2018-11-16 05:36


Asigurările de sănătate, doar pentru pensiile mai mari de 740 de lei

 |  19:00
Asigurările de sănătate, doar pentru pensiile mai mari de 740 de lei

Doar pensionarii cu pensii peste 740 de lei vor plăti asigurările de sănătate. Curtea Consituţională a României (CCR) a decis, în urma sesizărilor primite de la vârstnici, că sistemul de calcul trebuie să fie acelaşi cu cel al impozitului pe venit.

În urma acestei decizii, autorităţile vor fi nevoite să schimbe modul de reţinere a contribuţiilor pentru asigurările de sănătate. Astfel, pensiile sunt impozitate cu 5,5% în prezent, însă de acum încolo acest impozit se va aplica doar la diferenţa dintre minimumul de 740 de lei şi cuantumul maxim al pensiei. "Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că dispozițiile art.259 alin. (2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătățiisunt constituționale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei", se arată în motivarea CCR.Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentația reținută în motivarea soluției pronunțate de Plenul Curții Constituționale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Peste 8.000 de persoane care au pensii de peste 740 de lei au depus plângeri pe 11 aprilie la registratura Tribunalului Argeş şi au cerut anularea OUG 107/ 2010, în baza căreia li se reţine din pensie 5,5 la sută pentru contribuţiile de sănătate, ei solicitând şi restituirea sumelor reţinute până acum.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639560-08-22

TAGURI: pensie, asigurari, retinere, curtea- constitutional, decizie, pensionari
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...