2018-12-13 06:16


Anchetat sub control judiciar. Miliardarul braşovean Ioan Neculaie, acuzat de o fraudă de 5 milioane de euro

 |  21:01
Anchetat sub control judiciar. Miliardarul braşovean Ioan Neculaie, acuzat de o fraudă de 5 milioane de euro

Magistraţii Tribunalului Braşov au respins propunerea de arestare a lui Ioan Neculaie şi au decis ca acesta să fie cercetat sub control judiciar în dosarul în care este acuzat de o fraudă de 5 miloane de euro.

Neculaie a fost adus în faţa instanţei din arestul Poliţiei Braşov cu o dubă, vineri seara, în jurul orei 22.30, cu câteva minute înainte să-i expire ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore. Miliardarul a ieşit de la audieri în jurul orei 02.00, iar instanţa a rămas în pronunţare până la ora 03.30 când a decis respingerea propunerii de arestare preventivă şi cercetarea lui sub control judiciar pe o perioadă de 60 de zile, informează Mediafax.

Neculaie este cercetat pentru infracţiunile de evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.

De asemenea, şi directorul economic al firmelor acestuia, Florin Păunescu va fi cercetat sub control judiciar pentru 60 de zile pentru evaziune fiscală sub forma complicităţii.

FC Braşov, pusă pe butuci

Potrivit unui comunicat transmis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, "din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale, a rezultat că în perioada martie 2013-mai 2015, în calitate de acționar majoritar la S.C ICIM.S.A Brașov și S.C Fotbal Club Brașov S.A, s-a asociat cu inculpatul Păunescu Stelian Florin (director economic în cadrul grupurilor de firme PRESCON S.A și ROMAN S.A și președinte al Consiliului de Administrație al S.C ICIM S.A Brașov și SC Fotbal Club S.A Brașov) și suspecta Slăvilă Corina Eugenia (jurist în cadrul grupului de firme controlate de Neculaie Ioan) cu scopul de a ajuta S.C Fotbal Club S.A Brașov să stabilească în mod fraudulos un TVA deductibil în cuantum de 6.969.266,88 lei, prin înregistrarea în contabilitatea S.C Fotbal Club S.A Brașov a unei operațiuni nereale, respectiv a achiziției la data de 24.01.2014 de către aceasta din urmă societate a unei presupuse investiții de la S.C ICIM S.A Brașov constând într-o bază sportivă situată în municipiul Brașov".

Valoarea pretinsei investiții atestată de înscrisurile înregistrate în contabilitatea S.C Fotbal Club S.A Brașov a fost stabilită la suma de 36.007.878, 88de lei (din care 6.969.266,88 de lei TVA), deși în realitate S.C Fotbal Club S.A Brașov nu a dobândit niciun drept concret și niciun bun în urma respectivei tranzacții, această tranzacție neavând valoare economică. În urma înregistrării acestor înscrisuri în evidențele S.C Fotbal Club S.A Brașov, această societate a compensat până în luna februarie 2015 suma de 6.969.266,88 lei, reprezentând TVA deductibil aferent pretinsei investiții rezultată din documente ce atestă operațiuni nereale, mai arată procurorii.

Ioan Neculaie este patronul şi finanţatorul clubului FC Braşov din 1999. Clubul a intrat în insolvenţă din 4 martie 2015 şi în prezent se judecă planul de reorganizare a societăţii.

Două condamnări la activ

În noiembrie 2012, Neculaie a fost condamnat la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă, după ce un muncitor a murit pe platforma fabricii de camioane Roman, în martie 2008.

Accidentul de muncă s-a petrecut în 6 martie 2008, când Florin Diţoiu, angajat al societăţii Prescon SA, în postul de mecanic, a murit după ce o parte a unui coş de fum care trebuia dezmembrat şi dat la fier vechi s-a prăbuşit peste el. În timp ce coşul de fum era secţionat de un sudor, o bucată din structură s-a prăbuşit peste muncitor şi l-a strivit. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au constatat, în urma verificărilor, că societatea nu avea nicio autorizaţie pentru dezafectarea coşului de fum respectiv şi nici nu erau îndeplinite măsurile legale privind protecţia şi siguranţa muncitorilor săi.

Şi în aprilie 2011, Ioan Neculaie a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare într-un dosar de tulburare de posesie în forma participaţiei improprii, într-un caz legat de încălcarea proprietăţii omului de afaceri Ioan Olaru pe un teren din Poiana Braşov.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-31

TAGURI: anchetat, control judiciar, miliardar, ioan neculaie, frauda
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


EI, POFTIM!
31 Ian 2016

Mă doare mintea, la propriu! Cum naiba să dai drumul unora ca ăștia doar sub CONTROL JUDICIAR, când au mânărit la greu de 5 milioane de euro???!!! Păi bine bă justiție, da unul care-a furat o păine de foame ce-i era...de ce-l bagi cu pedeapsă maximă, iar pe nemernicul ăsta, BA?!
MAFIA IN FLOARE - COLABORARE
31 Ian 2016

Sa ii pupe si miinile si piciorele , ca a avut grija de bani statului , sa nu mucigaiasca in banca
Random imageUltimele stiri


loading...