2019-02-21 03:48


Aproape toţi românii cred că ţara e pe un drum greşit

 |  19:10
Aproape toţi românii cred că ţara e pe un drum greşit

Ceimai mulţi români cred că ţara noastră merge într-odirecţie greşită, potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de GSSCAvangarde. Aceeaşi analiză arată că Băsesescu a coborât la doar 9% încredere,ţara ar trebui guvernată de PSD-PNL, iar Vasile Blaga ar fi cel mai potrivitpreşedinte al PDL.

91%dintre românii care au răspuns întrebărilor sondajului au spus că ţara mergeîntr-o direcţie greşită şi doar 5% dintre ei consideră că ţara se îndreaptăîntr-o direcţie bună. Jumătate dintre români cred că dacă în furntea Guvernuluiar fi un premier independent lucrurile ar merge mai bine în ţară. La capitolulîncredere în oamenii politici, campion este liberalul Crin Antonescu. 26%dintre cei chestionaţi au spus că au încredere multă şi foarte multă în el.Antonescu este urmat de Dan Diaconescu cu 24%, Victor Ponta cu 20%, în timp ceTraian Băsescu a reuşit cu greu să obţină multă şi foarte multă încredere de ladoar 9% dintre români. Ion Iliescu mai convinge doar 10% dintre români cămerită încrederea lor, Dan Voiculescu şi Adian Năstase câte 9%, iar AdrieanVideanu doar 3%. Potrivit sondajului GSSC Avangarde, România ar trebui guvernatăîn perioada imediat următoare de PSD-PNL, cred 21% dintre cei chestionaţi, 15%dintre ei vor guvern de tehnocraţi, iar 4% cred că încă mai e bună actualacoaliţie. 45% nu au ştiut sau nu au răspuns la această întrebare. Vasile Blagaeste văzut de cei mai mulţi (12%) dintre cei care au răspuns întrebării dreptcel mai potrivit viitor preşedinte al PDL. El este urmat de Traian Băsescu cu7%, de Elena Udrea cu 6%, Adriean Videanu şi Emil Boc cu câte 3%, Radu Berceanucu 1%, în timp ce 64% nu s-au arătat interesaţi de acest subiect. Nu au ştiutsau nu au răspuns.

Premierul, ales prinvot direct de cetăţeni

Destulde interesant este faptul că trei sferturi dintre cei întrebaţi sunt de părerecă premeirul ar trebui să fie alesdirect, de către toţi cetăţenii ţării, la fel ca şi preşedintele, şi doar 7%doresc ca premierul să mai fie desemnat de preşedinte. Majoritatea celorchestionaţi nu sunt de acord ca şeful statului să fie şi şef al Guvernului, iarParlamentul să aibă doar rol consultativ. Situaţia României ar fi mai proastădacă nu ar mai exista partide politice, mai cred majoritatea celor chestionaţi,şi acelaşi lucru s-ar întâmpla şi dacă nu ar mai exista primării, Guvern,preşedinte sau Parlament. Cu toate acestea, aceeaşi majoritate nu are încrederenici în partidele politice, nici în Guvern şi nici în Parlament, primărie saupoliţie. Ei au încredere mai mare, în schimb, în biserică (54%) şi în armată şişcoală (44%). De starea actuală a economiei României sunt de vină toţi oameniipolitici din ultimii 20 de ani, cred 61% dintre cei chestionaţi, 18% vădvinovat Guvernul Boc, iar 12% pe Traian Băsescu.

Tribunal al poporului

Româniivăd foarte potrivită înfiinţarea unui tribunal al poporului unde să fiejudecate în regim de urgenţă procesele de mare corupţie, trei sferturi dintrecei chestionaţi au spus că ar fi o idee bună. Ei nu sunt însă de acord ca şefulstatului să poată judeca procese ale oamenilor săraci, fără venituri (doar 25%cred că ar fi bine să se întâmple acest lucru). Destul de puţini români, 28%,au auzit de preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, şi ceva mai mulţi, 52%,de scriitorul Nicolae Manolescu, dar peste 90% au auzit de Sorin Ovidiu Vîntu,Mugur Isărescu sau Nicolae Văcăroiu. Sondajul mai arată că iniţiativaparlamentarilor de a se reveni la denumirea de ţigan în loc de rom esteconsiderată bună de 60% dintre cei chestionaţi şi aproximativ jumătate dintreei s-ar bucura şi dacă s-ar legaliza prostituţia. Părerile sunt împărţite în modaproape egal în cazul proiectului legislativ al lui Silviu Prigpoană de aintroduce presa scrisă sub controlului Consiliului Naţional al Audiovizualului.41% dintre cei chestionaţi sunt pentru, iar 38% împotrivă. Majoritatea românilorconsideră că este o idee bună sau foartebună interzicerea vrăjitoriei prin lege. Sondajul GSSC Avangarde a fostrealizat în luna septembrie 2010, pe 1.150 de persoane şi are o eroare de plussau minus 2,9%.

