2017-01-21 12:46

EVENIMENT


ATENŢIONARE! România sub nămeţi!

 |  12:37
ATENŢIONARE! România sub nămeţi!

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) menţine în continuare atenţionarea de Cod Portocaliu de ger, la nivelul întregii ţări, emisă marţi, 30 ianuarie. Temperaturile din noaptea trecută s-au situat între - 32,5 de grade la Întorsura Buzăului şi -7 grade la Oraviţa. În Harghita, a fost a patra zi consecutiv când s-au înregistrat temperaturi sub minus 20 de grade Celsius. În toată ţara, gerul a răpus în total, în ultimele zile, 13 oameni. Joi va ninge slab în sud şi în sud-vest, vineri va ninge în toată ţara, dar mai ales seara şi noaptea în regiunile sudice, izolat mai abundent. Sâmbăta va ninge în toată ţara. Pe suprafeţe restrânse cantităţile vor fi însemnate, iar în sud-est va fi lapoviţă şi se va forma polei.

Gabriela Băncilă, meteorolog de serviciu al ANM, a făcut, marţi, o serie de precizări privind evoluţia viitoare a vremii, menţionând, printre altele, că temperaturile extreme consemnate în România în ultima perioadă nu reprezintă nişte recorduri, dar şi faptul că, datorită uşoarei încălziri a vremii după data de 3 februarie, există puţine şanse ca prezentul Cod Portocaliu să fie prelungit.

“Pe termen scurt şi termen mediu, temperaturile vor rămâne normale faţă de media multianuală lunară (...) Pentru următorul interval vremea rămâne geroasă, practic până vineri. După aceea, în cazul sfârşitului de săptămână, temperaturile vor creşte uşor. Cu toate acestea, vom avea o vreme deosebit de rece, în special în jumătatea de nord a ţării (...) În schimb, de interes vor fi ninsorile la sfârşitul săptămânii, în special în zonele sudice şi la munte. Precizez că în partea de sud-est există posibilitatea ca precipitaţiile să se transforme în lapoviţă, ploaie şi depunere de chiciură (...) În momentul de faţă, putem vorbi cu certitudine că vor mai fi ninsori până la sfârşitul iernii meteorologice, adică până la finele lunii februarie”, a spus Băncilă, citat de Agerpres.

Vremea se va menţine deosebit de rece, în special în cursul nopţii următoare şi joi dimineaţă, cu temperaturi minime de până la -29 grade Celsius în depresiuni şi de -18 grade Celsius în Bucureşti, posibil mai coborâte la periferie, se menţionează în Raportul zilnic privind situaţia hidrometeorologică şi a calităţii mediului, publicat, miercuri, de Ministerul Mediului şi Pădurilor.

La noapte, cerul se va înnora în toată jumătatea de sud a teritoriului, unde pe arii restrânse va ninge slab şi va fi variabil în rest. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului, pe litoral şi în zona montană înaltă. Dimineaţa şi noaptea, pe arii restrânse în zonele joase, va fi ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

În Capitală, vremea va fi geroasă, în special noaptea şi dimineaţa. Cerul va fi variabil, cu înnorări spre sfârşitul intervalului, iar vântul va sufla slab şi moderat. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţă asociată cu depunere de chiciură.

Joi va ninge slab în sud şi în sud-vest, vineri va ninge în toată ţara, dar mai ales seara şi noaptea în regiunile sudice, izolat mai abundent. Sâmbăta va ninge în toată ţara. Pe suprafeţe restrânse cantităţile vor fi însemnate, iar în sud-est va fi lapoviţă şi se va forma polei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-10-17

TAGURI: cod_portocaliu, ger, temperaturi, atentionare, anmComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

ANCA
01 Feb 2012

Ar trebui ca Politia rutiera sa intre in actiune si sa interzica accesul pe drumurile care au riscul de inzapezire. Acestea sa fie deschise doar pentru cazurile de necesitate (ambulante, pompieri, politie, utilaje de deszapezire, masini care asigura aprovizionarea cu alimente, apa, articole de stricta necesitate) . Cred ca asa ar fi bine , pentru ca nu ne putem baza pe civismul cetatenilor; astia se vor duce urgent la nasa cu ploconul si cu bebelusul din dotare, caci in mintea lor asta este o urgenta, o mare necesitate ! Iar TIR -urile care transporta figidere, sosoni, tevi , mobila etc. sa fie oprite din trafic cateva zile pana cand situatia se reglementeaza, ca nu moare nimeni daca nu-si cumpara chiar azi fotoliu sau laptop!

Adauga un comentariu

Random image