2017-01-20 20:04

EVENIMENT


Asediul iernii. Bucureştiul şi 24 de judeţe din jumătatea sudică a ţării, paralizate de viscol şi nămeţi

 |  19:03
Asediul iernii. Bucureştiul şi 24 de judeţe din jumătatea sudică a ţării, paralizate de viscol şi nămeţi

Bucureştiula fost unul dintre oraşele paralizate de valul de ninsori ce s-a abătutîncepând de sâmbătă asupra ţării, dar mai ales a regiunii centrale şi de sud. Întimp ce în Capitală utilajele au patrulat non-stop degajând cu mare greutatecarosabilul, în judeţele centrale şi sudice, drumurile judeţene sau naţionaleau fost închise, zeci de vehicule rămânând împotmolite.

PrimarulCapitalei, Sorin Oprescu, le-a cerut, ieri, operatorilor să scoată toateutilajele pe străzi şi să deszăpezească arterele principale şi pe celesecundare de legătură cu acestea, atenţionând că trebuie să intervină mai multîn zona liniilor de tramvai, care nu au fost curăţate. Sorin Oprescu le-asolicitat operatorilor responsabili cu deszăpezirea în Capitală, la Comandamentulde iarnă convocat ieri, să intervină cu utilajele în special în zona liniilorde tramvai, să cureţe trecerile de pietoni, refugiile şi staţiile RATB,atenţionând că multe nu au fost deszăpezite.

Totodată,primarul general le-a cerut operatorilor să împrăştie din nou materialantiderapant pe străzi şi să degajeze zăpada din zona marilor intersecţii şi dela rigole, pentru a preveni formarea poleiului. Ieri-seară Comandandamentul deiarnă s-a întrunit într-o nouă şedinţă.

Ceai şi supă caldăpentru bucureşteni

Însectorul 1, societatea Romprest intervine pentru deszăpezire cu 47 de utilaje,atât pe arterele principale, cât şi pe cele secundare, iar o sută de operatorievacuează zăpada din zona staţiilor RATB, a refugiilor şi a trecerilor depietoni. În sectorul 2, Supercom are 34 de utilaje pe străzile secundare şi 60de operatori în zona staţiilor RATB. În sectorul 3 firma Rosal a trimis 45 deutilaje pe arterele principale şi pe cele secundare, precum şi 80 de operatoriîn staţiilor RATB.

Deasemenea, în sectorul 4, societatea Rebu intervine pe arterele principale şi pecele secundare cu 46 de utilaje, precum şi cu 72 de operatori care curăţăzăpada în zona staţiilor RATB. În sectorul 5, Romprest are 19 utilaje pearterele principale şi secundare şi 100 de operatori în zona staţiilor RATB. Însectorul 6, societatea Urban a trimis 48 de utilaje pe arterele principale şialte 10 pe cele secundare, precum şi 196 de operatori în staţiile RATB şi înzonele în care sunt treceri de pietoni.

Bucureşteniipot primi ceai sau supă caldă în cantinele municipalităţii din strada SfântulConstantin nr. 8, Calea Grivitei nr. 216, strada Agricultori nr. 44, BulevardulDacia nr. 196 şi Calea Ferentari nr. 91. Totodată, în Calea Şerban Vodă 164-168şi în Complexul de Servicii Socio-Medicale al Municipiului Bucureşti oameniistrăzii vor primi îngrijiri şi mâncare caldă. Bucureştenii care văd pe străzioameni fără adăpost sunt rugaţi să sesizeze autorităţile la numărul de telefongratuit 0800.821.218.

Trenuri anulate însud

Patrutrenuri de călători care fac legătura între Bucureşti Obor, Feteşti şi Călăraşiau fost anulate din cauza ninsorii şi a viscolului, au anunţat, ieri,reprezentanţii CFR Călători. Potrivit CFR Călători, din cauza ninsorii şi aviscolului au fost anulate, ieri, trenurile Personal 8034 Feteşti - BucureştiObor, 8033 Bucureşti Obor - Feteşti şi 8021 Bucureşti Obor - Călăraşi Sud. Deasemenea, luni va fi anulat trenul Personal 8022, care circulă de la CălăraşiSud la Bucureşti Obor. CFR Călători precizează că circulaţia feroviară dinsudul ţării şi sudul Moldovei se desfăşoară în condiţii de iarnă. Pasagerii potafla informaţii despre modificările în traficul feroviar la staţiile CFR şi lanumărul de telefon 021/9521 sau de pe site-ul www.cfrcalatori.ro.

Măsuri

Trafic restricţionat,de ieri, în şase judeţe, pe DN2

Traficulrutier pentru maşinile de peste 3,5 tone a fost restricţionat, ieri, începândcu ora 14.00, pe DN2, în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila, Galaţi, Ialomiţa şiCălăraşi, decizia fiind luată în Comandamentul de iarnă, după ce a fost anunţatun nou val de ninsoare în jumătatea de sud.

ŞefulPoliţiei Rutiere, comisarul-şef Lucian Diniţă, a declarat că toateautovehiculele cu masa mai mare de 3,5 tone vor fi redirecţionat către parcări,începând cu ora 14.00. Şeful Poliţiei Rutiere le-a recomandat şoferilor să nucircule pe drumurile comunale şi judeţene până când acestea nu vor fi curăţatede zăpadă. Totodatră, Diniţă le-a recomandat şoferilor care pleacă la drum săpună lanţuri pe roţi şi să aibă la îndemână ustensile pentru deszăpezire.

