2017-01-23 16:50


Avocatul Ioan Cazacu, legat de dosarul Portul Constanţa: „DNA forţează judecătorii pentru a-i menţine în arest pe inculpaţi”

 |  20:05
Avocatul Ioan Cazacu, legat de dosarul Portul Constanţa:  „DNA forţează judecătorii pentru a-i menţine în arest pe inculpaţi”
Ioan Cazacu, avocatul îndosarul privind afacerile ilegale din Portul Constanţa, a declarat că în timpulprocesului de ieri de la ÎCCJ, procurorul de şedinţă a adus probe noi,respectiv un mesaj trimis de directorul DRAOVC, Sunai Cadîr, încercând săforţeze judecătorii să menţină măsura arestului. Pe de altă parte, fostul secretar general al MAI, LaurenţiuMironescu, a dat o declaraţie, ieri, în faţa a cinci judecători de la instanţasupremă, susţinând că nu se înţelegea cu senatorul Mircea Banias, că nu a avuto ascensiune politică în perioada invocată de procurori şi că nu reprezintă unpericol public.

AvocatulIon Cazacu a spus la ieşirea din sala de judecată că procurorul de şedinţă l-aîntrebat pe inculpatul Sunai Cadîr, director al Direcţiei Regionale de Accizeşi Operaţiuni Vamale Constanţa (DRAOVC), dacă în ziua în care poliţiştii seaflau la domiciliul său a transmis unei persoane un mesaj în care îi scria înlimba tătară „să ardă tot”. Referitor la acestmesaj, avocatul a arătat că el reprezintă o probă nouă înacest dosar care nu se regăseşte în referatul cu propunere de arestarepreventivă şi faţă de care judecătorii de la instanţa de fond nu ar fi avutcunoştinţă.

Potrivitavocatului, normele penale în vigoare în etapa recursului privind măsuraarestării preventive nu permit prezentarea de probe noi care nu au fostprezentate şi primei instanţe care ia decizia, respectiv cea de fond, în acestcaz Secţia Penală a instanţei supreme. Avocatul aprecizat că procurorul DNA ar forţa mâna celor cincijudecători de a menţine măsura arestării preventive în cazul inculpatului SunaiCadîr prin prezentarea nepermisă a unei noi probe în etapa recursului.Cazacu a adăugat că are încredere că judecătorii vor analiza această chestiunedin punct de vedere strict procedural, deşi un astfel de mesaj prezentat caprobă poate „emoţiona” judecătorii.

Cadîr Sunai eraporeclit „T3” de la Tomis 3

Cadîr Sunai esteprintre cei 29 de inculpaţi care au primit mandate de arestare în dosarulprivind importurile nelegale din Portul Constanţa, fiind acuzat de iniţiere sauconstituire a unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea suborice formă a unui astfel de grup. Acesta era numit codat „T3”, de la Tomis 3,zona din Constanţa unde se găseşte sediul DRAOVC, instituţie condusă de acesta.

În dosarulprivind importurile nelegale din Portul Constanţa sunt cercetate de procuroriianticorupţie 30 de persoane, dintre care 28 au fost arestate şi una a primitmandat de arestare în lipsă. Astfel, miercurea trecută, au fost arestaţiLaurenţiu Mironescu, fost secretar general al Ministerului Administraţiei şiInternelor, Eugen Bogatu, fost director al Direcţiei Domenii Portuare dincadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, LiviuAdrian Durbac, şef al Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea, în prezent şef alBiroului Vamal Târguri şi Expoziţii Bucureşti, Liviu Costel Bratu şiClaudiu-Constantin Olteanu, adjuncţi ai şefului Biroului Vamal Constanţa SudAgigea, Adrian Sorin Pătraşcu, ofiţer de poliţie, comandant al „Grupului denave” Constanţa din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră,precum şi inspectori, lucrători, comisionari şi intermediari vamali, asociaţişi administratori ai unor firme. De asemenea, instanţa a emis mandat dearestare preventivă în lipsă pentru El Haj Ahmad, cetăţean libanez, intermediarvamal.

Lui Mironescu îipare rău de imaginea MAI

În acest dosareste cercetat şi senatorul PDL Mircea Marius Banias, în cazul acestuiaprocurorii luând măsura interdicţiei de a părăsi ţara pentru 30 de zile.Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a dezbătut ieri recursulfăcut de persoanele din gruparea Mironescu, arestate în urmă cu câteva zile decătre judecătorii Secţiei Penale de la aceeaşi instanţă. Cei mai mulţiinculpaţi au arătat că nu doresc să dea declaraţii înfaţa instanţei, menţinându-le pe cele date la dezbaterile pe fond.

Fostul secretaral MAI, Laurenţiu Mironescu, şi comandantul „Grupului de nave” Constanţa dincadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, Adrian Pătraşcu, auoptat să vorbească în faţa celor cinci judecători. „Îmi pare extrem de rău căacest eveniment prin care trec aduce atingere Ministerului Administraţiei şiInternelor şi funcţiei de demnitar”, şi-a început Mironescu declaraţia. Acestale-a spus judecătorilor că din acest grup cunoaşte în modparticular „două-trei persoane”, el nominalizând un fost coleg de liceu.

