2017-01-19 02:26

EVENIMENT


Avizul negativ pe proiectul de revizuire a Constituţiei are 85 de pagini

 |  19:55
Zisolemnă, ieri, la Curtea Constituţională unde judecătorii au ascultat întreagamotivare a deciziei prin care au data viz negativ proiectului de revizuire aConstituţiei. Potrivit atribuţiilor instanţei constituante, magistraţii îşispun punctul de vedere individual, după ce au deliberat, iar în cadrul şedinţeipublice, atunci când se citeşte decizia, sunt făcute publice toate argumentele,aşa cum au fost dezbătute şi înţelese de fiecare magistrat.

Judecătorul Augustin Zegrean, preşedinteleCurţii Constituţionale, a declarat, ieri, că şeful statului poate să modificeproiectul de revizuire, după cum îi indică instanţa constituţională, sau sătrimită Parlamentului proiectul de revizuire, împreună cu decizia, cu avizulconsultativ al Curţii. „Preşedintele poate fie să modifice în sensul cum am propus noi, fie să trimităpropunerea de revizuire împreună cu decizia Curţii la Parlament. Legea noastrăspune că preşedintele va trimite propunerea de revizuire împreună cu deciziaCCR la Parlament pentru adoptarea legii de revizuire a Constituţiei“, aexplicat Zegrean. Preşedintele Curţii Constituţionale a mai adăugat că rolul Parlamentului estesă ţină seama de amendamentele Curţii la proiectul de revizuire, dând astfelimportanţa cuvenită avizului instanţei constituante, care, deşi nu esteobligatoriu, a luat forma unei decizii în care sunt criticate coliziunileproiectului de lege cu normele constituţionale.„Deciziile CCR conform art. 147 din Constituţie sunt general obligatorii de ladata publicării în Monitorul Oficial“, a subliniat judecătorul Augustin Zegrean.Faţă de afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu, potrivit căreia noua Constituţietrebuie să cuprindă dispoziţia că “munca este furnizorul de prosperitateprimordial pentru individ”, preşedintele Curţii Constituţionale precizează căParlamentul poate să includă această modificare, dar că, mai întâi, trebuiesesizat în aceeaşi formă, după cum a fost investită curtea să judececonstituţionalitatea proiectului de revizuire. Şeful Statului a declarat, ieri,într-un interviu la Radio România Actualităţi că nu va face completările,astfel încât să se adreseze cu o nouă cerere Curţii Constituţionale, ci va lăsaParlamentului libertatea de a revizui Constituţia.

Reţinând că prinpropunerea de revizuire se urmăreşte răsturnarea sarcinii probei privindcaracterul licit al averii, în sensul că averea unei persoane este prezumată cafiind dobândită ilicit, până la dovada contrarie făcută de titularul ei, precumşi faptul că securitatea juridică a dreptului de proprietate asupra bunurilorce alcătuiesc averea unei persoane este indisolubil legată de prezumţiadobândirii licite a averii, iar înlăturarea acestei prezumţii are semnificaţiasuprimării unei garanţii constituţionale a dreptului de proprietate, Curtea aconstatat neconstituţionalitatea acestei propuneri”, se arată în motivareadeciziei Curţii Constituţionale prin care a data aviz negativ proiectului derevizuire a Constituţiei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-04-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image