc in eroare, creaza iluzia ca se face justitie, nu, nu se face. Se face doar planul B, redistribuirea banilor negri. Acum unii sobolani- micii functionari de pe ici colo s-or mai fi temut sa faca gogonate marunte, dar in general ce e de facut la scara mare se face si azi, se temeau doar de drumul redistribuirii, poze, catuse, deprecierea in opinia publica, arest in locuri insalubre ca sa te determine sa scoti parai, caDOAR ACESTA ESTE SCOPUL JOCULUI, sa scoata banul. Daca acest plan B vi se pare justitie, stat de drept, va spun ca nu e.
ANONIM
13 Iul 2018

Se fac si dosare de fatada ca sa nu se vada ca aceia sunt beneficiarii mierii colegilor lor... Deci si ursul are dosarel facut ca sa fie credibile institutiile folosite uite asa cum am spus, de fatada au un rol, aici defapt de aceea fura create ca sa imbogateasca si mai abitir pe cei mai dintre hoti, pe creatorul acestui sistem de jaf cu copii sai, ei sunt ceata de ursuleti ce se bucura de mierea albinutelor...
Random image



Ultimele stiri



STARBAG




loading...