2017-01-18 01:23

EVENIMENT


Apă la standarde europene în municipiul Giurgiu, din 2013

 |  15:16
Apă la standarde europene în municipiul Giurgiu, din 2013

Autorităţilemunicipiului Giurgiu şi Autoritatea de Management POS Mediu au organizatmiercuri, 6 iulie, o vizită la viitoarea staţie de epurare care va deservilocuitorii oraşului.

Proiectul finanţat din fondurile UEpresupune reabilitarea şi extinderea actualei staţii de epurare din Giurgiu.Începând cu 2013, municipiul Giurgiu va beneficia de o staţie de epurare întrei trepte, o facilitate care permite atât eliminarea totală a bacteriilor dinapă, cât şi pe cea a fosforului şi azotului. Valoarea totală a proiectului estede 71 milioane euro.

Daniela Năiţă, directorul companieibeneficiare Apa Service Giurgiu S.A., a declarat că stadiul lucrărilor a atinscirca 60%, în timp ce decontarea lucrărilor a avut loc în procent de 38%.Construcţiile civile şi laboratorul staţiei de epurare sunt finisate, termenullimită pentru finalizarea lucrărilor fiind iulie 2012. Până la intrarea înfuncţiune a staţiei va mai dura însă doi ani pentru că timp de 12 luni se vorefectua teste biologice.

Garanţia calităţii pe care o vafurniza staţia de epurare de la Giurgiu este asigurată de proiectantul germanSAG, o companie specializată în proiecte care privesc îmbunătăţirea calităţiiapei. Reprezentanţii constructorului care execută lucrările, compania Hochtief,au precizat că în jur de 90% din echipamentele folosite provin de asemenea dinGermania.

Procesul de epurare în trei treptepresupune o primă treaptă mecanică în care nisipul şi impurităţile suntdecantate într-un rezervor. Ulterior, în cadrul treptei biologice, apa estefiltrată printr-un sistem de suflători în care sunt eliminate din apăbacteriile, fosforul şi azotul. În ultima etapă, care este tot una mecanică,apa este decantată în rezervoarele secundare, unde eventualul surplus de azotşi fosfor care poate rămâne după treapta biologică este eliminat, au explicatconstructorii.

Staţia beneficiază şi de un metantanc,un rezervor folosit pentru producerea de biogaz rezultat din fermentareanămolului rezultat după prima treaptă mecanică. Energia rezultată va fifolosită pentru consumul intern al staţiei, care va reduce astfel costurile defuncţionare.

Programul Operaţional Sectorial Mediu(POS Mediu) reprezintă strategia de alocare a fondurilor europene pentrudezvoltarea sectorului de mediu în România, în perioada 2007-2013 şi esteelaborat de Ministerul Mediului, în calitate de Autoritate de Management.

POSMediu are un buget total de aproximativ 5,6 miliarde euro, din care 4,5miliarde sunt reprezentate de finanţare nerambursabilă a Uniunii Europene,restul fiind reprezentat de contribuţia naţională.

Obiectivele specifice ale POS Mediusunt, printre altele, creşterea accesului populaţiei din toate judeţele ţăriila servicii publice de apă, canalizare şi epurare, până în 2015, precum şiîmbunătăţirea managementului deşeurilor şi reducerea numărului de zone poluateistoric în minimum 30 de judeţe. Cele 6 axe de prioritate ale POS Mediu suntApa potabilă şi canalizare (1), Deşeuri (2), Termoficare (3), Protecţia naturii(4), Inundaţii şi zona costieră (5) şi Asistenţă tehnică (6).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639252-11-27

Mai multe imagini:
Apă la standarde europene în municipiul Giurgiu, din 2013
zoom
Apă la standarde europene în municipiul Giurgiu, din 2013
zoom
Apă la standarde europene în municipiul Giurgiu, din 2013
zoom

Apă la standarde europene în municipiul Giurgiu, din 2013
zoom
Apă la standarde europene în municipiul Giurgiu, din 2013
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image