2018-12-16 06:01


Arhitectul Howard Carter, omagiat de Google

 |  11:52
Arhitectul Howard Carter, omagiat de Google

Howard Carter, arhitectul care a găsit mormântul lui Tutankamon, dar şi alte descoperiri legate de piramidele din Egipt, s-a născut pe 9 mai 1874, în Putney, Londra. Cel mai mare motor de căutare Google aduce astăzi, miercuri, 9 mai 2012, un omagiu celebrului cercetător prezentand un desen inspirat din activitatea celui mai cunoscut egiptolog din lume.  Howard Carter, cel pe care îl sărbătorim  astăzi la 138 de ani de la naştere, a descoperit mormântul lui Tutankamon, în 1922. 

Tatăl lui Howard Carter, artist de meserie, și care își câstiga existența pictând portretele animalelor care aparțineau localnicilor și facând ilustrații pentru ziarul "Illustrated London News", l-a îndrumat către meseria de arheolog. Howard Carter a învățat de la tatăl său să picteze impecabil, fiind să capabil să rețină o casă sau o scenă dintr-un sat. Howard Carter a fost trimis, la vârsta de 17 ani, în Egipt, pentru a asista la mai multe excavări ale mormintelor faraonilor. 

În 1899, Howard Carter a fost numit şef al Serviciului de Antichităţi din Egipt, având sarcina de a superviza excavările.

Howard Carter a fost angajat de către Lord Carnarvor, protectorul şi spri­jini­torul financiar al aventurii lui Carter, să supervizeze cercetările arheologice de la mormântul lui Tutankamon. La 26 noiembrie 1922 arheolo­gul britanic Howard Carter şi echipa sa se pregătesc să deschidă poarta spre Lumea de Dincolo a unui faraon pe care istoria îl păstrase ascuns vre­me de aproape 3.300 de ani. În viaţă, suve­ranul avusese puţine de spus: a urcat pe tronul Egiptului în 1342 î.Hr., a domnit fără glorie nouă ani şi a murit în 1335 i.Hr. Moartea lui însă l-a făcut contemporan cu secolul XX şi cu cele ce vor urma într-o măsu­ra mai mare decât i-au făcut războaiele pe Ale­xandru Macedon sau pe Iulius Cezar.

Lui Howard Carter i-au trebuit cinci ani ca să descopere complexul funerar. Bucuria descoperirii a rămas însă pentru puţină vreme intactă: la nici un an de la eveniment, cinci membri ai echipei sale au murit, alimentând teoria potrivit căreia tânărul faraon egiptean aruncase un cumplit blestem asupra celor care ar fi îndrăznit să-i tulbure somnul, scrie Totusi, blestemul lui Tutankamon nu s-a confirmat decât în parte: majoritatea membrilor echipei lui Carter au trăit mulţi ani, unii atingând vârste vene­rabile

În 1932 Howard Carter, la 58 ani, se pensionează dar nu se retrage definitiv din activitatea arheologică. Carter moare de cancer pe 2 martie în 1939, lângă Albert Hali, la vârsta de 64 ani. Nu a primit niciodată titlul de cavaler, deşi a făcut cea mai mare descoperire din istorie. Dealungul carierei Howard Carter a fost interpretat în numeroase filme  de nume celebre ale cinematgrafiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-07-22

TAGURI: Howard Carter, omagiat, Google, arhitect
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...