2017-01-18 05:53

EVENIMENT


Avertizare de cod galben până sâmbătă dimineaţă pentru jumătate din ţară. Stihiile naturii s-au mutat din vest la est

 |  19:20
Avertizare de cod galben până sâmbătă dimineaţă pentru jumătate din ţară. Stihiile naturii s-au mutat din vest la est

Administraţia Naţională deMeteorologie a emis ieri o avertizare cod galben de ploi cu caracter torenţial,intensificări ale vântului şi grindină pentru Bucureşti şi 27 de judeţe dinjumătatea de est a ţării, valabilă pentru perioada 9 iunie ora 12.00 - 11 iunieora 6.00. Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională deMeteorologie, de joi, ora 12.00 şi până sâmbătă, ora 06.00, în Maramureş,Transilvania, Moldova, Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei vor fi aversecu caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului cuaspect de vijelie şi se vor semnala căderi de grindină, iar cantităţile de apăvor depăşi local 30 de litri pe metru pătrat şi izolat 60-70 de litri pe metrupătrat. Judeţele care de joi până sâmbătă dimineaţă vor fi sub avertizarea codgalben de ploi şi vijelii sunt Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Dâmboviţa, Ilfov,Ialomiţa, Constanţa, Brăila, Tulcea, Prahova, Buzău, Argeş, Vâlcea, Braşov,Covasna, Sibiu, Mureş, Harghita, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Galaţi, Vrancea,Bacău, Vaslui, Neamţ, Suceava şi Botoşani, precum şi municipiul Bucureşti.Furtuna de ieri din Bucureşti nu a provocat pagube materiale, ci doar panică.

La scurt timp după ce metorologii auemis avertizarea meteo, în mai multe judeţe din Muntenia s-au declanşat vijeliiputernice şi ploi care, pe alocuri, au fost însoţite de grindină. În urmaacestor fenomene, mai multe localităţi din judeţul Argeş au rămas fără energieelectrică, iar câteva acoperişuri au fost smulse de vânt. Potrivit reprezentanţilorInspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Argeş, ploaia cu caracter torenţialşi vântul foarte puternic au provocat ruperea mai multor copaci şi stâlpi deelectricitate în localităţile Răteşti şi Ungheni.

“Au fost afectate zece linii medii detensiune, astfel încât toată partea de sud a judeţului nu mai are curentelectric. În oraşul Topoloveni tabla de pe o grădiniţă stă să cadă şi cei 40 decopii au fost evacuaţi. Un alt copac a căzut în Piteşti pe liniile deelectricitate. Mai multe echipe ale ISU Argeş au intervenit pentru a remediasituaţia”, a declarat sublocotenent Mădălina Epure, purtător de cuvânt al ISUArgeș.

Tot în timpulfurtunii de ieri, un bărbat în vârstă de 53 de ani, din comuna Buzoieşti a fosttrăznit în timp ce se afla într-o baracă, pe un câmp din satul Cornăţel.Bărbatul a fost preluat de ambulanţă şi transportat la Spitalul Costeşti,urmând să fie transferat la Spitalul Judeţean Argeş.

În Bucureşti câteva tramvaie au fostblocate pe Bulevardul Pache Protopopescu după ce, pe linia de contact şi peterasament au căzut câteva crengi rupte de vijelie. Furtuna produsă în Bucureştinu a produs pagube deosebite, în afară de „câteva crengi căzute pe maşini,pentru care şoferii ne pot da în judecată”, a declarat primarul general alCapitalei, Sorin Oprescu. “Putem însă şi noi să spunem că ei au parcat înlocuri în care ştiau că se pot întâmpla asemenea lucruri”, a mai spusedilul-şef, la şedinţa Comandamentului pentru situaţii meteo deosebite. Nimicmai adevărat numai că locurile de parcare în Bucureşti sunt foarte puţine, iarde toaletarea copacilor ar trebui să se ocupe autorităţile şi nu Asociaţiile deBloc sau de stradă.

Cu ocazia Comandamentului pentrusituaţii deosebite, Oprescu a avertizat că serviciile publice din Capitalătrebuie să fie pregătite, dincolo de problemele unor posibile inundaţii, şipentru dirijarea traficului pe timp de furtună, atunci când stopurile nufuncţionează.

Compania de apă şi canalizare aCapitalei, Apa Nova, a avut ieri 25 de echipaje mobile de intervenţie pe teren,care şi-au desfăşurat activitatea ca într-o zi normală, nefiind semnalateprobleme deosebite, a declarat directorul adjunct al companiei, Epsică Chiru. Potrivitlui Chiru, Apa Nova este pregătită cu 50 de pompe pentru situaţiile în caredebitul de apă va fi mare. „Până acum, am avut un debit maxim de 5,4 metri cubipe oră, ceea ce este foarte puţin”, a mai spus el.

La graniţa dintre judeţul Ilfov şiDâmboviţa, mai mulţi copaci care fac parte din Codrul Vlăsiei au fost prăbuşiţide vânt pe carosabil. Circulaţia între Bucureşti şi Târgovişte s-a desfăşuratcu dificultate pentru câteva zeci de minute.

Avertizarea meteo de ploi cu caractertorenţial, intensificări ale vântului şi grindină este valabilă până sâmbătă,ora 6.00.

Grindină,inundaţii şi copaci rupţi de vânt

Ploile torenţiale, grindina şi vântulputernic au produs pagube, în noaptea de miercuri spre joi, în localităţi dinmai multe judeţe din vestul ţării.

La Oradea, o rupere de nori a inundatoraşul. Canalizarea nu a mai făcut faţă, după ce şi în timpul zilei a plouat puternic.Străzi, pasaje subterane şi grădini au fost acoperite de şuvoaiele de apă, iaracoperişul unei case a fost mistuit de flăcări după ce a fost lovit de untrăsnet.

În judeţul Hunedoara, la Orăştie, ofurtună puternică, de numai 15 minute, a smuls acoperişul unui bloc. Mai multemaşini din parcare au fost avariate de bucăţile de acoperiş care au căzut pesteele. În plus, echipe de la ISU Orăştie au intervenit pentru a ridica un copaccare a căzut peste liniile de înaltă tensiune.

Şi la Târgu-Jiu, în urma unei furtuniputernice, o parte dintr-un acoperiş a căzut peste mai multe maşini parcate înzonă.

În judeţul Caraş-Severin, ploiletorenţiale şi grindina au afectat mai multe localităţi. Bucăţile mari de gheaţăau distrus hectare întregi de culturi agricole. În municipiul Reşiţa a plouatabundent, canalizarea oraşului făcând cu greu faţă apei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-11-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image