2019-01-22 06:30


Ancheta “Fraudă la Bacalaureat” continuă: 39 de elevi de la liceul “Bolintineanu”, audiaţi la Poliţia Capitalei

 |  19:26
Ancheta “Fraudă la Bacalaureat” continuă: 39 de elevi de la liceul “Bolintineanu”, audiaţi la Poliţia Capitalei

Din totalul celor 46 de elevi de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” din Bucureşti care confirmaseră că vor veni luni, să dea declaraţii la Poliţia Capitalei, doar 39 au fost audiaţi în ancheta privind suspicinea de fraudă la Bacalaureat. Avocatul Costicăi Vărzaru, fosta directoarea a Liceului “Bolintineanu” care a fost demisă după declanşarea scandalului şpăgii, a participat la audieri şi a declarat că doi dintre elevii audiaţi susţin că au auzit că s-ar fi dat câte o sută de lei înainte de Bacalaureat, însă aceştia nu au specificat pentru cine s-au dat aceste sume.

„Am participat la audierea a 20 de elevi. Aceştia au spus că au dat câte 50 de lei pentru ultimul clopoţel, câte 250 de lei pentru banchet şi câte 150 de lei pentru robe. Niciun elev nu a recunoscut că a dat bani. Doi dintre ei au afirmat însă că au auzit şi ei că s-au plătit o sută de lei, dar nu au ştiut să precizeze unde şi pentru cine s-au dat”, a spus avocatul George Moloman, avocatul Costicăi Vărzaru.

Parchetul Tribunalului Bucureşti face cercetări pentru fapte de corupţie la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” din Capitală, directoarea unităţii de învăţământ, Costică Vărzaru, demisă din funcţie după începerea anchetei, fiind arestată preventiv pentru trafic de influenţă.

Anchetatorii au făcut, la 1 iulie, în prima zi a examenelor scrise de la bacalaureat, percheziţii la Liceul “Bolintineanu”, cu sprijinul SRI, Direcţiei Generale Anticorupţie şi Poliţiei Capitalei. În timpul percheziţiilor s-au găsit sume de bani în sălile de examen, inclusiv asupra unor profesori.

Cinci profesori din comisia de examen şi 32 de profesori supraveghetori la Liceul “Dimitrie Bolintineanu” au fost audiaţi în 1 iulie la Poliţia Capitalei. Comisia de examen a fost schimbată după probă la Limba româna, iar conducerea liceului a fost demisa de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Elevii au fost percheziţionaţi de anchetatori la ieşirea din sălile de examen, la unii dintre aceştia fiind găsite fiţuici.

Şapte candidaţi la bacalureat de la Liceul “Bolintineanu” au fost eliminaţi din examen, după ce asupra lor au fost găsite dovezi care indica tentativa de fraudă, “copiuţe, cărţi cu rezolvări, telefoane mobile”, la probă de Limba şi literatura română, anunţă, marţi, Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Poliţiştii au mers, pe 5 iulie, la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", cu autocare, pentru că 100 de elevi să fie duşi la audieri, după susţinerea ultimei probe a bacalaureatului. În faţa intrării în curtea Liceului "Bolintineanu" erau zeci de părinţi care îşi aşteptau copiii. Unii dintre părinţi, nemulţumiţi că poliţiştii au venit la liceu pentru a-i lua pe elevi cu atocarul şi a-i duce la audieri, i-au huiduit şi au reclamat ca aceştia fac un abuz.

Ulterior, anchetatorii au renunţat la transportarea cu autocarele a elevilor, iar procurorul şef de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti Bogdan Staicu declara că au fost emise citaţii, nepunându-se problema punerii în executare a unor mandate de aducere. Ulterior, Staicu spunea că au fost emise mandate de aducere pentru aproximativ 100 de elevi care au susţinut bacalaureatul la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", care ar fi fost puse în executare dacă aceştia nu se prezentau la audieri în urma citării.

“Din cele 250 de persoane (numărul elevilor care au susţinut proba de limba romană a bacalaureatului la Liceul Dimitrie "Bolintineanu" din Capitală, n.r.), erau 100 care trebuiau să reprezinte primul eşalon, care să fie audiate, dacă se putea azi (vineri, n.r.), mâine, cel târziu luni, iar celelalte peste o sută de persoane urmau să fie audiate la epuizarea primului eşalon. Aceste 100 de persoane sunt persoanele care fie s-au aflat în sălile în care au fost găsiţi asupra supraveghetorilor bani nejustificaţi, fie sunt 16 elevi în privinţa cărora exista o listă, iar alături de această listă existau rezolvările subiectelor la limba româna xeroxate în 16 exemplare. Deci aceştia au fost cei vizaţi cu prioritate”, a declarat Staicu, citat de Mediafax.

Procurorul şef Bogdan Staicu a mai spus că cei aproximativ 250 de elevi, împărţiţi în cele cinci săli de examinare de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", în care s-au găsit sume nejustificate de bani în urma descinderilor din 1 iulie, sunt martori la posibile infracţiuni de corupţie, acesta fiind motivul pentru care ei ar trebui audiaţi.

Vineri, 17 elevi au dat declaraţii de martori, la Poliţia Capitalei, iar luni au fost reluate audierile.

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, declară, vineri, că au existat mandate de aducere pentru elevii de la Liceul "Dimitrie Bolintineanu", dar nu au fost puse în aplicare, el apreciind totodată că "Poliţia a lucrat foarte corect".

Stroe mai declara, vineri, că a dispus o anchetă la Inspectoratul General al Poliţiei Române în privinţa unui părinte bruscat de poliţişti la Liceul "Dimitrie Bolintineanu" şi a purtătorului de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Alexandru Niculae, care a spus că Tribunalul a emis mandate de aducere pentru 100 de elevi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-08
Citeste si:
Victor Ponta despre ancheta de la liceul “Dimitrie Bolintineanu”: Nu politizez un dosar penal
Victor Ponta: În faţa mea, ministrul de Interne este responsabil în cazul audierilor de la liceul Dimitrie Bolintineanu
Tiberiu Niţu cere clarificări în cazul fraudei de la “Dimitrie Bolintineanu”
BAC CU BANI LA SUTIEN. Directoarea striptease Vărzaru, tartorul fraudei de la liceul Bolintineanu - VIDEO
UPDATE. Directoarea Liceului 'Dimitrie Bolintineanu', prezentată magistraţilor cu propunere de arestare
Costica Vărzaru, directoarea Liceului “Dimitrie Bolintineanu”, arestată preventiv
FRAUDĂ LA BACALAUREAT 2013. Profesorii de la liceul "Dimitrie Bolintineanu" au "suflat" elevilor subiectele la română

TAGURI: ancheta, frauda, bacalaureat, elevi, audiati, liceu, dimitrie, bolintineanu, politie, varzaru
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...