„Voiam să aleg caleaprofesionalismului şi să las în urmă politica"

Mironescu a respins acuzaţiileaduse de procurori legate de traficul de influenţă pentru o funcţie politică şi a precizat că din 2008, de când a „pierdut poziţia pentru Constanţa”, afost „marginalizat continuu”, iar în 2008-2010 a fost în poziţii politice „nesemnificative”.Întrebat de către procurorul DNA despre o convorbire cu Aurelian Pilcă în careeste nominalizat Mircea Toader, fostul secretar general în MAI a arătat că dinacea convorbire reiese „fără echivoc” dorinţa lui clară de a se retrage dinpostul de secretar executiv al Biroului Permanent Judeţean al PDL. De asemenea,chestionat în legătură cu discuţiile sale despre funcţia de director a PortuluiConstanţa, Mironescu le-a spus judecătorilor că a mai deţinut această funcţieîn perioada 1999-2001, descriind-o ca pe una nobilă prin prisma căreia puteaface „foarte multe lucruri bune pentru economia României”. Referitor la aceastăfuncţie, Mironescu a arătat că a introdus o cerere însoţită de CV la BiroulPermanent judeţean al partidului, în urma căreia nu a obţinut sprijinulpartidului din cauza „prăpastiei de potenţial politic din aceşti doi ani”. „De aceea voiam să aleg calea profesionalismului şi să las în urmăpolitica”, a spus Laurenţiu Mironescu.

Referitor laacuzaţiile de pericol public aduse lui, Mironescu a nominalizat funcţiileocupate, respectiv pe cea de secretar general al MAI din 6 ianuarie şirenumirea în funcţie „în 29 sau 30 ianuarie” printr-o hotărâre a Guvernului şipe cea de membru în Comisia ministerială de combatere a evaziunii fiscale. „Sub nici o formă nu mă pot vedeaca un pericol pentru ordinea publică. Sunt dispus săofer orice date pentru combaterea corupţiei, iar în legătură cu schema tv încare eu sunt la etajul 2 cu senatorul Banias oferind protecţie externă, vă arătdeschis că eu nu am putut oferi protecţie internă pentru mine”, a mai declaratfostul secretar MAI în faţa judecătorilor. Întrebat de procurorul DNA înlegătură cu o discuţie telefonică cu senatorul Banias, Mironescu a arătat căeste posibil ca la acel moment să fi discutat cu demnitarul, dar că de lasfârşitul anului 2009 şi până în prezent nu a mai avut nici un fel de tangenţăcu acesta „graţie unei stări conflictuale” dintre ei doi.

Mironescu: „CuBanias nici nu mă salutam pe stradă”

În legătură cuapartenenţa sa la firma Euro Shipping Service, Mironescu a recunoscut că esteacţionar alături de Banias şi Ioan Bălan, fost director al CN APMC, dar şi înaceste condiţii nu a interferat cu senatorul care atunci când trecea pe lângăel nici nu îl saluta. Despre firmă, Mironescu a precizat că are 17-18 angajaţicu „un plus financiar firav”, administratorul acesteia fiind Nicolae Kiss, fostcomandor în marină, şi că nu a optat a pleca din această societate pentru căare o activitate de zece ani, iar la nivelul ei s-au făcut o serie deinvestiţii. „Eu cuBanias nu am schimbat o vorbă. Cândtrecem unul pe lângă altul nici nu se salutăm. Sub nici oformă nu am vorbit cu Banias din anul 2009 încoace”, a spus Mironescu în salade judecată. Cei cinci judecători de la instanţa supremă au respins întrebareaprocurorului DNA prin care acesta îi cerea lui Mironescu să spună dacă îndimineaţa arestării sale a vorbit cu ministrul Traian Igaş oferindu-şi faţă deacesta în continuare serviciile pentru renumirea în funcţie.

Procurorul DNAl-a întrebat pe Mironescu despre o discuţie din 30 august 2010 purtată cuAurelian Pilcă în legătură cu o „reţetă” şi „o fată bălană”. „Fata bălană este,evident, Ioan Bălan, iar reţetele despre care discut acolo se referă la odiagnoză managerială care se află de altfel stocată în calculatoarele noastrede DNA şi care vizau Portul Constanţa şi navele ce ajungeau acolo”, a explicatMironescu instanţei. Referitor la relaţia sa cu Aurelian Pilcă, Mironescu arecunoscut că terenul pe care este construită casa acestuia îi aparţine, că auo relaţie foarte veche şi că părinţii lui i-au cununat pe cei ai lui Pilcă,acesta fiind şi persoana care l-a sprijinit la momentul decesului tatălui săuîn 2009. În finalul declaraţiei sale, Mironescu le-a spus judecătorilor căfuncţia de secretar general al MAI a venit la cererea lui Igaş „fără nici unsuport politic”, moment la care el a demisionat „imediat” din partid.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-05-13

Mai multe imagini:
Avocatul Ioan Cazacu, legat de dosarul Portul Constanţa:  „DNA forţează judecătorii pentru a-i menţine în arest pe inculpaţi”
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image