2017-01-21 15:28

EVENIMENT


"Băieţii deştepţi" câştigă şi mai bine

 |  21:00
"Băieţii deştepţi" câştigă şi mai bine

Zăpada şi viscolul au început să facă victime colaterale în numele protecţiei populaţiei. Exporturile de energie au toate şansele să fie suspendate, pentru ca toate resursele să fie dirijate către nevoile interne, cu accent pe asigurarea consumului populaţiei. Pentru că nu a comunicat cum trebuie, şeful Transelectrica, societate care are ultimul cuvânt de spus în cazul exporturilor, a fost demis.

Toate resursele enegetice şi toate instalaţiile sunt puse în funcţiune, la ora actuală, pentru a face faţă cererii de curent electric. Ieri, în jurul orei prânzului, România producea 8.668 MW, existând şi un minim disponibil pentru export, cifrat la doar câteva zeci de MW. Baza producţiei de energie electrică este reprezentată de cărbune, aproape 43% din energia furnizată. Vedeta perioadei este energia eoliană, care acoperă, în anumite intervale orare, şi 5% din consum.

Este de aşteptat ca preţul energiei la consumatorul final să crească, pentru că aportul energiei pe cărbune este mult mai mare decât de obicei, iar costurile de producţie pentru acest tip de energie sunt cele mai mari din ţară. La aceasta se adaugă şi preţul certificatelor verzi pe care producătorii de energie din surse regenerabile trebuie să le încaseze.

Licitaţii pentru toată luna

La ora actuală, Transelectrica are finalizate licitaţiile pentru alocarea de capacitate care permit exporturile, până la sfârşitul lunii februarie. Potrivit datelor furnizate de Transelectrica, România are capacitatea de export de 665 MW, dar nu toată rezervată. Cea mai mare cerere, de 300 MW, este pe relaţia cu Serbia, capacitatea de transport fiind rezervată toată, la un preţ de 0,26 euro/MWh. Printre principalii beneficiari nu se regăseşte nici o firmă din România, intenţiile de export ale unor companii cunoscute la noi, precum Rudnap (n.r. - firmă sârbească, cu trecut ambiguu în România) sau Alpiq, fiind mici.

Totuşi, contractele „băieţilor deştepţi” au toate şansele să prospere, acum fiind lovite de efectele instituirii forţei majore, care a dus la diminuarea cantităţilor de energie primite de la Hidroelectrica, unde costurile de producţie sunt cele mai mici din ţară. Cum exporturile au toate şansele să fie suspendate, va rămâne un „excedent” care va putea fi vândut pe piaţa internă la preţuri de câteva ori mai mari decât cel de export, pentru că energia hidro este folosită pentru echilibrarea sistemului energetic naţional.

Exporturile de energie, sistate

Guvernul a decis adoptarea unor măsuri de siguranţă pe piaţa de energie electrică, ce se finalizează cu stoparea exporturilor în perioada 16 februarie-15 martie 2012. Scopul este de a asigura consumul populaţiei, în primul rând, şi al economiei naţionale, în general.

Actul normativ a fost precedat de demiterea directorului Transelectrica, acum câteva zile, ce atenţiona că resursele energetice din România nu pot asigura consumul naţional şi exportul. Motiv pentru care anunţa că va trece la diminuarea exporturilor, potrivit legislaţiei în vigoare. Deşi Guvernul a luat exact aceeaşi decizie, din exact aceleaşi motive, Horia Hăhăianu a fost demis, la cererea premierului, pentru „comunicarea defectuoasă”.

Cine sunt “deştepţii”?

Potenţialul financiar pe care-l prezintă afacerile cu energie electrică nu a putut scăpa atenţiei câtorva personaje cu influenţă din România. Mai ales când producţia este concentrată în companii de stat. Acest lucru a generat o adevărată modă în special printre politicieni, care au ajuns să căpuşeze firmele de stat producătoare de energie.

Cel mai reprezentativ este Dan Voiculescu; acesta a reuşit, prin firma sa GRIVCO, să intre pe “lista scurtă” a beneficiarilor de energie ieftină din România. GRIVCO a reuşit performanţa, în perioada 2003-2006, să cumpere curent de la complexurile Rovinari şi Turceni, la preţuri considerate sub cele de producţie, şi să vândă tot la stat - la Metrorex.

Paleta este completată de afacerile altor apropiaţi ai unor oameni politici, cele mai cunoscute fiind societăţile Beny Alex Satu Mare şi Green Energy Bucureşti. Compania Beny Alex este controlată de omul de afaceri sătmărean Vasile Ţânţaş (apropiat al deputatului PDL de Bistriţa Ioan Oltean), iar Green Energy aparţine primarului de Neamţ, Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, cunoscut lider al PDL în Moldova.

Totuşi, aceştia nu ajung la nivelul a două mari firme ce au contracte serioase cu Hidroelectrica - Alro şi Energy Holding. Acestea au reuşit, după ce preşedintele Traian Băsescu a denunţat practicile lor, să-şi prelungească relaţiile contractuale cu producătorul hidro. Toate aceste contracte sunt în plin proces de renegociere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-03-28

TAGURI: transelectrica, baietii desteptiComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image