2018-12-14 08:43


Apelul către Președinte: Este momentul pentru Constituția Cetățenilor - DOCUMENTE

 |  17:14
Apelul către Președinte: Este momentul pentru Constituția Cetățenilor - DOCUMENTE

Cetățenii cărora li s-a umplut paharul răbdării nu renunță la protest. E foarte bine că nu renunță, dar România riscă să se transforme într-un Euromaidan dacă nu sunt propuse soluții viabile. Acestea există și sunt în mâna Președintelui. A venit momentul să-și dezvăluie adevăratele intenții. Adică să facă dovada că-și iubește țara, acea Românie „a lucrului bine făcut”.

Soluția pe care o propun, în numele unor personalități de talie națională și mondială, precum dr. Constantin Cojocaru, dr. Ioan Roșca, prof. univ. dr. Ilie Bădescu, este CONSTITUȚIA CETĂȚENILOR, proiect legislativ inițiat de cetățeni precum sunt cei care ies zilele acestea în stradă, să-și ceară drepturile. Acest proiect este publicat în Monitorul Oficial, din șase în șase luni, în speranța că în unul dintre aceste intervale se vor aduna 500.000 de semnături de adeziune. Însă, întrucât nu a beneficiat un suport media puternic, nu s-au strâns niciodată aceste adeziuni. Dar Președintele României are atribuția de a propune referendum național pe această temă.

Auspiciile nu sunt favorabile

Pe data de 21 octombrie 2015, la propunerea scriitorului Laurian Stănchescu și împreună cu fotoreporterul Lucian Curelariu, am fost la Palatul Cotroceni pentru a depune fiecare câte o petiție. S-a întâmplat un lucru ciudat, neobișnuit și inexplicabil: nu ni s-a permis intrarea în incintă, la biroul de probleme cetățenești! Am fost ținuți la poartă, unde a venit o angajată pentru a ne da numere de înregistrare. A venit, în schimb, un echipaj de jandarmi, iar unul dintre ei ne-a anchetat prietenește, după care s-a fotografiat împreună cu noi (după ce a dat raportul, prin stație, superiorilor).

Am făcut acest preambul pentru a ilustra cumva cam ce așteptări am în privința intențiilor Președintelui. De altfel, nu am primit până acum nici un răspuns la petiție, nici eu, nici Laurian Stănchescu. Totuși, voi da citire public conținutului acesteia, în încercarea de a-l influența cumva pe dl Klaus Iohannis să gândească și să acționeze anticipativ și nu exclusiv reactiv, de a considera și soluții care pot rezolva criza politică fără penibilul troc la care s-a angajat cu partidele parlamentare.

Domnule Președinte,

Apelul către Președinte: Este momentul pentru Constituția Cetățenilor - DOCUMENTE
zoom
Mă numesc Manea Dumitru (pseudonim Miron Manega - n.r.) și sunt cetățean al României.

Nu-mi fac iluzii în privința vreunei finalități a acestei petiții, în afară de aceea de a fi „monitorizat” ca rebel, dar îmi fac datoria față de propria mea conștiință, exercitându-mi până la capăt prerogativele pe care (încă) mi le conferă Constituția și așa-zisa democrație. Așadar, vă atribui, teoretic, prezumția de nevinovăție, astfel încât, tot prezumtiv, dumneavoastră ați putea-o lua în considerare.

Mă consider o victimă a sistemului care funcționează din 1990 încoace și vă consider un continuator al acestuia, cu sau fără voia dumneavoastră. Acest sistem are la bază Constituția actuală care, prin existența unor articole contradictorii, care se anulează unul pe altul, împiedică de facto și de jure manifestarea democrației.

Astfel, deși articolul 2 din Constituție prevede, declarativ, posibilitatea democrației directe, participative, prin referendum („Suveranitatea naţională aparţine poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere, periodice şi corecte, precum şi prin referendum”), articolul 61 din aceeași Constituție anulează această posibilitate, prin precizarea că „Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării”.

Domnule Președinte,

Apelul către Președinte: Este momentul pentru Constituția Cetățenilor - DOCUMENTE
zoom
Există, așa cum probabil știți (sau ar trebui să știți), în paralel cu proiectul de revizuire a Constituției, inițiat în 2013 de o comisie parlamentară (amendat de Curtea Constituțională ca având 26 de articole neconstituționale), și un proiect civic, demarat la inițiativa unui grup de cetățeni, dar finalizat și redactat de specialiști de înaltă clasă și recunoaștere națională și internațională. Cei mai importanți dintre ei sunt dr. Florian Colceag (licențiat în matematici fractale, doctor în economie și specialist internațional în guvernanță sustenabilă), dr. Constantin Cojocaru (economist redutabil, autor al „Legii Cojocaru”), dr. Ioan Roșca (inginer în sisteme socio-tehnice, doctor în științe educaționale), prof. univ. dr. Ilie Bădescu (unul dintre cei mai mari, dacă nu cumva cel mai mare sociolog român în viață).

Nu intru în amănuntele acestui proiect de constituție, subliniez doar că acesta, începând din 2013, este reînnoit din 6 în 6 luni (așa cum cere legea) și publicat în Monitorul Oficial.

Deși există o lege care permite inițiativa legislativă cetățenească (Legea nr. 189/1999), aceasta este, practic, anulată de articolul 61 din Constituția actuală, care spune că Parlamentul este „unica autoritate legiuitoare a ţării”.

Concret, în cazul proiectul cetățenesc de revizuire a Constituției (cunoscut în spațiul public sub denumirea de „Constituția Cetățenilor”), pentru ca acesta să poată fi validat (sau invalidat) prin referendum, ar trebui culese 500.000 de semnături de adeziune, într-un sistem și într-o formă extrem de greoaie și birocratică, semnături care, împreună cu proiectul propriu-zis, trebuie supuse aprobării Parlamentului. Care poate spune DA sau NU. Este, practic, o muncă în zadar, pentru că nu se pot aduna în 6 luni atâtea semnături (care, în plus, trebuie verificate de fiecare primărie de localitate sau de sector în parte și o singură greșeală anulează toată lista etc., etc.), iar dacă, totuși, se realizează, Parlamentul poate decide NU.

Domnule Președinte, dumneavoastră aveți prerogativa de a decide declanșarea unui referendum pe această temă („Constituția Cetățenilor”). Dacă aveți bună-credință și respect față de poporul al cărui angajat sunteți, faceți-o! Chemați la discuție pe autorii acestui proiect (nu neapărat pe toți, sunt suficiente numele pe care le-am amintit, sau măcar pe unul dintre ei), edificați-vă și lăsați poporul să decidă, prin referendum. Ar fi o minimă dovadă de considerație față de democrația reală și față de poporul român.

Nu-mi fac iluzii, dar, așa cum am spus, îmi fac datoria față de propria mea conștiință și îmi exercit dreptul de om liber în țara mea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-05

Documente:


TAGURI: presedinte, constitutia cetatenilor, apel, documente
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...