2018-12-13 15:30


Băieţii de comitet

 |  21:00
Băieţii de comitet

Când nu se taie panglica vreunui tronson de autostradă sau când nu se inaugurează vreo telegondolă “portocalie”, miniştrii lucrează la minister. Sau la comitetele interministeriale. Un fel de al doilea job al celor mai mulţi dintre membrii Cabinetului Boc. Ce sunt aceste comitete interministeriale şi ce fac ele, încercăm să aflăm în cele ce urmează.

Legea de organizare a Guvernului dă posibilitatea premierului să înfiinţeze, după bunul plac, comitete, consilii şi comisii interministeriale. Legea e neclară şi nu spune care ar fi rostul acestor organisme: “Pentru rezolvarea unor probleme din competenţa Guvernului”. Atât. Spre exemplu, România are o problemă la nivelul absorbţiei fondurilor europene. Soluţia găsită de Guvernul Boc? Să înfiinţăm uncomitet interministerial care să se dedice doar acestei chestiuni. Curios este faptul că din comitet fac parte majoritatea miniştrilor din Guvern.

Şi problema trecerii la moneda unică euro pare să fie o chestiune de rezolvat în mod interministerial. Emil Boc s-a proclamat liderul Comitetului din care fac parte guvernatorul BNR, uns cu titlul de vicepreşedinte, vicepremierul Marko Bela, precum şi reprezentanţi din ministerele Finanţelor, Economiei, Justiţiei, Internelor, Muncii, respectiv de la Cabinetul primului-ministru.

Nici ministrul dezvoltării regionale, Elena Udrea, nu a scăpat fără grija unui comitet interministerial. Ea a fost numită să dirijeze Comitetul interministerial privind strategia pentru turism. Subalternii ei sunt un sfert din Cabinetul Boc, între care îi numim pe Anca Boagiu, Daniel Funeriu, Laszlo Borbely, dar şi Cseke Attila, ministrul demisionar al sănătăţii.

Cea mai stranie denumire de comitet pare să fie însă cea a interministerialului “pentru rezolvarea problemelor ce nu pot fi soluţionate în cadrul Comandamentului de iarnă”. Din componenţa acestuia făceau parte secretari de stat din cadrul MEF, MIRA şi vicepreşedintele AVAS cu atribuţii în urmărirea funcţionării agenţilor economici pe perioada de iarnă.

Un comitet la fel de interesant a fost înfiinţat săptămâna trecută: interministerialul pentru cetăţile dacice din munţii Orăştie. Guvernul Boc a observat că ministrul culturii nu are puterea şi timpul necesare pentru a se ocupa de cetăţile dacice din munţii Orăştie şi a decis să formeze un comitet.Acesta va trebui să identifice formula juridică de includere a cetăţilor dacice într-o zonă de administrare specială, după modelul Deltei Dunării. Din Comitet fac parte Kelemen Hunor, Traian Igaş, Cătălin Predoiu şi Laszlo Borbely. Una dintre chestiunile importante de rezolvat în acest Comitet ar fi exproprierile din zona Sarmizegetusa.

Lista comitetelor interministeriale e lungă şi nimeni nu pare să ştie cu exactitate câte dintre ele mai lucrează, dacă lucrează, în acest moment. De la Biroul de Presă al Guvernului ni s-a comunicat că până la întoarcerea purtătorului de cuvânt din China n-o să putem primi nici un răspuns la întrebările noastre referitoare la funcţionarea acestor comitete. Din cercetările noastre, am identificat înfiinţarea unor comitete interministeriale cu obiective precise sau mai puţin precise, precum: “pentru procesul de reformare a legislaţiei şi procedurilor din dome­niul restituirii proprietăţilor”, “pentru supravegherea acordării de ajutoare de stat pentru investiţii ce depăşesc 10 milioane de euro”, “pentru combaterea muncii la negru”, “privind taxa de primă înmatriculare” etc.

Deşilegea prevede stabilirea unor bugete de cheltuit cu organizarea şi funcţionarea acestor comitete, toţi cei pe care i-am chestionat susţin că nu au primit bani pentru activităţile lor. „Nu ştiu să fie cineva plătit, eu nu am fost plătit”, spune ministrul muncii, Sebastian Lăzăroiu, care ne-a povestit ce problemă complicată e înmatricularea autovehiculelor româneşti în Bulgaria. „Nu putem să interzicem, dar ce putem să facem e să punem piedici acestor practici”, susţine Lăzăroiu. Acesta mai spune că de când e el în Guvern nu a auzit niciodată să se folosească expresia „comitet interministerial”, ci „grup de lucru”.

Legea de organizare a Guvernului stabileşte că modul de organizare şi funcţionare a comitetelor interministeriale şi a serviciilor acestora “se stabileşte prin hotărâre a Guvernului, în limita bugetului aprobat”. De unde putem deduce că există totuşi fonduri la dispoziţia acestor comitete.

Un mare mister rămâne utilitatea sau finalitatea acestor comitete interministeriale. Potrivit declaraţiilor miniştrilor chestionaţi - din guvernele Năstase, Tăriceanu şi Boc -, şedinţele de lucru ale comitetelor interministeriale au de obicei loc săptămânal, pe chestiuni urgente, respectiv lunar, în situaţii mai lejere. „Îmi amintesc că la comitetul pentru Nuclearelectrica mergeam la şedinţe o dată pe lună”, afirmă fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş, care precizează că n-a fost niciodată plătit cu indemnizaţii de şedinţă. Ministrul actual al muncii, Sebastian Lăzăroiu, declară că finalitatea activităţii în comitetele interministeriale poate fi urmărită doar fiind atenţi la iniţiativele legislative ale Guvernului.

Haos interministerial

Pe vremea guvernului Năstase (2000-2004) au existat 55 de organisme interministeriale prin acte emise de Guvern şi 28 prin decizii ale primului-ministru. În 2007, premierul Călin Popescu Tăriceanu înfiinţa un comitet care avea ca temă prevenirea şi diminuarea efectelor caniculei şi care era condus de ministrul sănătăţii de atunci, Eugen Nicolăescu. Tot premierul Călin Popescu Tăriceanu, în 2005, a decis că este necesar un organism interministerial din care să facă parte toţi secretarii de stat. Obiectivul comitetului era îmbunătăţirea relaţiei cu Parlamentul şi asigurarea unei comunicări eficiente. Tot în 2007, Guvernul a anulat 12 hotărâri prin care au fost  înfiinţate comitete interministeriale, care au fost organizate în perioada 1990-2005.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-04-07
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


COCO
12 Aug 2011

" autostradăsau când nu se inaugureazăvreo" , nene, eşti certat rău cu tastatura.
Random imageUltimele stiri

Cum poți trece de SĂRBĂTORI fără să te ÎNGRAȘI Acum 3 ore | (0)
Sfaturi si curiozitati

Drept la replică din partea ROMSILVA Acum 4 ore | (1)
Dezvăluiri


loading...