2017-01-24 05:04


Avem Lustraţia după 22 de ani de la Proclamaţia de la Timişoara. Punctul 8 fără premier

 |  21:00

Camera Deputaţilor a adoptat, ieri, Legea lustraţiei, care interzice participarea la viaţa politică a persoanelor care au făcut parte din aparatul de partid în vremea regimului comunist.  Proiectul de lege a fost adoptat cu 167 de voturi pentru, patru abţineri şi nici un vot împotrivă. Deşi aflaţi în grevă parlamentară, în sală au fost prezenţi la dezbateri şi membri ai PSD. Legea lustraţiei stabileşte categoriile de foşti demnitari comunişti cărora li se interzice pentru o perioadă de 5 ani să ocupe o serie de funcţii publice.

Amendament pentru Ungureanu

Legea lustraţiei a fost adoptată cu două amendamente: primul îi exclude de la lustraţie pe foştii membri ai conducerii Uniunii Tineretului Comunist (cum este actualul prim-ministru Mihai Răzvan Ungureanu), iar cel de-al doilea îi lustrează pe foştii procurori comunişti care au făcut poliţie politică. Cele două amendamente au aparţinut deputaţilor Mircea Toader (PDL), Mate Andras (UDMR) şi Mircea Grosaru (minorităţi naţionale).

PSD la dezbateri, în ciuda grevei

Preşedintelui Comisiei juridice din Senat, Daniel Buda, a cerut eliminarea unui alineat care îi lustra pe diplomaţi, calificându-l drept o „eroare materială”. Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a acuzat, de la tribună, „încălcarea grosolană” a Regulamentului. „Nu pot să influenţez votul, dar să modificaţi un raport în plenul Camerei Deputaţilor este o încălcare grosolană a Regulamentului. Singura soluţie este retrimiterea la comisie. E treaba dvs. să mai adăugaţi o bilă neagră la încălcarea Regulamentului”, a afirmat Mircea Duşa.

Lege refăcută

Legea lustraţiei a mai fost adoptată în anul 2010 în urma unui vot al parlamentarilor PDL şi PNL, însă a fost declarată, ulterior, neconstituţională. Actuala variantă a fost amendată pentru a fi pusă în acord cu prevederile Constituţiei. Propunerile de amendare, însuşite de Comisia juridică din Camera Deputaţilor, au fost făcute de Societatea Timişoara şi Asociaţia „21 Decembrie“.

Nicolicea anti-Macovei

Deputatul progresist Eugen Nicolicea a declarat marţi, înainte de votul final la proiectul de modificare a Legii lustraţiei, că parlamentarii PNL nu au fost prezenţi să susţină această lege şi că după adoptarea acesteia este posibil ca şi europarlamentarul Monica Macovei, fost procuror înainte de 1989, să intre sub incidenţa actului normativ. „Acesta este un proiect ai cărui iniţiatori au fost parlamentari din grupurile PDL şi PNL. Astăzi grupul PNL nu a mai venit să susţină Legea lustraţiei, probabil că o componentă a USL, o parte din activişti, o parte din cei care au avut atitudini care au atentat la drepturile omului, convenţiile internaţionale (...) au interdicţia pe 5 ani să mai ocupe o funcţie publică”, a afirmat Eugen Nicolicea. Întrebat de presă dacă europarlamentarul PDL Monica Macovei ar putea să fie afectat de această lege, Eugen Nicolicea a spus: „Nu europarlamentarul, ci fostul procuror Monica Macovei, dar începând cu mandatul următor”.

Cum ar fi fost cu Punctul 8?

Deputaţii au apreciat că Legea lustraţiei este necesară la 22 de ani de la evenimentele din decembrie 1989 care au marcat căderea regimului comunist. „UDMR susţine votarea acestui proiect de lege. După mai bine de 20 de ani (n.r. - de la Revoluţie), avem nevoie de aceste dispoziţii”, a susţinut deputatul UDMR Mate Andras în cadrul dezbaterilor generale.

Deputatul PDL Clement Negruţ s-a întrebat retoric „cum ar fi fost” dacă Punctul 8 de la Timişoara ar fi devenit obligativitate. „Este o întrebare la care, din păcate, nu vom găsi răspuns niciodată. E bine totuşi şi din punct de vedere personal sunt mai mult decât bucuros că mă aflu printre cei care vor vota această lege, o lege care în opinia mea era necesară”, a adăugat el.

Ce cerea Punctul 8

Proclamaţia de la Timişoara a fost adoptată în data de 12 martie 1990. A fost redactat în urma manifestaţiei populare din Piaţa Operei începută cu o zi înainte. Regretatul George Şerban, mai târziu deputat PNŢCD de Timiş, a fost iniţiatorul Proclamaţiei. Cea mai cunoscută parte a documentului este Punctul 8, în care se cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii Partidului Comunist Român sau al Securităţii să nu aibă dreptul de a lucra în funcţii publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive.

