2017-01-24 13:15


Arătarea Domnului. Boboteaza încheie sărbătorile dedicate Nașterii lui Iisus

 |  18:38
Arătarea Domnului. Boboteaza încheie sărbătorile dedicate Nașterii lui Iisus

BotezulDomnului sau Boboteaza, alături de ziua Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul şiÎnaintemergătorul Domnului, marchează sfârşitul Sărbătorilor de iarnă şi,totodată, al celor dedicate naşterii lui Iisus Hristos.

Dinsuita celor 12 sărbători creştine importante face parte şi Boboteaza (BotezulDomnului), ţinută în fiecare an în ziua a şasea a lunii ianuarie. Sărbătoareaeste menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisussă păşească în viaţa publică, la aproximativ 30 de ani. Boboteaza este unadintre cele mai importante sărbători, atât pentru creştinii ortodocşi, cât şipentru cei catolici. Potrivit scrierilor, în 6 ianuarie, Mântuitorul IisusHristos a fost făcut cunoscut lumii. De aceea, Biserica mai numeşte Boboteazaşi "Arătarea Domnului", "Dumnezeiasca Arătare" sau"Epifania", care provine din limba greacă şi înseamnă"arătare", "descoperire", "revelare".

ManifestareaSfintei Treimi

Aproapeîn aceeaşi perioadă, în pustiul Iordanului îşi începuse activitatea profeticăIoan Botezătorul. Prin învăţătura sa, acesta ajunsese să uimească şi să atragămulţi oameni. Deşi învăţăturile sale erau înscrise în Legea lui Moise, IoanBotezătorul venea cu ceva nou: curajul să le spună pe faţă şi să lereamintească permanent oamenilor că "s-a apropiat împărăţiacerurilor". Când Mântuitorul a apărut pe malul Iordanului, Sfântul IoanBotezătorul, luminat de Duhul Sfânt, l-a recunoscut şi l-a arătat mulţimilor.Momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a primit botezul este consemnat detoţi cei patru evanghelişti.

Mateine relatează că Iisus a venit din Galileea la râul Iordan, unde boteza IoanBotezatorul, cerând să fie şi el botezat. Ioan i-a spus: "Eu am trebuinţăsă fiu botezat de tine şi tu vii la mine", iar la răspunsul lui Iisus căaşa se cuvine acesta a fost botezat în cele din urmă de către Ioan. Boboteaza(Botezul Domnului) este o manifestare a celor trei elemente ale Treimii: Fiulse botează în Iordan de către Ioan, Spiritul Sfânt se coboară asupra lui Iisusîn chip de porumbel, iar Tatăl din cer Îl declară ca fiind Fiul său.

„Chiralesa”sau „Doamne, miluiește”

ÎnAjunul Bobotezei, slujitorii sfintelor altare merg la casele credincioşilorpentru a le aduce, prin stropirea cu apă sfinţită, binecuvântarea SfinteiTreimi. Postul din Ajunul Bobotezei a fost rânduit încă din vremea de început acreştinismului.

Boboteaza,ca şi Crăciunul, este precedată de un ajun deosebit, care în trecut concentra omultitudine de practici şi credinţe ce decurg în special din datina numită"umblatul preotului cu botezul" sau "Chiralesa". „Chiralesa”provine din neogreacă şi înseamnă "Doamne, miluieşte!". Existacredinţa că, strigând „Chiralesa”, oamenii capătă putere, toate relele fug şianul va fi curat până la Sfântul Andrei (30 noiembrie). Credincioşii şi preoţiiconsideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fostsfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiarîn ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfinţită labiserică în această zi şi luată de credincioşi are puteri miraculoase, ea nu sestrică niciodată. Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujbapentru sfinţirea ei. "Agheasma mare" se săvârşeşte de Bobotează, spredeosebire de "Sfinţirea cea mică" a apei, care are loc în biserică înprima zi a fiecărei luni, iar în case, la sfeştanie.

LaBobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va aruncacrucea. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel careva scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.

PFDaniel va oficia slujba pentru Agheasma Mare

PreaFericitul Partriarh Daniel va oficia, astăzi, slujba cea mare de sfinţire aapei, în faţa Reşedinţei patriarhale, unde a fost amplasată o cruce de gheaţădin lacul de lângă mănăstirea Cernica, împodobită cu flori, cetină de brad şibusuioc. Agheasma Mare se va desfăşura de la ora 11.30, după Sfânta Liturghieoficiată în Catedrala patriarhală, informează Patriarhia Română. Ca în fiecarean, în ajunul praznicului Botezului Domnului, în curtea Catedralei patriarhalea fost amplasată o cruce de gheaţă din lacul de lângă mănăstirea Cernica – detrei metri înălţime, împodobită cu flori, cetină de brad şi busuioc. Pentruslujbă au fost pregătite vasele cu o capacitate de aproximativ 8.000 de litride apă din fântâna Maicii Domnului - realizată printr-un foraj de mare adâncime(peste 180 de metri) în parcul Reşedinţei patriarhale.

