2018-09-25 01:11


Aterizare de coşmar pentru 116 pasageri Blue Air. Anchetă penală după ce o cursă charter a ieşit, joi dimineaţă, de pe pista aeroportului din Cluj-Napoca

 |  21:01
Aterizare de coşmar pentru 116 pasageri Blue Air. Anchetă penală după ce o cursă charter a ieşit, joi dimineaţă, de pe pista aeroportului din Cluj-Napoca

Momente de groază, joi dimineaţa, pentru cei 116 de pasageri ai unei curse Blue Air care efectua o cursă charter de la Bucureşti la Barcelona. Avionul a ieşit de pe pista Aeroportului Internaţional "Avram Iancu" din Cluj, la aterizare, din fericire fără a exista persoane rănite. Ca urmare a incidentului, aeroportul Cluj a fost închis timp de mai multe ore, iar Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS) a deschis o anchetă.

Pe de altă parte, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au deschis un dosar în care se cercetează împrejurările în care un avion aparținând companiei Blue Air a ieșit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la locul evenimentului s-a deplasat un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, precum și polițiști de la IPJ Cluj în vederea efectuării cercetării la fața locului și dispunerii măsurilor procedurale necesare.

"Aeronava, care efectua zborul de tip charter numărul OB 9301 pe ruta Otopeni-Cluj-Barcelona, la aterizarea la Cluj a întâmpinat un incident minor depăşind cu aproximativ 5-10 m suprafaţa pistei. Aterizarea s-a efectuat în condiţii meteo dificile, ninsoare şi zăpadă depusă pe suprafaţa pistei de aterizare, dar conform buletinelor meteo transmise de turn în limitele admise pentru operare, inclusiv coeficientul de frânare declarat de către aeroport", arată Blue Air, într-un comunicat de presă.

Compania menţionează că aeronava a aterizat la ora 08:00 şi că în faza finală de frânare din cadrul procedurii de aterizare comandantul aeronavei a observat ca aderenţa pe pistă nu este suficient de mare pentru a permite oprirea în limitele pistei de aterizare, avionul alunecând circa 10 metri în afara acesteia.

"Conform buletinului meteo transmis de către Romatsa (informaţii preluate de la reprezentanţii aeroportului Cluj) la ora 07:30 frânarea pe pista de aterizare era medie spre bună existând depuneri de zăpadă. În aceste condiţii, conform manualului de operare al aeronavei, aterizarea şi frânarea se pot efectua în siguranţă. Ulterior aterizării, un nou buletin meteo a fost emis, buletin în care condiţiile meteo descrise erau: acoperire până la 100% a suprafeţei pistei cu zapadă udă şi condiţii de frânare medii", arată operatorul aerian.

La bord se aflau 110 pasageri şi 6 membri ai echipajului. Pasagerii au fost debarcaţi în condiţii normale şi au fost transferaţi în terminalul de plecări, conform sursei citate.

Şeful aeroportului: “Nu mai aveau combustibil!”

Directorul Aeroportului din Cluj, David Ciceo, susţine că, joi dimineaţă, când ningea, condiţiile de aterizare pe aeroport erau corespunzătoare şi că piloţii avionului care a ieşit de pe pistă le cunoşteau, adăugând că aceştia ar fi cerut să aterizeze întrucât nu mai aveau combustibil suficient

"Avionul a ieşit de pe pistă pe o distanţă de circa 20 de metri. Condiţiile de aterizare pe aeroportul clujean erau bune, iar piloţii cunoşteau aceste condiţii. S-au luat măsuri conform standardelor internaţionale. Au ieşit de pe pistă ca să poată ateriza, dar condiţiile erau corespunzătoare. Era o frânare 3, în condiţiile în care frânare 1 înseamnă cea mai slabă, iar 5 cea mai bună. În condiţii de ninsoare, erau condiţii corespunzătoare de aterizare. Vizibilitatea era corespunzătoare pentru aterizarea pe aeroportul clujean, în cursul dimineţii, înainte de sosirea cursei Blue Air, au mai fost operate zboruri pe aeroportul clujean fără nicio problemă", a spus Ciceo, citat de Mediafax.

Întrebat dacă piloţii ar fi solicitat turnului de control să aterizeze pentru că aeronava nu mai avea combustibil suficient, Ciceo a confirmat această solicitare şi a precizat că, în acel moment, utilajele aeroportului deszăpezeau, dar condiţiile de aterizare erau bune.

Pasagerii: “Pista nu era curăţată!”

Unii pasageri din avionul Blue Air susţin însă că pista nu era curăţată, acesta fiind de fapt cauza incidentului. Unul dintre aceştia, Mihai Alexandru, a declarat că pilotul a aterizat foarte bine, dar avionul a alunecat.

"A fost o problemă cauzată de pista aeroportului care nu a fost curăţată de zăpadă. Când am coborât din avion, am văzut că era un strat de trei-patru centimetri de zăpadă. Pilotul a aterizat foarte bine, nici nu ne-am dat seama ce s-a întâmplat, dar apoi am văzut că am ieşit de pe pistă. A alunecat avionul şi s-a întors într-o parte. Eu merg la muncă în Spania, sunt şofer, cam ştiu cum stă treaba cu zăpada", a spus el.

Un alt pasager, Adrian, a declarat, la rândul său, că de vină pentru incident sunt cei de la aeroport, care nu ar fi curăţat pista de zăpadă.

"Cred că stratul de zăpadă de pe pistă era de peste 10 centimetri, iar pilotul văzând că nu poate opri avionul l-a scos în afara pistei. După ce am coborât cu bine din avion au început cei de la aeroport să cureţe zăpada cu lopeţi", a spus Adrian.

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au deschis joi un dosar în care se cercetează împrejurările în care un avion aparținând companiei Blue Air a ieșit de pe pista Aeroportului Cluj-Napoca.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, la locul evenimentului s-a deplasat un procuror de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, precum și polițiști de la Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj în vederea efectuării cercetării la fața locului și dispunerii măsurilor procedurale necesare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-07

TAGURI: aterizare, cosmar, pasageri, blue air, ancheta penala
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...