Circulaţiaîn judeţul Buzău s-a desfăşurat cu dificultate, ieri, din cauza zăpezii şi aviscolului, pe majoritatea drumurilor, în timp ce pe două şosele naţionale şipe patru tronsoane judeţene traficul era închis. Traficul rutier este oprit înjudeţul Buzău pe DN 22 Râmnicu Sărat -Brăila şi pe DN 2C Costeşti - Pogoanele -Padina.

Problemelepe DN22 au apărut încă de sâmbătă seară, când iniţial poliţiştii au luatdecizia de a interzice circulaţia maşinilor mai grele de 3,5 tone pe acesttronson, după care măsura a fost valabilă pentru toate tipurile deautovehicule. În noaptea de sâmbătă spre duminică, drumul a fost redeschis,însă spre dimineaţă circulaţia a fost din nou închisă. Poliţia a instituitfiltre în vederea informării şoferilor cu privire la rutele pe care trebuie săse deplaseze pentru a ajunge cu bine la destinaţie. Pe celelalte drumurinaţionale din judeţul Buzău se circulă cu dificultate. Din cauza zăpezii, desâmbătă şi până duminică dimineaţă aproximativ 30 de tamponări şi ieşiri în afaraşoselei au fost semnalate Poliţiei Buzău, însă numărul lor ar putea fi mult maimare. Conform agentului Amalia Vlădescu de la IPJ Buzău, nu toţi şoferiiimplicaţi în tamponări sau evenimente rutiere soldate doar cu pagube s-auprezentat la Poliţie, unii înţelegându-se pe cale amiabilă.

Problemedin cauza zăpezii sunt şi pe drumurile judeţene, la ora transmiterii acesteiştiri circulaţia fiind oprită pe patru astfel de artere rutiere: DJ 214 ACaragele - Ruşetu, DJ 203 Bălăceanu - Galbenu (Brăila), DJ 102 H Amaru -Căldăruşanca - Glodeanu Siliştea, DJ 203 K Săgeata - Robeasca. De asemenea, dincauza vremii nefavorabile care nu permite intervenţia drumarilor au fostinstituite restricţii de trafic şi pe drumurile judeţene DJ 203 I Pogoanele -Scutelnici şi DJ 203 Ziduri -Valea Râmnicului.

Ironia iernii

Un utilaj dedeszăpezire a rămas... înzăpezit

Sâmbătăseară, mai multe autoturisme şi un autobuz cu călători au rămas blocate pe DJ102 H între Căldăruşanca şi Pitulicea. Autoturismele au fost scoase din nămeţide un tractor al unui localnic care, solicitat de autorităţi, a mers să-i ajutepe oameni. Autobuzul nu a putut fi tractat dintre nămeţi, astfel că unii dintrecălători care stăteau mai aproape de locul în care maşina a rămas înzăpezită audecis să se întoarcă spre case, pe jos. Ceilalţi pasagerilor au rămas ore înşir în autobuz, însă pentru că în zonă nu s-a intervenit pentru deblocareadrumurilor, în cele din urmă poliţistul din localitate a luat decizia de a-iduce pe oameni la un han din apropiere.

Unalt autobuz cu călători a rămas blocat sâmbătă seară pe DJ 214 A, înlocalitatea Largu. Oamenii au fost cazaţi peste noapte la grădiniţa dinlocalitate, iar duminică, pentru că drumul nu a fost curăţat şi autobuzul nu afost scos din nămeţi, oamenii au decis să plece pe cont propriu către case,situate în majoritatea cazurilor la circa 5 kilometri de locul în careautobuzul a rămas înzăpezit.

Chiarşi un utilaj de deszăpezire a rămas blocat în nămeţi, fiind scos după multe orede un altul.

Ambulanţă cu un copilîn stare gravă, împotmolită

Oambulanţă a rămas blocată în zăpadă în timp ce se deplasa în localitateavasluiană Soci, de unde urma să preia un copil în vârstă de 4 ani, aflat înstare gravă, în cele din urmă copilul fiind dus cu o sanie la maşina Salvării,care, după ce a reuşit să plece, s-a înzăpezit din nou. Potrivit ServiciuluiJudeţean de Ambulanţă Vaslui, autosanitara a rămas înzepezită la 2 kilometri delocul solicitării, din cauza ninsorilor ambundente şi a viscolului care a făcutimpracticabil drumul spre localitatea Soci, comuna Ghergheşti. La recomandareaechipajului de pe ambulanţă, părinţii copilului l-au luat pe acesta într-osanie trasă de cai şi l-au dus până la autosanitară, care între timp reuşise săiasă din zăpadă. După preluarea copilului, ambulanţa a rămas din nou blocată înzăpadă. "Odată ce a fost preluat de echipajul medical, copilul a foststabilizat, acesta prezentând febră mare de mai multe zile. Am solicitatsprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi a primarului dinGhergheşti pentru a reuşi să scoatem din zăpadă ambulanţa", a declarat,pentru corespondentul Mediafax, Aurora Popa, managerul Serviciului Judeţean deAmbulanţă Vaslui. Un echipaj al Inspectoratului pentru Situaţii de UrgenţăVaslui s-a deplasat spre locul unde ambulanţa a rămas blocată în zăpadă, iarîmpreună cu autorităţile locale din Ghergheşti a încercat scoatereaautosanitarei din zăpadă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-06-08

Mai multe imagini:
Asediul iernii. Bucureştiul şi 24 de judeţe din jumătatea sudică a ţării, paralizate de viscol şi nămeţi
zoom
Asediul iernii. Bucureştiul şi 24 de judeţe din jumătatea sudică a ţării, paralizate de viscol şi nămeţi
zoom
Asediul iernii. Bucureştiul şi 24 de judeţe din jumătatea sudică a ţării, paralizate de viscol şi nămeţi
zoom
Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image