2019-01-16 12:10


UPDATE. ATENTAT CU BOMBĂ la Universitatea "Asachi" din Iaşi

 |  10:13
UPDATE. ATENTAT CU BOMBĂ la Universitatea "Asachi" din Iaşi

UPDATE, ora 15.06: Oliver Florin Stan, bărbatul care a intrat în amfiteatrul P6, care aparţine Universităţii Tehnice Gr.T.Popa, din Iaşi, cu un rucsac în care se afla material explozibil, a fost student şi masterand al Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii.

Decanul acestei facultăţi, prof. dr. Ion Bogdan a declarat pentru Agerpres că Oliver Florin Stan şi-a finalizat cursurile de licenţă 1999, la specializarea electronică aplicată, iniţial nu a luat examenul de licenţă şi a dat examenul în februarie 2000, după care a urmat masteratul tot în cadrul Universităţii Tehnice, la Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii.

Deşi iniţial se vehiculase că atentatorul a fost student şi la Medicină, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie Gr.T.Popa, a declarat că bărbatul nu figurează printre cei care au studiat medicina sau farmacologia.

'Bărbatul respectiv nu a fost student nici la Facultatea de Farmacie şi nici la Medicină', a precizat prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iaşi.

Bărbatul este audiat şi în prezent. 

UPDATE, ora 11.48: Bărbatul care a detonat un material explozibil în Amfiteatrul P6, corpul A, de la Universitatea Al. I.Cuza, care aparţine Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii, de la Universitatea Tehnică "Gh. Asachi", are nouă internări la Spitalul de Neuropsihiatrie Socola.

Bărbatul, Stan Oliver Florin, în vârstă de 38 de ani, a fost externat ultima oară pe 1 aprilie de la Spitalul de Neuropsihiatrie Socola.

Începând din 2006 el este pacientul unităţii medicale, din cauza unor 'tulburări de schizofrenie paranoidă', a declarat pentru Agerpres, dr Lucian Burlea, directorul Spitalului de Neuropsihiatrie Socola.

Conform medicului, în cazul în care nu îşi iau medicaţia la timp, astfel de pacienţi suferă de halucinaţii sau deliruri urmate de tentative de suicid ori crime.

UPDATE, ora 11.37: Premierul Victor Ponta, preşedinte al PSD, a declarat luni în legătură cu incidentul petrecut în cursul dimineţii la Iaşi că, din fericire, nu s-a întâmplat nimic cu adevărat grav.

"La Iaşi, de dimineaţă a apărut un incident, dar înţeleg că, din fericire, nu s-a întâmplat nimic foarte rău şi poliţia... Bănuiesc că o să plecaţi şi dvs., domnule primar, şi asemenea incidente probabil că-s greu de evitat, dar important este că nu s-a întâmplat nimic cu adevărat grav", a declarat premierul înaintea reuniunii Biroului Permanent Naţional al PSD.

Se caută şi alte materiale explozive în clădirea Universităţii Al. I Cuza

 Poliţişti şi angajaţi SRI fac cercetări în Corpul corpul A, de la Universitatea Al.I.Cuza, din Iaşi, în partea de clădire care aparţine Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii, din cadrul Universităţii Tehnice "Gh. Asachi", unde un bărbat, în vârstă de 38 de ani, a ameninţat că detonează o bombă artizanală dacă nu vorbeşte cu poliţiştii.

Bărbatul care a detonat un material exploziv la Universitate din Iaşi a spus că a lăsat în clădire şi alte bagaje cu explozibil. El este audiat în prezent de poliţişti.

'Echipa pirotehnică se află la faţa locului, căutând şi alte dispozitive improvizate', a spus Anca Vâjiac, purtătorul de cuvânt al IPJ Iaşi.

Surse din cadrul anchetatorilor spun că bărbatul are mai multe internări la Spitalul de Neuropsihiatrie Socola.

Bărbatul, care avea un rucsac în spate, a spus membrilor comisiei de examinare că vrea să vorbească cu poliţiştii.

