2017-01-22 10:13

EVENIMENT


Barometrul mitingului. Presiunea străzii, scăzută. Liderii sindicali au dat vina pe bucureșteni pentru slaba participare la protest – 8.000 de manifestanți față de 50.000 preconizați

 |  19:20
Barometrul mitingului. Presiunea străzii, scăzută. Liderii sindicali au dat vina pe bucureșteni pentru slaba participare la protest – 8.000 de manifestanți față de 50.000 preconizați

Deșiau anunțat și au preconizat 50.000 de protestatari în Piața Constituției,liderii celor cinci confederații sindicale nu au reușit să adune decât câtevamii. Pentru acest eșec organizatoric, liderii mitingului au dat vina pebucureșteni, cărora le-au transmis că ar trebui să le fie rușine, pentru căpreferă să se uite la televizor. În jurul orei 16.00, protestatarii au începutsă se rărească, mulți renunțând la a mai sta în piață.

Mitingul,la care s-au adunat sub 8.000 de persoane și care a fost autorizat până la ora19.00, a început cu intonarea imnului național, cântat de toți cei prezenți. Liderii confederaţiilor sindicalele-au spus protestatarilor că singura soluţie pentru a scăpa de "Guvernulincompetent" este greva generală, iar pentru a învinge înlupta împotriva Cabinetului Boc trebuie să fie solidari. PreşedinteleCNSLR-Frăţia, Marius Petcu, a spus, de la tribuna instalată în PiaţaConstituţiei, că sindicatele sunt singurele care fac opoziţie adevărată, iarsingura soluţie pentru îndepărtarea Cabinetului Boc este greva generală. "Numai putem învinge decât cu singura armă pe care o avem. Solidaritate!", amai declarat Petcu. El a adăugat că bucureştenii ar trebui să vinăla protest şi să îşi ia revanşa. "Am aşteptat momentul acesta, pentru cabucureştenii să îşi ia revanşa, să nu mai stea la tv. Ruşine! Şi mai ruşine artrebui să le fie celor din spatele nostru, parlamentarii", a mai spusPetcu.

Şivicepreşedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu, le-a spusprotestatarilor că trebuie să facă toţi grevă generală, pentru că altfel nu maiscapă de actualii guvernanţi.

Acestai-a atenţionat pe sindicalişti să aibă grijă "să nu calce pe Boc, pentrucă a spus că vine în Piaţă".

Mesajele liderilor sindicali au fost primite cu urale deprotestatari, care au strigat "Grevă generală", "Pe ei, pe ei,pe ei, pe mama lor!".

Susținere de laConfederația Europeană a Sindicatelor

Laprotest a participat şi Joseph Niemtz, secretar general adjunct alConfederaţiei Europene a Sindicatelor. Acesta a spus că a venit să sprijinesindicaliştii români, pentru că noul Cod al muncii este împotriva legislaţieieuropene şi Guvernul s-a grăbit în cazul adoptării acestuia, precizând că vorfi făcute plângeri la CE.

Coloanelede sindicalişti au continuat să vină în Piaţa Constituţiei, atât dinspre ParculIzvor, cât şi dinspre Piaţa Unirii.

Secretarulgeneral adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelor a spus că a venit laprotestul din Bucureşti pentru a aduce suportul sindicatelor europene în luptasindicaliştilor români cu Guvernul. "Acum, că sunteţi în UE, Guvernulvostru face tocmai pe dos. Astăzi suntem cu toţii români", le-a transmissecretarul general adjunct al Confederaţiei Europene a Sindicatelorparticipanţilor la protestul din Piaţa Constituţiei.

Căldura șidezamăgirea i-au gonit din piață

Sindicaliştii au adus bannere pe care scrie "SalvaţiCodul muncii", "Jos sclavia lui Băsescu! Ne întoarcem laCeauşescu?", "Băsescu, Boc, România / Codul muncii e sclavia; să văscufundaţi bine!" şi au scandat "Demisia", "JosBăsescu", "Jos Guvernul Boc", "Lăsaţi-ne", "Jos,jos, jos Guvernul mincinos".

Unuldintre protestatari a venit la miting îmbrăcat în sperietoare de ciori, culanţuri legate de mâini, cu o hârtie prinsă de brâu pe care scrie"profesor de română" şi cu un banner cu mesajul "Să muriţibine!", iar un altul era costumat în moarte şi avea o coasă în mână.

Maimulte grupuri de protestatari au plecat din Piaţa Constituţiei, spunând că numai are rost să continue protestele, pentru că nu obţin nimic pe această cale,în timp ce o altă parte a manifestanţilor s-au adăpostit de soare lângăclădirile din apropiere. "Nu are rost să maistăm. De 20 de anipotestez pentru salarii şi îl am tot mic", a spus unul dintre cei care apărăsit locul mitingului de miercuri din Capitală. Alţi sindicalişti au afirmatcăpleacă dezamăgiţi de numărul mic al protestatarilor, circa 7.000,potrivit estimărilor autorităţilor. Organizatorii mitingului, confederaţiile „CartelAlfa”, BNS, CSDR, Meridian şi CNSLR-Frăţia, anunţaseră marţi cămizeazăpe50.000 de participanţi. Căldura soarelui a reprezentat o problemăpentru cei prezenţi la miting. Participanţii au avut la dispoziţie apă dintr-ocisternăacompaniei Apa Nova. În jurul orei 16.00, numărulprotestatarilor a început să scadă, mulți preferând să părăsească piața.

Peste 2.000 de jandarmi, poliţişti şi pompieri auasigurat ordinea la mitingul din Piaţa Constituţiei, dar şi pe traseele pe carevin sindicaliştii. Între Piaţa Constituţiei şi Parcul Izvor aufost cantonate 10 maşini de pompieri, opt ambulanţe prim ajutor, trei ambulanţecu medic, două spitale mobile şi un echipaj de descarcerare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-20

Mai multe imagini:
Barometrul mitingului. Presiunea străzii, scăzută. Liderii sindicali au dat vina pe bucureșteni pentru slaba participare la protest – 8.000 de manifestanți față de 50.000 preconizați
zoom
Barometrul mitingului. Presiunea străzii, scăzută. Liderii sindicali au dat vina pe bucureșteni pentru slaba participare la protest – 8.000 de manifestanți față de 50.000 preconizați
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MAT
20 Mar 2011

Poate ca sindicatele ar trebui sa gaseasca un alt oras in care sa protesteze. Timisoara, Brasov, Cluj, Constanta - cu siguranta ca acolo vor reusi sa stranga mult mai multi localnici participanti. Nu vad de ce trebuie sa protestezi la Monaco daca problemele majore sunt la Strasbourg, nu? In Bucuresti necazurile nu sunt la nivelul celor din Suceava, Oltenita, Turda sau Orsova. Cautati o alta "capitala" a protestelor!

Adauga un comentariu

Random image