Tonede apă sfințită de ÎPS Teofan

Câtevatone cu apă sfinţită vor fi oferite credincioşilor, astăzi, de Bobotează, decătre Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, slujba Aghesmei Mari urmând să fieoficiată de mitropolitul Moldovei şi Bucovinei ÎPS Teofan, transmitecorespondentul Mediafax. Apa va fi pusă în 12 butoaie mari din lemn şi va fioferită credincioşilor în curtea Mitropoliei, imediat după slujbă. Potrivit arhimandrituluiDosoftei Şcheul, eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iaşi, ÎPS Teofan,mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va săvârşi Sfânta Liturghie a SfântuluiIoan Gură de Aur în Catedrala Mitropolitană, după care pe esplanada din faţaCatedralei va fi oficiată slujba Aghesmei Mari.

Apăsfințită și păzită.Miide jandarmi asigură ordinea în timpul slujbelor din țară

Peste2.000 de jandarmi vor asigura ordinea în timpul slujbei de Bobotează şi aprocesiunilor religioase, cei mai mulţi credincioşi fiind aşteptaţi săparticipe în Constanţa, Tulcea, Brăila şi în Galaţi, la sfinţirea Aghesmei Marişi la aruncarea crucii în apa mării.

Înmunicipiul Constanţa, aproximativ 200 de jandarmi vor asigura măsurile deordine publică pe timpul procesiunii religioase organizate de ArhiepiscopiaTomisului, pe traseul Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel - portul Tomis,unde va avea loc slujba de sfinţire a Aghesmei Mari şi tradiţionala aruncare acrucii în apa mării, se arată într-un comunicat al Jandarmeriei Române.

Potrivitofiţerului de relaţii publice al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ)Constanţa, maiorul Sorin Trancă, 130 de militari ai IJJ, împreună cu alţi 60 aiGrupării de Jandarmi Mobile Tomis, vor asigura măsurile de ordine publică întimpul procesiunilor şi ceremoniilor religioase.

Unpluton de 18 subofiţeri, sub comanda unui ofiţer, va face parte din garda deonoare ce va însoţi procesiunea spre faleza Cazinoului, unde va fi oficiatăslujba de sfinţire a apelor, conform tradiţiei militare. "Jandarmii vorasigura ordinea publică în timpul tuturor acestor manifestări, la care esteaşteptată prezenţa a aproximativ 15.000 de credincioşi, iar la sfârşitulslujbei vor ajuta la împărţirea sticlelor cu apă sfinţită", a declaratmaiorul Sorin Mustăţea. Acesta a mai precizat că aceleaşi măsuri de ordinepublică vor fi asigurate de jandarmi şi pe traseele din Constanţa pe care vormerge carele cu butoaie cu apă sfinţită, precum şi la procesiunile similareorganizate la Mangalia, Medgidia, Cernavodă şi Hârşova.

Înmunicipiul Brăila, unde sunt aşteptaţi să participe peste 8.000 de credincioşi,aproximativ 120 de jandarmi vor asigura ordinea pe timpul procesiuniireligioase oficiate de ÎPS Casian Crăciun, Episcopul Dunării de Jos, dar şi înzona Esplanadei Dunării, unde va avea loc tradiţionala aruncare a crucii înapele Dunării.

Înmunicipiul Tulcea, aproximativ 70 de jandarmi vor asigura măsurile de ordinepublică în zona felezei Dunării, unde se va desfăşura procesiunea religioasă deBobotează.La Galaţi, 60 de jandarmi vor fi prezenţi pe faleza Dunării, unde suntaşteptaţi să participe peste 5.000 de credincioşi la slujba prilejuită desărbătoarea Botezului Domnului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-11-12

Mai multe imagini:
Arătarea Domnului. Boboteaza încheie sărbătorile dedicate Nașterii lui Iisus
zoom
Arătarea Domnului. Boboteaza încheie sărbătorile dedicate Nașterii lui Iisus
zoom
Arătarea Domnului. Boboteaza încheie sărbătorile dedicate Nașterii lui Iisus
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image