2017-01-18 08:26

EVENIMENT


Avertisment: indicele de răcire, la pragul critic

 |  17:02
Avertisment: indicele de răcire, la pragul critic

Indicele de răcire (IR) va atinge, în următoarele 24 de ore, pragul critic de -32 în unele zone, temperaturile minime la nivel naţional urmând să coboare şi până la -27 de grade Celsius, se arată în Raportul zilnic privind situaţia hidrometeorologică şi a calităţii mediului, publicat de Ministerul Mediului şi Pădurilor (MMP).

Astfel, până mâine dimineaţă, la ora 9.00, în ţară, vremea va fi în continuare deosebit de rece, geroasă în cea mai mare parte a ţării, în special în prima parte a zilei şi noaptea. Temperaturile maxime se vor situa între -13 şi -3 grade Celsius, mai ridicate în vest spre zero grade, iar cele minime între -27 şi -17 grade Celsius, mai ridicate în Banat, Crişana şi pe litoral. Cerul va fi variabil spre mai mult senin, dar cu înnorări trecătoare şi condiţii de ninsoare slabă, la începutul intervalului, în Moldovaşi Dobrogea. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări în sud-estul ţării, unde indicele de răcire (IR) va atinge, izolat, pragul critic de -32. Dimineaţa şi noaptea în zonele joase, pe arii restrânse va fi ceaţă, asociată cu depunere de chiciură.

Senzaţie puternică de frig

IR reprezintă o măsură a temperaturii resimţite şi depinde de temperatura aerului şi de viteza vântului. Formula matematică a acestui indice a fost concepută pornind de la analiza modului în care, în situaţii de temperaturi scăzute şi vânt intens, stratul termic protector existent în jurul corpului uman este distrus. În acest caz, temperatura corpului devine mai apropiată de cea a aerului înconjurător, iar senzaţia de frig va fi mai puternică. În situaţiile în care temperatura aerului are valori extrem de scăzute (sub -20 de grade) sau când indicele de răcire coboară sub pragul valoric de -32, se aplică Ordonanţa de urgenţă nr. 99 din 29 iunie 2000, privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-30

TAGURI: frig, indice, racier, masuri, avertisment, temperaturiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image