2017-01-22 18:27


Aruncăm 89.000 tone de alimente pe an

 |  20:12
Aruncăm 89.000 tone de alimente pe an

Anual, în gospodăriile, supermarketurile, restaurantele şi de-a lungul reţelelor alimentare de la producător la consumator în UE sunt irosite până la 50% din alimentele consumabile şi sănătoase, în vreme ce 79 de milioane de cetăţeni europeni trăiesc sub limita sărăciei, iar 16 milioane îşi primesc mâncarea de la asociaţii caritabile.

Parlamentul European a cerut, într-o rezoluţie adoptată ieri, luarea unor măsuri urgente pentru a înjumătăţi până în 2025 risipa de alimente şi a permite accesul la hrană pentru cetăţenii europeni cu mijloace modeste.

Deoarece alimentele sunt irosite în toate stadiile - de către producători, procesatori, distribuitori şi consumatori -, deputaţii europeni cer o strategie coordonată, care să combine măsuri la nivel european şi naţional, pentru a îmbunătăţi eficienţa lanţurilor de furnizare şi consum a alimentelor, pentru fiecare sector şi a aborda de urgenţă problema risipei de alimente. Dacă nu se acţionează acum, risipa de alimente va creşte cu 40% până în 2020, avertizează un studiu al Comisiei Europene.

Educaţie mai bună în şcoli

Pentru a reduce drastic până în 2025 risipa de alimente, trebuie să fie lansate campanii de sensibilizare atât la nivel european, cât şi naţional, pentru a informa publicul cum să evite irosirea alimentelor. Statele membre vor trebui să introducă lecţii în şcoli, care să explice cum trebuie păstrate, gătite şi aruncate la gunoi alimentele şi, de asemenea, să facă schimb de experienţă în acest sens. Deputaţii europeni au cerut ca anul 2014 să fie desemnat „An european împotriva risipei alimentelor“.

Etichetare şi împachetare corespunzătoare

Pentru evitarea situaţiilor în care cei care vând alimentele ajung să ofere alimente prea aproape de data de expirare, crescând astfel probabilitatea ca alimentele să ajungă la gunoi, ar putea fi introdusă dubla etichetare, cu menţionarea pe ambalaj a datei până la care alimentul poate fi vândut (data-limită de vânzare) şi a datei până la care poate fi consumat (data-limită de consum), potrivit rezoluţiei.

În plus, pentru a da posibilitatea consumatorilor să cumpere doar cantităţile de hrană de care au nevoie, ambalajele alimentare trebuie să acopere o gamă variată de dimensiuni şi să fie astfel concepute încât să păstreze cât mai bine alimentele. Alimentele aproape de data expirării şi produsele/alimentele deteriorate trebuie vândute cu preţ redus, pentru a le face mai accesibile celor nevoiaşi, spun deputaţii europeni.

Catering cu produse locale

Regulile de licitaţie publică pentru servicii de catering trebuie aduse la zi, astfel încât să includă condiţia ca, ori de câte ori este posibil, contractele să fie oferite firmelor care folosesc produse locale şi donează sau redistribuie, gratuit, mâncarea rămasă către cei nevoiaşi sau către băncile de alimente, în loc să o arunce pur şi simplu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-14

TAGURI: risipa, alimente, parlamentul- European, rezolutie, tone, catering, distribuitori, produseComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image