Cine nu mai poate fi ales în funcţii publice

- cei care au ocupat funcţii politice de conducere retribuite de Partidul Comunist Român;

- cei care au fost membri ai Consiliului de Stat, Consiliului de Miniştri, miniştri secretar de stat;

- cei care au fost prim-secretari, secretari de Comitet Judeţean de Partid, preşedinţi ai Consiliilor Populare Judeţene;

- cei care au fost activişti în cadrul aparatului de propagandă, directorii de editură, redactorii-şefi, redactorii-şefi adjuncţi şi secretarii generali de redacţie ai instituţiilor de presă ale Partidului;

- cei care au ocupat o funcţie de conducere în învăţământul de partid;

- cei care au făcut parte din structurile organelor de Securitate şi cei care au colaborat cu Securitatea, ca poliţie politică;

- cei care au fost preşedinţi de secţie a tribunalului suprem, procuror general sau procuror general-adjunct în cadrul unităţilor de procuratură;

- cei care au ocupat funcţia de comandant, inspector-şef sau inspector-şef adjunct, la nivel central sau judeţean, după caz, în cadrul inspectoratelor de  miliţie, comandanţii, adjuncţii şi ofiţerii anchetatori din centrele de detenţie politică şi lagărele de muncă forţată;

- cei care au activat în cadrul direcţiilor politice şi de învăţământ ideologic din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului de Interne şi Departamentului Securităţii Statului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-08-26

TAGURI: timisoara, punctul 8, lustratia, camera deputatilorComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


TISSSSSSSSSSS
28 Feb 2012

damiane copiezi in dracii aia mari, cum dracu te platesc aia sa copiezi si mai vor sa te puna si sef ::))))))))))))))))))))))))))))
DIONIS
29 Feb 2012

Daca intradevar aceasta lege a trecut prin parlament, si aprobata, este un lucru foarte benefic pentru noi toti romanii. Intr-un final acest FELIX, coordonatorul Antenelor nu v-a mai avea ce cauta in politica. Si asa ne-au intoxicat cu fel si fel de informatii eronate, facand din romani un popor de SEDATI media
LORENZO
29 Feb 2012

hahaha scapam de PCR si fosti comunisti :)) chiar ma bucur ca nu am sa il mai vad pe Voiculescu in viata politica :))) o fosila a fostului bloc comunist
ADA
29 Feb 2012

Nu despre niste simpli utecisti e vorba aici, oameni buni legea asta e facuta pt cei ca Voiculescu.
ALA222
29 Feb 2012

Din toata povestea asta ma tem sa nu-i mai apara inca un polip dlui Iliescu.... In sfarsit se afce curatenie.BUNA LEGE...JOS VOICULESCU SI ACOLITII LUI!!!!
LELICA1
29 Feb 2012

Poate se simte si FELIX si se retrage din viatza publica
SEVERUS
29 Feb 2012

MAI BINE ACUM DECAT MAI TARZIU !! ESTE PERFECT ... VREAU SA SCAPAM DE COMUNISTI !!!
ILINCA
29 Feb 2012

Foarte bine sa respectam legea , dar Voiculescu ar trebui desfiintat vesnic. AMIN
AAAA02
29 Feb 2012

Presa are prostul obicei de a face din tantar armasar si de a dezinforma poporul... Aceasta lege este implementata pentru binele poporului... sa se faca curatenie in parlament odata, sa ii elimine pe cei care sunt indoctrinati !!! jos Iliescu JOS VOICULESCU!!!
IOANA
29 Feb 2012

o lege buna si tre respectata
VALICAR
29 Feb 2012

Legea e buna se vor vacanta vreo 200.000 de posturi mai ramane ca FELIX motanu sa plece si ele ca deja e o fosila
ADINA
29 Feb 2012

JOS COMUNISTII!!!! JOS VOICULESCU CU TOT CU ANTENELE LUI!!!!
CRIS
29 Feb 2012

Foarte bine dak legea asa spune asa sa fie, dar Voiculescu ar trebui desfiintat vesnic. AMIN
IULI
29 Feb 2012

este foarte greu sa scapam de acesti comunisti, si este foarte ggreu ca un singur om sa incerce sa schimbe acest lucru, cum este domnul basescu. Dar oricum incet si cu rabdare se va produce acest lucru.
KIRA
29 Feb 2012

"Ion Iliescu, Monica Macovei sau Dan Voiculescu nu mai pot fi numiti în functii publice timp de cinci ani." o ideie foarte buna atata timp cat se respecta ca doar suntem in romania
MANEA
29 Feb 2012

trebuia sa se aplice aceasta lege de foarte mult timp...asa scapam de iliescu si toti cei care ne`au furat !!!
NEPOTU_87
29 Feb 2012

este o idea buna sa respectam legea...mai bine mai traziu decat niciodata dar afara cu voiculescu.
Random image