2019-01-17 00:37


Autorităţile acuză ONG-urile că ţin câinii nemâncaţi în adăposturi, dar încasează alocaţia lunară

 |  18:20
Autorităţile acuză ONG-urile că ţin câinii nemâncaţi în adăposturi, dar încasează alocaţia lunară
Valentina Grigore

Hotărârile de consiliu privind controlul reproducţiei câinilor fără stăpân în Bucureşti au declanşat războiul mocnit dintre primărie şi ONG-uri. Acuzaţiile curg din toate părţile: Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), instituţie în subordinea Primăriei Capitalei, a luat cu asalt adăposturile ONG-urilor după ce acestea au contestat în instanţă hotărârile Consiliului General. Iar războiul se înteţeşte joi, când ONG-urile vor organiza o amplă acţiune de protest în faţa primăriei Capitalei. Tot acest scandal se rezumă, de fapt, la bani: întreţinerea unui câine costă destul de mult, se plăteşte de la buget (în adăposturile publice) ori din fonduri extra sau parteneriate (în adăposturile private) iar, până acum, nimeni nu a stat să verifice dacă acei bani chiar sunt folosiţi pentru hrana maidanezilor sau intră în buzunarele oamenilor “întreprinzători”.

ASPA a verificat adăposturile din Capitală ale ONG-urilor. Angajaţii autorităţii nu au putut intra decât într-un adăpost, restul fiind filmate de deasupra. "Au fost identificate până acum opt adăposturi în Capitală. În trei dintre acestea am găsit peste 1.200 de câini care nu erau înregistraţi, animalele fiind nesterilizate şi nevaccinate antirabic", a spus coordonatorul de proiect al Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA), Răzvan Băncescu. El a precizat că numărul animalelor care trăiesc în cele opt adăposturi, identificate în urma unor controale care au avut loc în luna aprilie, este estimat la peste 2.000, acestea fiind ţinute în condiţii improprii de igienă, fără a fi vaccinate, sterilizate sau înregistrate. Unul dintre adăposturile identificate de ASPA este cel al Asociaţiei pentru Dezvoltare Comunitară EMA (Ema Shelter, fostă Laila), unde au fost găsiţi 304 câini nevaccinaţi, neînregistraţi şi, în mare parte, nesterilizaţi.

Un alt adăpost este cel deţinut de Asociaţia "Prietenii Animalelor - România", din Drumul Săbăreni nr. 69-73, în sectorul 6 al Capitalei, unde au fost găsiţi 600 de câini neînregistraţi, nedeclaraţi, nevaccinaţi antirabic şi în mare parte nesterilizaţi. Totodată, la momentul controlului inspectorilor municipalităţii, în caietul unde trebuiau înregistrate operaţiile făcute animalelor nu mai erau trecute însemnări din anul 2006, iar în registrul de vaccinări nu mai fuseseră înregistrate operaţiuni din anul 2003. "Deşi, în urma investigaţiilor efectuate, am găsit că fundaţia strânge fonduri atât pentru sterilizări, cât şi pentru adopţiile internaţionale, nici o operaţiune nu era înregistrată", a declarat Răzvan Băncescu.

La câteva sute de metri faţă de adăpostul Asociaţiei "Prietenii animalelor - România" era adăpostul Fundaţiei "Daisy Hope", tot pe Drumul Săbăreni, la numerele 131-137. "Estimăm prezenţa a aproximativ 300 de animale, însă nu s-a putut lua legătura cu nici un reprezentant sau angajat al adăpostului, deoarece, deşi timp de trei zile adăpostul a fost monitorizat, nici o persoană nu a descuiat poarta adăpostului pentru a hrăni sau a da apă animalelor", a mai spus Băncescu.

Amenzi de zeci de mii de lei

În urma controlului la adăpostul din strada Pericle Papahagi nr. 22-24, inspectorii Primăriei Capitalei au dat o amendă în valoare de 3.000 de lei, iar adăpostul a fost evacuat de la adresa respectivă "câteva zile mai târziu", a precizat Băncescu. La adăpostul din Drumul Săbăreni nr. 69-73, care funcţiona în baza avizelor prevăzute de lege, Asociaţia "Prietenii Animalelor - România" a fost amendată cu 5.000 de lei de inspectorii municipalităţii, pentru nerespectarea normelor de salubritate şi igienizare pe teritorul municipiului Bucureşti, iar pentru adăpostul "Daisy Hope" se aşteaptă identificarea persoanelor care reprezintă fundaţia.

Destituirea conducerii ASPA

 

Drept replică la controalele recente şi la acuzaţiile ASPA, ONG-urile au cerut destituirea conducerii autorităţii şi au anunţat organizarea unui miting de protest la sediul Primăriei Capitalei, joi, între orele 12.00 şi 14.00. "Mandatul conducerii ASPA expiră în luna august, iar noi dorim ca el să nu mai fie prelungit. Avem în vedere neprelungirea mandatului dlui Treeroiu Bogdan în funcţia de director general al Autorităţii, neprelungirea mandatelor directorilor de proiect Răzvan Băncescu şi Ancuţa Claudiu şi numirea prin concurs a personalului cu funcţii de conducere. În perioada august 2012-august 2013, perioada cât au funcţionat ca directori, cei trei angajaţi ASPA au eutanasiat câini pe care iubitorii de animale ar fi vrut să îi adopte, nu au colaborat deloc cu ONG-urile şi cu protectorii de zonă, neinvitându-i la nici un dialog şi la nici o şedinţă, au emis proiecte şi acte normative extreme, cerând amendarea persoanelor care hrănesc maidanezii cu 5.000 lei, taxa de adopţie de 150 lei, strângerea a aproximativ jumătate din câinii din Bucureşti din zonele "publice" în adăposturi neîncăpătoare şi lipsite de condiţii de viaţă şi de condiţii sanitare adecvate, angajarea de hingheri particulari, atribuirea de contracte pentru sterilizare în spaţii fără autorizaţie", susţin organizatorii mitingului. Potrivit acestora, s-au strâns peste 5.000 de semnături împotriva acestor "directori incompetenţi care cheltuiesc inutil banii publici şi practică în mod vizibil ori pe ascuns cruzimi împotriva animalelor".

