2019-03-25 12:28


Augustin LAZĂR, de Ziua Justiţiei: Să fie prilej de reflecţie, în conjuncturile extrem de intense

 |  10:18
Augustin LAZĂR, de Ziua Justiţiei: Să fie prilej de reflecţie, în conjuncturile extrem de intense

Procurorul general Augustin Lazăr spune, într-un mesaj transmis duminică, de Ziua Justiţiei, că aceasta trebuie să fie un prilej de analiză a parcursului sistemului judiciar, în contextul modificărilor legislative care afectează magistratura şi justiţia penală şi al atacurilor la adresa judecătorilor şi procurorilor, mult mai dure şi mai frecvente în această perioadă. El afirmă că magistraţii pot răspunde acestor provocări în primul rând prin semnalul de unitate şi de implicare pe care trebuie să îl dea atunci când sunt în discuţie chestiuni fundamentale, care privesc însăşi esenţa justiţiei, ca serviciu public.

"Prima duminică a lunii iulie este dedicată, începând din anul 1994, sărbătoririi Zilei Justiţiei, moment aniversar, dar şi simbolic pentru toţi cei care lucrăm în sistemul judiciar, în sensul recunoaşterii rolului important pe care justiţia îl are în societate. Din acest motiv, Ziua Justiţiei trebuie să reprezinte un prilej de reflecţie şi de analiză a parcursului şi evoluţiilor înregistrate de sistemul judiciar, în special în conjuncturile extrem de intense din ultimii doi ani. Am în vedere atât seria modificărilor legislative care afectează magistratura şi justiţia penală, cât şi atacurile la adresa judecătorilor şi procurorilor, mult mai dure şi mai frecvente în această perioadă", afirmă procurorul general într-un comunicat de presă transmis duminică.

El spune că magistraţii pot răspunde acestor provocări în primul rând prin semnalul de unitate şi de implicare pe care trebuie să îl dea atunci când sunt în discuţie chestiuni fundamentale, care privesc însăşi esenţa justiţiei, ca serviciu public, şi arată că procurorii şi judecătorii au o responsabilitate imensă faţă de societate, pe care o pot îndeplini doar prin garanţiile de independenţă conferite de Constituţie.

"Cum putem răspunde acestor provocări ale vremurilor, fără a permite împrejurărilor de moment să inducă ideea unei crize de autoritate, încredere şi identitate a sistemului judiciar? În primul rând, prin semnalul de unitate şi de implicare pe care magistratura, judecători şi procurori, trebuie să îl dea atunci când sunt în discuţie chestiuni fundamentale, care privesc însăşi esenţa justiţiei, ca serviciu public. Justiţia înseamnă adevăr şi dreptate, iar noţiunile de adevăr şi de dreptate sunt inerente naturii umane, nu se poate trăi fără ele. Practicarea justiţiei pentru aflarea adevărului şi pentru a se face dreptate este o misiune onorantă: a da supremaţiei legii rangul de normalitate, de regulă în societate, reprezintă o garanţie a echilibrului necesar unei ordini sociale democratice. Din acest punct de vedere, avem o responsabilitate imensă faţă de societate, pe care o putem îndeplini doar prin garanţiile de independenţă conferite de Constituţie", spune Augustin Lazăr.

În mesajul transmis de Ziua Justiţiei, procurorul general mai afirmă că, la rândul său, societatea - din perspectiva nevoii de dreptate socială şi a aşteptărilor pe care le are de la sistemul judiciar - trebuie să conştientizeze că independenţa procurorilor este esenţială pentru statul de drept, fiind garanţia unei justiţii imparţiale şi eficiente.

De asemenea, el le transmite cetăţenilor, "justiţiabili sau nu", să aibă încredere în procurori, asigurându-i că vor acţiona cu profesionalism şi imparţialitate pentru a le apăra drepturile şi libertăţile fundamentale.

"Independenţa procurorilor nu este un privilegiu conferit în interesul procurorilor, ci o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi a corectitudinii relaţiei dintre stat şi cetăţean. Referitor la acest din urmă aspect, doresc să accentuez rolul constituţional al Ministerului Public de a apăra drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, obiectiv prioritar al procurorilor. În acest sens, în cursul anului trecut, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a lansat un proiect privind formarea şi perfecţionarea profesională a procurorilor în vederea consolidării instituţionale, a respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în faza de urmărire penală, precum şi a reducerii numărului de condamnări la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În acest context, doresc să le transmit cetăţenilor, justiţiabili sau nu, să aibă încredere în procurori, să îi asigur că vom rămâne fideli spiritului Constituţiei, că vom acţiona cu profesionalism şi imparţialitate pentru a le apăra drepturile şi libertăţile fundamentale. Nu în cele din urmă, vreau să îmi exprim respectul şi aprecierea faţă de întreg corpul de magistraţi, judecători şi procurori, faţă de celelalte profesii juridice (avocaţi, notari, executori, personal auxiliar din instanţe şi parchete, experţi), faţă de toţi cei care, în cadrul sistemului judiciar, îşi exercită profesia cu responsabilitate faţă de societate şi cetăţeni, aplicând şi respectând legea", adaugă procurorul general.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-07-01

TAGURI: augustin lazar, procuror general, modificare cod penal, ziua justitiei
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
01 Iul 2018

DAR ce independenta oferra kodrutza iohannis si tu ???!!! MA MIR CA NU TI E RUSINE TRACTORISTULE !42 DE PRIMARI AU FOST ACHITATI DUPA CE TU SI ACOLITII ATI INTOCMIT DOSARE CU ACUZATII FALSE LA ADRESA LOR Te vom da in judecata pentru faptul ca tu si acolitii in loc sa va faceti treaba independenti v ati daruit ca niste curve serviciilor Asta e justitia independenta ?asta care si face treaba cu SRIul /???!!! HAI SICTIR DEMAGOG PROST SI MINCINOS hot si corupt ce esti Hai siktir!!!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...