2017-01-22 10:11

EVENIMENT


Baconschi, demis cu şapte zile întârziere

 |  21:00
Baconschi, demis cu şapte zile întârziere

Emil Boc a anunţat luni, la Parlament, ca l-a revocat din funcţie pe ministrul de externe Teodor Baconschi. Motivul? „Derapaje şi stângăcii verbale adresate  protestatarilor din stradă”. Straniu motiv, mai ales că derapajul de care vorbeşte premierul s-a petrecut acum opt zile.

În urmă cu opt zile, mai exact luni, 16 ianuarie, ministrul afacerilor externe scria pe blogul său personal cuvinte nu tocmai frumoase la adresa protestatarilor din Piaţa Universităţii: „Opţiunea e simplă: reformă, responsabilitate, siguranţă sau regres, populism, domnia bâtei. Alegerea o va face însă România vrednică, România care munceşte, România însetată de viitor, nu mahalaua violentă şi ineptă încolonată, ca minerii odinioară, în spatele moştenitorilor Securităţii“. Cu o seară înainte, în Piaţa Universităţii, dar mai ales în Piaţa Unirii avuseseră loc incidente violente între unii protestatari şi forţele de ordine. Cu toate acestea, reacţiile publice la adresa declaraţiilor lui Teodor Baconschi au fost vehemente. Timp de şapte zile, până ieri adică, premierul Emil Boc a tăcut. Cuvintele ministrului său nu păreau să-l fi afectat deloc. „Am luat decizia de revocare a ministrului afacerilor externe, Teodor Baconschi, şi am înaintat preşedintelui României propunerea de revocare din funcţie pentru declaraţiile făcute”, a spus Boc de la tribuna Parlamentului.

Premierul Boc a făcut acest anunţ imediat dupăce şi-a cerut scuze în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului pentru „derapajele şi stângăciile de comunicare“ ale unor membri ai Guvernului în legătură cu protestele din Piaţa Universităţii. ”În aceste zile, reacţia politicienilor nu a fost întotdeauna cea mai potrivită şi vreau să ştiţi sincer că regret derapajele şi stângăciile verbale ale unor colegi de-ai mei la adresa protestatarilor din stradă şi prezint de la tribuna Parlamentului scuze publice românilor pentru aceste stângăcii verbale”, a afirmat premierul.

Anunţul privind revocarea din funcţie l-a prins pe ministrul Baconschi în misiune la Bruxelles. Potrivit agendei de pe site-ul MAE, ministrul afacerilor externe se afla la reuniunea Consiliului Afaceri Externe. Ulterior anunţului privind revocarea, Teodor Baconchis avea programate întâlniri cu omologii din Germania, Serbia şi Belgia.

Demis prin telefon

Teodor Baconschi a intervenit ieri telefonic, la RealitateaTV, declarând că ia act de hotărârea premierului Emil Boc. Mai exact, Baconschi a spus că a primit un telefon, în jurul orei 11.00, de la primul-ministru Emil Boc, care l-a anunţat de decizia de a-l revoca din funcţie, arătându-i că nu are să îi facă reproşuri pe linie guvernamentală, ci din punct de vedere politic, referitor la afirmaţiile făcute pe blog despre protestele din Piaţa Universităţii. „Nu a fost un SMS”, a precizat el. Baconschi a menţionat că a avut o discuţie cu un coleg din BPN despre conţinutul şedinţei de luni dimineaţă, iar acesta l-a informat că au existat la adresa lui „câteva vagi critici” din partea lui Ioan Oltean şi a lui Mircea Toader, fără să se ia însă o decizie legată de revocare.

Totodată, Baconschi a evidenţiat că nu regretă comentariile făcute pe blog referitoare la protestele din Piaţa Universităţii, arătând că acestea au fost însă „amplu răstălmăcite” şi speculate de Opoziţie. „M-am adresat cu acel epitet («mahala ineptă» - n.r.) doar categoriei restrânse care a manifestat violent şi s-a dedat în primele zile ale protestelor la violenţă şi distrugerea bunurilor publice”, a spus ministrul, adăugând că i se pare normală delimitarea publică de orice act de încălcare a ordinii publice şi proprietăţii.

Năstase: „Noi am cerut demiterea ministrului de interne”

Liderii Opoziţiei se declară nesatisfăcuţi de gestul premierului Emil Boc de a-l revoca din funcţie pe ministrul afacerilor externe pentru protestele de la Bucureşti.

Fostul premier PSD Adrian Năstase a dat ieri o nouă probă de ironii politice. În plenul Parlamentului, el a afirmat: „Noi am cerut demiterea ministrului de interne, nu a celui de externe, pentru ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii, poate a fost o inabilitate a noastră de a nu fi explicat suficient aceste lucruri. Eu nu cred că schimbarea ministrului de externe este răspunsul adecvat pentru a soluţiona o criză politică atât de amplă”. Năstase a atras atenţia că imaginea şi credibilitatea României pot fi afectate de modul în care a fost demis Teodor Baconschi, aflat la Bruxelles, „în momentul în care discuta probabil despre intrarea în spaţiul Schengen“. În opinia sa, demiterea lui Teodor Baconschi ca răspuns la solicitările protestatarilor nu poate decât să fie luată în derizoriu. „Se află la Bruxelles, astăzi, şi a fost demis în momentul în care discuta probabil despre intrarea noastră în spaţiul Schengen. Cum putem să ne obţinem credibilitatea în exterior în momentul în care facem acest tip de demitere a ministrului de externe?”, a punctat Năstase.

La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, s-a declarat de acord cu decizia primului ministru de a-l demite pe ministrul de externe, Teodor Baconschi, dar consideră că gestul a venit „mult prea târziu”. „Nu pot decât să fiu de acord cu decizia dumneavoastră de revocare din funcţie a ministrului de externe, domnul Baconschi. Este mult prea puţin şi mult prea târziu“, i-a spus Ponta premierului Boc de la tribuna Parlamentului. El şi-a manifestat speranţa ca gestul primului-ministru, de demitere a lui Teodor Baconschi, să nu reprezinte o „mită electorală” pentru cei care „au trădat” Opoziţia şi vor „funcţii”, făcând astfel aluzie la Cristian Diaconescu, fost lider PSD, astăzi la UNPR.

Cristian Diaconescu, favorit la Externe

Numele cel mai intens vehiculat pentru funcţia de ministru  al afacerilor externe este cel al lui Cristian Diaconescu, preşedinte al UNPR. Acesta speră de aproape doi ani să revină în Guvern, în urma protocolului de colaborare dintre PDL şi UNPR. Diaconescu a mai fost ministru de externe în Cabinetul Boc I, un guvern de Coaliţie PSD-PDL. El a intrat în politică în anul 2002, în PSD. Iniţial a lucrat în MAE, ca director, director general şi apoi secretar de stat. Pe finalul mandatului guvernului Năstase, Diaconescu a fost numit ministru al justiţiei.  Pe 24 februarie 2010, Cristian Diaconescu si-a dat demisia din PSD şi a decis să formeze alături de alţi foşti social-democraţi o nouă formaţiune politică - UNPR.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-10

TAGURI: theodor baconschi, guvern, demitereComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image