2017-01-21 23:38

EVENIMENT


Apostrofări pe faţă la alegerea preşedintelui CSM

 |  16:18
Apostrofări pe faţă la alegerea preşedintelui CSM

Cei optesprezece membri ai Consiliului Naţional al Magistraturii au votat, azi, în şedinţa reunită de plen, noul preşedinte şi vicepreşedinte al CSM pe 2012. Cele două mandate ale noilor manageri în viitoarele funcţii publice vor fi valabile până în data de 6 ianuarie 2013 inclusiv.

Cert e că, după cele două deliberări avute de cei 20 de votanţi în plenul reunit al CSM, deliberări care au decurs într-un mod rapid, au fost votate ambele mandate ale noilor manageri din fruntea CSM. Astfel, cu o majoritate de voturi, tânăra judecătoare Alina Nicoleta Ghica, fost preşedinte al secţiei a VIII-a Curţii de Apel Bucureşti, a fost aleasă în funcţia de preşedinte al CSM. Rolul de Vicepreşedinte i-a revenit procuroarei de numai 35 de ani, Oana Andrea Schmidt Hăineală, aceasta fiind votată cu 11 voturi şi 7 împotrivă. De altfel, cele două magistrate, şi-au prezentat abia în această dimineaţă proiectul, de altfel unul comun, de a candida la aceste înalte funcţii în aparatul juridic românesc. Fapt care a şi stârnit multă rumoare din partea mai multor membri ai Consiliului. Însă, cu toate acestea, cele două tinere magistrate vor face, începând de mâine, echipă comună la conducerea CSM. Marele învins de azi a fost Andrei Şerban, fost Vicepreşedinte al Curţii de Apel Braşov, judecător care şi-a prezentat candidatura, într-un nou proiect tip decalog, chiar cu câteva zile înainte de alegeri.

Cu un debut al sedinţei care s-a lăsat prea mult aşteptat, marcat şi de întreruperea curentului electric din cauza unui fierbător de ceai care a produs un scurtcircuit în sistemul de iluminat al instituţiei, actualul preşedinte al CSM (până azi – n.r.), judecătorul Nicolae Horaţius Dumbravă a deschis, cu o voce foarte înceată, şedinţa publică comună. Cei 2 membri de drept, Cătălin Marian Predoiu, ministrul justiţiei, Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, au sosit, din păcate, ultimii la această întrunire foarte importantă de început de an. Pe când cel de-al treilea ei membru de drept, judecătoarea Livia Doina Stanciu, de la Înalta Curte de Casaţie a României, a tras, de data aceasta, chiulul.

Din declaraţiile sale, judecătorul Dumbravă a spus că „2011 a fost un an dens pentru CSM, din care, însă, nu au lipsit provocările”. Tot el a ţinut să precizeze şi faptul că justiţia din România „se află pe drumul cel bun în ceea ce priveşte modernizarea sa, dar şi integritatea membrilor săi prin strategia de integritate pe care a adoptat-o”. Mândria actualului preşedinte Dumbravă a crescut mai ales atunci când a subliniat că, CSM, prin rolul pe care l-a jucat, în special în ultimul an, „e pe cale să finalizeze cele 3.800 de dosare din toată ţara, mai vechi de 5 sau 10 ani”. De asemenea, a mai completat acesta, oferind totodată o promisiune fermă, „şi cele 138 de mari dosare de corupuţie sunt gata a fi finalizate”. Ca o mare nerealizare a CSM-ului pe anul trecut, Dumbravă a punctat nemulţumirea sa faţă de inspecţia juridică din cadrul CSM, fapt „ce trebuie mult îmbunătăţit”. În acord cu această viziune declarată a fost şi vicepreşedintele CSM (până azi – n.r.), procurorul George Bălan. El a urat noii conduceri multă coerenţă în realizarea tuturor obiectivelor propuse.

Intervenţia ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, a trecut în revistă câteva aspecte, care, după părerea sa, sunt demne de a fi menţionate. Şi anume că „noua echipă va prelua sistemul deja îmbunătăţit, chiar dacă orice mandat are şi obiective care nu sunt parţial atinse”. El vede „un viitor clar” în noul Consiliu Superior al Magistraturii şi crede că „punerea în aplicare a noului Cod civil a fost şi va fi un adevărat succes”, iar discuţiile privind temerile de orice fel, le vede ca pe „un semn de normalitate”. 

Laura Codruţa Kovesi, procurorul general al României, s-a declarat foarte mulţumită de activitatea per ansamblu a CSM, relevând faptul că „a fost primul an în care a simţit un sprijin din partea acestei instituţii a statului, un adevărat partener”. Referindu-se la inspecţia juridică din sistemul public judiciar, şi în viziunea sa, acesta a fost punctul cel mai criticat şi atacat de Kovesi amintind că „s-a făcut câte ceva, dar nu la parametrii pe care ni-i dorim cu toţii”.

Printre obiectivele pe care cei doi tineri magistraţi proaspăt aleşi în funcţiile de conducere ale CSM vor să le urmărească pentru anul în curs sunt: întărirea justiţiei ca putere publică şi creşterea eificienţei sale prin necesitatea asigurării calităţii datelor statistice care evidenţiază volumul de lucru, prin măsurarea încărcăturii (gradul de încărcare) şi alocarea resurselor, măsurarea şi managementul soluţionării dosarelor într-un termen rezonabil (în acest moment se dau termene şi de până la 5 ani – n.r.), întărirea competenţei în sistemul judiciar, responsabilizarea acestuia, întărirea capacităţii Inspecţiei Judiciare, restructurarea modului de funcţionare a CSM, comunicarea publică în plan intern şi extern şi relaţia cu organismele internaţionale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SILE
08 Ian 2012

Deocamdata in Romanica, in nici un domeniu nu s-a iesit din faza de lolouri.Importante sunt faptele si tot deocamdata Yoc.O alta problema e ca instrumentul cu care opereaza justitia este LEGEA. Si pina nu inlocuim actualul cotet legislatv cu un edificiu clar si coerent LALAIM ca pina acum. O zi buna !

Adauga un comentariu

Random image