2017-01-22 01:47

EVENIMENT


Barack Obama, în Congresul SUA: „Starea Uniunii devine tot mai puternică”

 |  21:00
Barack Obama, în Congresul SUA: „Starea Uniunii devine tot mai puternică”

Discursul preşedintelui Barack Obama despre starea naţiunii americane este considerat, la Washington D.C., o pledoarie puternică pentru ce a întreprins până acum la Casa Albă şi mai ales pentru ceea ce va putea face, în al doilea mandat prezidenţial, dacă va câştiga alegerile din luna noiembrie 2012.  El a susţinut viziunea excepţionalismului american bazat pe o economie consolidată de echitate.

Restaurarea valorilor americane

Esenţa pledoariei lui Barack Obama, pentru restaurarea valorilor americane, a constituit-o reiterarea ideii conform căreia miliardarii şi milionarii nu ar trebui să plătească taxe cu un procentaj mai mic decât cetăţenii care formează clasa de mijloc.

„Puteţi numi aceasta... luptă de clasă - a surâs Obama - sau cum doriţi. Dar îi cereţi unui miliardar să plătească impozite la fel ca secretarul său? Majoritatea americanilor ar face un apel la bun-simţ!“

El crede că se impune exigenţa ca aceia care au un venit mai mare de 1.000.000 de dolari pe an să aibă o rată minimă efectivă de impozitare, de circa 30%.

Obama a abordat şi propunerile menite a revigora întreprinderile americane şi producţia de energie: „Este timpul să oprim recompensarea celor care fac afaceri prin mutarea locurilor de muncă peste oceane şi să recompensăm pe cei ce creează locuri de muncă aici, în America. Trimiteţi-mi aceste reforme ale taxelor actuale şi le voi semna imediat!”.

Obama a repetat apelul ca să nu mai crească impozitele pentru clasa de mijloc şi să fie redus impozitul pe salarii, până la sfârşitul anului 2012. Moment în care a fost aplaudat şi de republicani, şi de democraţi!

Doctrina echităţii sociale

Pentru a materializa regulile unei economii benefice pentru toţi americanii, preşedintele de peste Ocean doreşte înfiinţarea a două noi agenţii guvernamentale: 1. Unitatea pentru Delictele Financiare, în cadrul Departamentului Justiţiei, ce se va ocupa de frauda fiscală de mare amploare; 2. Unitatea de Execuţie în Comerţ, ce ar monitoriza practicile neloiale ale partenerilor comerciali internaţionali.

„O reîntoarcere la valorile americane, de fair-play şi responsabilitate comună ne va ajuta să protejăm poporul şi economia noastră”, a susţinut preşedintele Statelor Unite.

Tot el a remarcat că doctrina echităţii sociale ar trebui să se aplice, în egală măsură, la nivelul guvernului federal şi al instituţiilor  de învăţământ.

Referitor la locuinţe, Obama a propus un nou plan, pentru a permite fiecărui proprietar,  care a ţinut pasul cu plăţile ipotecare, să recurgă la o refinanţare cu rate mai scăzute, decât cele pe care le-a avut până acum.

În materie de educaţie, preşedintele SUA a făcut un apel, la fiecare stat, ca să impună adolescenţilor să urmeze liceul, până la împlinirea vârstei de 18 ani şi să îl absolve.

Barack Obama a pledat şi pentru ca accesul în colegiile americane să fie mai accesibil, prin recursul părinţilor la credite cu impozite mai puţin împovărătoare şi creşterea ajutoarelor federale pentru studenţi.

Opinia lui John Boehner

Deşi republicanii au salutat ideile preşedintelui Obama, unele fiind noi, totuşi au dezaprobat alocuţiunea acestuia, considerând-o electorală, cu atât mai mult cu cât, în ultimele trei luni, şeful statului american a etichetat Congresul ca un organism care nu face nimic.

Speakerul Camerei Reprezentanţilor, republicanul John Boehner, a declarat  că dacă preşedintele vrea ca opoziţia să fie angajată în procesul de reformare a statului, atunci „este nevoie de doi parteneri pentru un tango”. Afirmaţie valabilă şi pe alte meleaguri, nu-i aşa?

Ce vor alege americanii?

„Putem avea o ţară în care un număr tot mai mic de oameni o duc  foarte bine, în timp ce tot mai mulţi americani abia se descurcă. Sau - a afirmat preşedintele Obama - putem restaura o economie în care fiecare are o şansă şi joacă după aceleaşi reguli.”

În opinia şefului Statelor Unite, la ora actuală, peste Ocean, nu sunt în joc valorile democratice sau republicane, ci doar cele naţionale, evident americane, care trebuiesc recuperate.  Barack Obama a profitat de ocazie pentru a evidenţia realizările sale, din ultimii trei ani, şi a dat tonul la realegerea sa, ca preşedinte, sugerând că, în luna noiembrie, conaţionalii săi vor avea de ales între două filozofii politice total deosebite.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-06-02

Mai multe imagini:
Barack Obama, în Congresul SUA: „Starea Uniunii devine tot mai puternică”
zoom

TAGURI: Barack obama, starea natiunii, sua, americaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image