'Am profitat de moment şi am spus că vreau să ies afară să arunc paharul din care am băut cafea. Am ieşit, şi am anunţat incidentul la serviciul 112. Bărbatul ne-a informat că are în spate un rucsac plin cu explozibil. El ne-a spus că nu are nimic cu noi dar că doreşte să vorbească cu cei de la Poliţie', a declarat pentru Agerpres, Daniel Mătăsaru, secretarul comisiei de examinare.

Ion Bogdan, decanul Facultăţii de Electrotehnică, a declarat la rândul său, că a fost convins că e o farsă.

'Eram convins că e o alarmă falsă, aşa că bărbatul a devenit agitat. Am încercat să negociem, să-l scoatem din sală pentru a nu stresa studenţii care trebuiau să susţină examenul de licenţă. A devenit nervos. Mi-a spus să tac pentru că am fost suficient timp autoritar. Atunci m-am oferit să fiu ostatic, spunând că sunt decanul facultăţii. Nu a părut impresionat. A cerut să vorbească cu poliţia, arătând un buton pe care îl avea în mână', a declarat la rândul său Ion Bogdan, decanul Facultăţii de Electronică şi Telecomunicaţii, din cadrul Universităţii Tehnice "Gh. Asachi".

Câţiva dintre studenţii aflaţi în primul rând din Amfiteatrul P6, au profitat de un moment de panică, l-au imobilizat cu ajutorul profesorilor. Ei l-au predat ulterior poliţiştilor.

UPDATE, ora 10.53: Ministrul delegat pentru Învăţământ superior Mihnea Costoiu a spus că bărbatul a ameninţat că a lăsat alte bagaje cu material exploziv în săli din clădirea veche a facultăţii, care are corp comun cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza.

Ministrul a spus că Poliţia şi SRI fac cercetări la faţa locului, pentru că nu se ştie dacă afirmaţiile acestuia despre alte bagaje cu exploziv sunt sau nu reale.

Costoiu a spus că bărbatul declara că are o problemă cu Poliţia, nu cu cei din facultate.

Costoiu a făcut aceste declaraţii la intrarea în sediul central al PSD din Bucureşti, unde are loc şedinţa Biroului Permanent Naţional al acestei formaţiuni, transmite Mediafax.

UPDATE, ora 10.32: O explozie a avut loc, luni dimineaţă, într-o sală de curs a Facultăţii de Telecomunicaţii de la Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi", în timpul examenului de licenţă, după ce un bărbat a intrat în sediu cu un dispozitiv exploziv, pe care l-a detonat. Nu au fost înregistrate victime.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Iaşi, Anca Vâjâiac, a declarat că un bărbat a intrat într-o sală de curs de la Facultatea de Telecomunicaţii, unde avea loc examenul de licenţă, având la el un rucsac în care se afla un dispozitiv exploziv improvizat.

Bărbatul a început să îi ameninţe pe cei din sala de curs, după care a detonat materialul exploziv.

În urma exploziei nu a fost rănită nicio persoană.

UPDATE. ATENTAT CU BOMBĂ la Universitatea
zoom

Doi dintre studenţii aflaţi în sală au reuşit să îl imobilizeze pe bărbat şi au sunat la 112, iar la scurt timp bărbatul a fost reţinut şi dus la Poliţie, unde este audiat la ora transmiterii acestei ştiri.

Potrivit sursei citate, în prezent se fac verificări pentru a se stabili identitatea bărbatului şi despre ce tip de exploziv este vorba.

Fascultatea de Telecomunicaţii din cadrul Universităţii Tehnice "Gheorghe Asachi" unde a avut loc incidentul funcţionează în clădirea Universităţii "Alexandru Ioan Cuza", corpul de clădire respectiv fiind evacuat, la faţa locului aflându-se poliţişti şi pirotehnişti, transmite Mediafax.

Un individ neidentificat a intrat într-o sală a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi a detonat un dispozitiv explozibil artizanal. Atentatul cu bombă a avut loc în timpul examenului de licenţă.

Din primele informaţii, se pare că atentatorul a fost rănit uşor, transmite Realitatea TV.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-08

TAGURI: atentat, bomba, iasi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...