2017-01-20 06:02

EVENIMENT


Avocatul Poporului pledează aberant

 |  21:00
Avocatul Poporului pledează aberant

Una dintre cele mai noi măsuri adoptate până în prezent de Poliţia Rutieră este luată peste picior chiar de instituţia care ar trebui să rezolve multe alte probleme cu impact major asupra societăţii civile în ansamblul ei.

Avocatul Poporului atacă dur folosirea de către Poliţia Rutieră a aparaturii de înregistrare audio-video, pe care o califică drept nelegală. Moderna aparatură, care se regăseşte şi în dotarea echipajelor de poliţie din SUA, Germania, Olanda, Anglia, este montată pe oglinzile retrovizoare ale maşinilor poliţiştilor de circulaţie și poate înregistra video şi în clar de la o distanţă de 300 de metri, iar cei indisciplinaţi în trafic vor fi atenţionaţi că urmează a fi înregistraţi video şi audio.

Ce se întâmplă în cazul în care şoferii nu îşi dau, totuşi, acordul? Şeful Direcţiei Rutiere, Lucian Diniţă, ne explică: “Nu au cum să nu îşi dea acordul din moment ce este filmat în spaţiul public. E ca atunci când mergem la benzinărie. Dacă se întâmplă ca un şofer să refuze filmarea, poliţistul nu face altceva atunci decât să respecte legea. Oricum îl va legitima, iar dacă dispare de acolo de unde a fost oprit, va suporta consecinţele legale”.

Scările rulante

Demersul Avocatului Poporului este greu de înțeles, atâta vreme cât, de fapt, nu întreprinde nimic, ci doar stârnește o furtună într-un pahar cu apă. Mizează pe efectul închipuit pe care l-a avut implicarea în „repararea” scărilor rulante de la Pasajul Universității. Anul trecut, Avocatul Poporului s-a lăudat că, în urma lămuririlor cerute Primăriei Capitalei și Metrorex, sistemul de scări rulante a fost repornit.

Andon: Măsura trebuie reglementată legislativ

Avocatul Sergiu Andon, deputat în Comisia juridică, apreciază că măsura luată de curând de Poliţia Rutieră este una cât se poate de corectă: „Conform art. 26 din Constituţia României, autorităţile publice respectă şi ocrotesc viaţa intimă, familială şi privată. Or, pe drumurile publice nu mai există nici viaţă intimă, nici familială şi nici privată”. În plus, acesta a mai invocat şi art. 57 din Constituţia României care spune că “cetăţenii români, cetăţenii străini şi apatrizii trebuie să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună-credinţă, fără să încalce drepturile şi libertăţile celorlalţi”. “Or, în trafic şi pe şoselele noastre e un adevărat măcel şi trebuie reglementată legislativ cât mai repede această măsură a lui Igaş şi Diniţă”, este de părere avocatul Andon.

Obținerea permiselor auto este problema

Avocatul Poporului, instituție condusă de Gheorghe Iancu, s-a gândit să se autosesizeze din oficiu și este de părere că această măsură încalcă dreptul la viaţa privată, iar înregistrările nu pot constitui probe în instanţă. “Dacă consimţământul (şoferului – n.r.) nu este expres şineechivoc, atunci înregistrarea respectivă trebuie să înceteze imediat, pentru că altfel se încalcă art. 26 din Constituţia României care vorbeşte despre dreptul la viaţă intimă”, a declarat Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu.

Pe de altă parte, Avocatul Poporului susţine sus şi tare că măsura este una nelegală: “În cazul în care nu există consimţământul dat în mod expres şi neechivoc şi nici nu există nici unul dintre motivele prevăzute de art. 5 alin. (2) din Legea nr. 677/2001, măsura luată astfel este nelegală şi, în acelaşi timp, încalcă şi dreptul fundamental la viaţa intimă, familială şi privată, reglementat de art. 26 din Constituţie. Cred că Poliţia Rutieră ar trebui să aibă un comportament legal în momentul în care sunt testaţi viitorii participanţi la trafic, iar acordarea carnetelor de conducere să se facă cu mai mare atenţie, pentru că numai astfel când vom deschide televizoarele nu vom mai vedea multitudinea de accidente care se produc în special de tineri pe străzile şi şoselele României. Probabil că în acest mod nu vor mai fi necesare aparatele în cauză”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639550-10-02

TAGURI: Politia_rutiera, gheorghe_iancu, avocatul_poporuluiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GEO
05 Ian 2012

un alt TAIETOR DE FRUNZA LA CIINI care maninca niste bani de pomana...trebui desfiintat
SANKI
05 Ian 2012

pai daca ati pus un aberant acolo, ce poate iesi din asta ?

Adauga un comentariu

Random image