2017-01-23 00:35


Austriecii zguduiţi de corupţie ne oferă asigurări

 |  19:48
Austriecii zguduiţi de corupţie ne oferă asigurări

Sistemul bancar austriac se confruntă cu scăderea ratingului de ţară şi scandaluri de corupţie, însă doreşte să ofere asigurări de stabilitate în România.

Preşedintele Traian Băsescu l-a primit ieri la Cotroceni pe preşedintele Raiffeisen Bank, Steven Cornelis van Groningen, care a declarat că noile reglementări ale Băncii Naţionale ale Austriei vor avea un impact nesemnificativ asupra României. Preşedintele Băsescu şi-a exprimat anul trecut temerea că băncile austriece vor limita creditările din România.

În paralel cu întâlnirea de la Cotroceni, premierul Emil Boc trebuia să se întâlnească ieri cu Andreas Treichl, CEO Erste Group Bank.

Banca Centrală a Austriei a adoptat în noiembrie 2011 un set de măsuri prin care bănci ca Erste şi Reiffeisen trebuie să se asigure că creditarea din subsidiarele străine nu va depăşi dincolo de 110% depozitele şi finanţarea atrase de pe pieţele locale unde funcţionează. Măsura luată la Viena dorea să evite scăderea ratingului de ţară al Austriei, însă pe 16 ianuarie agenţia Standard&Poor’s a redus gradaţia Austriei. Guvernatorul Băncii Naţionale a Austriei Ewald Novotny a declarat atunci că decizia S&P a fost una motivată politic. Raiffeisen Bank a anunţat pierderi de 60 de milioane de euro în Ungaria datorită rambursării anticipate a creditelor la un curs de schimb inferior.

S&P a confirmat ieri ratingul de credit pe termen lung “A” şi cel pe termen scurt “A-1” atribuit băncilor austriece Erste Group Bank AG, Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG şi subsidiarei sale Raiffeisen Bank International AG.

În paralel, Banca Naţională a Austriei este zguduită de un imens scandal de corupţie. Guvernatorul Ewald Novotny este anchetat într-un caz în care oficialii Băncii Naţionale de la Viena sunt acuzaţi că au dat mită de 17 milioane de euro unor oficiali sirieni pentru a primi contracte de tipărire de bancnote. Mita ar fi fost plătită în conturi off-shore, iar o parte din aceşti bani s-ar fi întors în conturile oficialilor austrieci. Ancheta de la Viena are în vizor 20 de persoane, din care patru au fost deja arestate. Presa austriacă a publicat mai multe documente din care reiese că membrii consiliului de conducere al Băncii Naţionale a Austriei cunoşteau de multă vreme aceste practici.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-06-03

TAGURI: Austria, banca, Raiffeisen Bank, Cornelis van Groningen, Traian BasescuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MOROMETE
27 Ian 2012

Începe să ia apă barca ? Se zguduie şandramaua ? Te pomeneşti că preşedintele băsescu se pricepe şi la chestii bancare. S-ar putea să se priceapă pentru că de, acolo la anver, umbla cu valută şi cred că-o dijmuia bine din moment ce el, cu guriţa lui, a spus că revoluţia l-a găsit cu 60.000 mărci, apartament şi un audi. Oare ultimile tranşe de la fmi prin băncile astea se spală ? În ce calitate se întâlneşte el cu bancheri străini ? face parte din atribuţiile funcţiei ?
MARMOTA
27 Ian 2012

pt. moromete...nu-i problema , il are pe stolo...detinatoru cheii banilor ceausisti ..se descurca el toti nomenclaturistii din jurul lui

Adauga un comentariu

Random image