Ce spune legea

 

Amendă de 3.000 de lei şi taxă anuală

Conform Hotărârii de Consiliu, orice bucureştean care deţine un câine cu vârsta de peste patru luni, are obligaţia să îl înscrie la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) Bucureşti. Stăpânii de câini care nu îi vor declara la ASPA vor fi amendaţi, cuantumul amenzii fiind de 3.000 de lei. Amenda va fi aplicată de împuterniciţii Primăriei Generale, deci de Poliţia Locală. Câinii vor trebui să fie inclusiv microcipaţi.  Excepţie fac însă câinii de serviciu ai Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne şi câinii cu varstă mai mică de 4 luni. De asemenea, toţi câinii în vârstă de peste şase luni trebuie castraţi de stăpâni. Excepţie fac câinii utilitari şi câinii cu drept de montă. Stăpânii care nu îşi vor castra câinii vor fi taxaţi cu 150 de lei pe an, sumă ce va fi inclusă în taxele şi impozitele locale plătite de proprietarul câinelui. Conform directorului ASPA, Răzvan Băncescu, costurile pentru microciparea şi castrarea câinilor vor fi suportate de proprietarul câinelui. Referitor la taxele impuse celor care vor să adopte câini din adăposturile ASPA, pentru persoanele fizice va putea fi adoptat pe an un singur câine gratuit, pentru următorii urmând să se aplice o taxă de câte 150 de lei. ONG-urile vor putea să adopte gratuit câte 100 de câini pe an.

Peste 3.800 de patrupede sterilizate

 

Peste 3.800 de câini fără stăpân au fost prinşi în Capitală, într-un an, dintre care aproximativ 2.500 au fost readuşi pe străzi după ce au fost sterilizaţi de Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, alte peste 1.100 de animale fiind adoptate. "În perioada cuprinsă între iulie 2012 şi mai 2013, cei nouă angajaţi ai instituţiei au prins 3.825 de câini. Dintre aceştia, 2.519 au fost întorşi în locurile din care i-am ridicat, după ce, în prealabil au fost sterilizaţi şi vaccinaţi antirabic. Alţi 1.184 de câini au fost adoptaţi, în mare parte de persoane fizice sau ONG-uri", a spus Răzvan Băncescu.

Întreţinerea, 375 de lei pe lună

Costul unui câine comunitar cazat într-un adăpost din Capitală este de aproximativ 375 de lei pe lună. Suma acoperă hrana zilnică, sterilizarea, anestezia patrupedelor, plus alte materiale sanitare şi medicamente. Cheltuielile suportate de ONG-uri pot ajunge până la 260 de lei pe lună, în funcţie de operaţiunile efectuate. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-11

TAGURI: maidanezi, caini, sterilizare, capturare, adapost, ONG, primarie, alocatie, hrana
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TEODOR POPA
11 Iul 2013

ONG-istii sunt precum femeia adultera prinsa in flagrant care-i spune sotului incornorat:Ioane, tu crezi ce vezi sau crezi ce-ti spun eu? Protestele lor nu mai impresioneaza pe nimeni. Nu demite Sorin Oprescu un functionar doar ca asa vor niste profitori!
ELENA MARIN
11 Iul 2013

Niste ONG-isti corecti nu au de ce se teme, ar fi permis accesul inspectorilor ASPA. Dar nu e cazul aici, toti erau cu musca pe caciula. Rezolvarea acestei probleme sta in mainile autoritatilor, nu a ONG-urilor fantoma.
LIV
12 Iul 2013

De ce profitori, ca ONGurile nu primesc bani publici- sa-ti traduc ONG-Organizatie non Profit- sunteti si multi si prosti.
LIV
12 Iul 2013

ONGurile nu au adaposturi, ci doar niste refugii pentru animale, un adapost necesita multe autorizatii si trebuie facute conform normelor europene, de unde atatia bani, cu toate acestea ei fac sacrificii pe banii membrilor sa absoarba cainii abandonati de altii- chiar nu va e rusine sa aruncati cu noroi in oameni care se sacrifica, in timp ce adaposturile primariilor , mananca banii comunitatii publice?
LIV
12 Iul 2013

Cum justifica primaria Capitalei, cheltuirea a peste 2 mil euro, in 2012 pentru numai 6000 de caini capturati? Nu va miroase a afacere?
LIV
12 Iul 2013

Cum justifica primarul Oprescu, atatea lucrari incepute si lasate de izbeliste, toata capitala e un perpetuum santier- bani sa iasa, bani sa se ia de la fraierii de bucuresteni!
Random imageUltimele stiri

loading...