Evaluărilelui Dâncu

Sociologul Vasile Dâncu ne-a declarat că procentul celor careconsideră că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită este covârşitor şi înevaluările pe care le face el. „88% dintre cei întrebaţi cred că ţara seîndreaptă într-o direcţie greşită, 10% au răspuns că ţara se îndreaptă într-odirecţie bună, iar 2% nu au răspuns”, ne-a explicat Dâncu. El ne-a precizat cădatele sunt de la începutul acestei săptămâni şi nu au inclus evenimentele dinultimele zile. „Procentul celor dezamăgiţi mai creşte sau scade cu 1-2 procenteîn funcţie de anumite evenimente care emoţionează. Mi se pare greu de crezut căse poate coborî foarte mult sub această cotă. Urmează însă iarna, vor venifacturile, iar toate acestea vor fi contabilizate”, a adăugat sociologul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-10-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PRIESTOFJOHN
15 Oct 2010

Se pare ca pe Basescu nu-l mai voteaza nici pdl-istii infocati. Faptul ca 88% considera gresita directia in care se idreapta tara, e mai mult decat graitor pentru relevarea starii de fapt a romanilor. Ce altceva ne mai trebuie pentru a indeparta conducerea portocalie de la carma tarii? 100%?? Cred ca vom ajunge cat de curand si la procentul asta.Stati sa vina iarna.
SIRIANA
15 Oct 2010

putinii sustinatori ai lui base, fie sunt platiti, fie sunt prosti...cred ca este destul de clar ca sunt o adunatura de incompetenti.. sper ca in cele din urma sa fie suspendat
PROXIMUS
15 Oct 2010

Desi nu ne face placere sa vedem cat de prost stam ca popor la capitolul incredere si speranta in vremuri mai bune, lucru care denota ca romanii au ajuns deja in pragul neputintei, ma bucur totusi sa vad ca unii s-au mai 'desteptat" si i-au oferit lui Basescu procentul pe care il merita (poate chiar mai mic de atat) iar in eventualitatea unei suspendari, cu toata mita si furaciunea de la alegerile precedente,nu va mai reusi sa se agate de scaunul prezidential, asa cum a facut ultima data.
FURADAN
15 Oct 2010

observ, in cele din urma cee ace ar fi trebuit sa observam de mult. si anume faptul ca basescu scade in sondaje. asta nu poate sa fie decat un lucru inbucurator. si ce ma mai bucura, de asemenea, este faptul ca romanii incep sa aiba incredere in oameni ca dan voiculescu; de astfel de omani avem nevoie!
PROXIMUS
15 Oct 2010

Da, e uimitor faptul ca Basescu a ajuns sa aiba acelasi procent (9%) cu voiculescu, unul din principalii adversari, si sa nu uitam, unul din artizanii precedentei lui suspendari.S-au dus vremurile in care pretindea ca vorbeste "in numele poporului". Ia mai incercati acum sa ne vorbiti, dle Basescu!!!!
STELIAN TUDOSE
15 Oct 2010

Eu cred ca Voiculescu are mai mult in procente. Romanii au incredere in Voiculescu Imi pare bine ca basescu e la 9% si sper sa ajunga la un procent care da cu minus. Acest om care a distrus tara.
STIEGLITZ
15 Oct 2010

este un semn clar ca basescu nu mai are ce cauta la cotroceni, ca romanii nu-l mai vor. este si normal dupa ce a bagat tara in saracie. o surpriza placuta este dan voiculescu. eu cred ca o sa creasca in procente, pentru ca este dedicat cetateanului si il respecta.
NESTORIAN
15 Oct 2010

In acest caz putem pune problema legitimitatii: ca si in privinta guvernului facut cu struto-camila UNPR, Basescu nu mai are legitimitate. De data aceasta - chiar el...
NESTORIAN
15 Oct 2010

Si, intr-adevar, vitind mai bine vad ca Basescu a ajuns sa fie - in termeni reali - sub Voiculescu - ca legitimitate. Asta spune multe despre ce vor romanii. In sectorul 4 Voiculescu a facut, ce-i drept, treaba buna. Sper ca va ajunge la guvernare cat mai curand.
CAROL AL II-LEA
15 Oct 2010

totusi...dan voiculescu a facut cate ceva pentru oameni. cei din sectorul 4 vb frumos despre el. cred ca merita mai multe procente...decat dan diaconescu sigur care ne asasineaza cu imbecilitatile lui in fiecare seara
CORNELIUS
15 Oct 2010

pai aici se vede dc diaconescu are atatea procente desi e anchetat de dna, pentru ca ofera lumii ce-i place: mizerie,mizerie si mai multa mizerie cu emisiunile sale intrigante si dezgustatoare
CORNELIUS
15 Oct 2010

a..iar voiculescu are publicu lui tinta care in realitate este mult mai mare decat o arata sondajele
SIRIANA
15 Oct 2010

sincer, cred ca voiculescu e in realitate undeva mai sus in sondaje. asa ar fi logic, cel putin...
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...