2018-12-16 15:23


Băsescu: Botiş trebuie să meargă în faţa instituţiilor să-şi lămurească situaţia

 |  08:05
Băsescu: Botiş trebuie să meargă în faţa instituţiilor să-şi lămurească situaţia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la TVR,comentând recenta demisie a fostul ministru al Muncii, Ioan Botiş, că înRomânia există legi şi instituţii, iar fostul membru al Guvernului trebuie săvină în faţa instituţiilor pentru a-şi lămuri situaţia.

"Avem legi, avem instituţii. Domnulministru Botiş trebuie să meargă în faţa instituţiilor să-şi lămureascăproblemele,fie că este vorba de ANI, fie că este vorba de DNA", a spus preşedintele,întrebat cum comentează demisia fostului ministru şi contextul în care aceastaa avut loc.

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat DirecţiaNaţională Anticorupţie în legătură cu situaţia fostului ministru al Muncii,Ioan Botiş, cerând procurorilor să-l cerceteze pe acesta pentru conflict deinterese.

Inspectorii ANI susţin că sunt indicii temeinice că fostulministru al Muncii, Ioan Botiş, ar fi săvârşit infracţiunea de conflictde interese, potrivit art.253 indice 1 Cod penal.

ANIs-a sesizat în acest caz în 19 aprilie şi l-a înştiinţat pe Botişdespre acest lucru, fostul ministru prezentându-se la agenţie pentru a depunedocumente.

Deasemenea, ANI precizează că şi soţia acestuia, Ligia Adina Botiş, în calitatede expert de tip A în cadrul Proiectului "Şansa la demnitate",respectiv, în calitatea de asociat unic şi administrator al SC MobilConstruct SRL, ar putea fi cercetată pentru corupţie.

Inspectorii de integritate susţin că au indiciitemeinice cu privire la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese decătre Ioan Botiş ,"constând în îndeplinirea unui act ori participarea la luarea unei deciziiprin care s-a realizat, directsau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin pânăla gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat înraporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani, sau din partea căreia abeneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură".

IoanBotiş a anunţat, în 20 aprilie, că ademisonat din funcţia de ministru al Muncii şi că demisia sa este una deonoare, el cerându-şi scuze pentru situaţia creată şi spunând că i-ainformat pe premierul Emil Boc şi pe preşedintele Traian Băsescu privindintenţia de a renunţa la funcţie.

Cu o zi înainte el anunţase că soţia sa se va retrage dinfuncţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia EuroActiv din BistriţaNăsăud şi că niciunul dintre ei nu a avut vreodată calitatea de fondator sau demembru al asociaţiei. Potrivit lui Botiş, "este posibil" să fi fost ogreşeală din punct de vedere moral participarea soţiei sale în proiect.

"Poate că este o greşeală din punct de vedere moralprezenţa soţiei mele în proiect. Am discutat ca ea să se retragă din calitateade angajat al acestei socieţii. Ca ministru am datoria de a sta departe deacuze de acest tip, consider că este o greşeală din acest punct devedere", a declarat atunci fostul ministru al Muncii.

Potrivit acestuia, soţia sa câştiga 8.000 de lei pe lunăpentru activitatea de consilier în cadrul proiectului "Şansa lademnitate", subliniind însă că este doctorand în management şi, prinurmare, are calificarea necesară pentru a lucra în proiecte europene.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declaratmiercuri la TVR că trebuie menţinut obiectivul privind intrarea în zona euroîn 2015, menţionând că a avut discuţii în acest sens cu premierul Emil Boc şicu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Şeful statului a declarat că ritmulreformelor trebuie menţinut pentru realizarea acestui obiectiv.

Băsescu a precizat că a ţinutsă îşi exprime în discuţiile cu premierul şi cu guvernatorul BNR punctul devedere privind menţinerea obiectivului 2015 pentru intrarea în zona euro.

Îngrijorarea lui Jeffrey Franks legată de alegeriledin 2012 este aceeaşi cu a mea

► Am văzut declaraţia domnului Jeffrey Franks. . Din acest motiv, am insistat mult - Guvernul a fost de acord,ca de altfel şi BancaNaţională - ca perioada premergătoare anului electoral 2012 s-o acoperim cu unacord cu FMI şi cu UE.

► Nu e suficientă doar reforma în Justiţie cu Codurile, doarreforma în educaţie, doar reforma pe piaţa forţei de muncă cu Codul Muncii şireglementările dialogului social, ci trebuie să continue.

► Trebuie să continuăm în zonaregiilor pentru că sectorul privat s-a ajustat pe perioada crizei, sectorulguvernamental s-a ajustat - peste 100.000 de locuri de muncă au fost reduse,s-au redussalariile. Din păcate, acestea au fost soluţiile. Dar marile regii nu. Şi văpot spune că va fi obiectiv major al programului restructurarea regiilor

Guvernul României a stabilit de comun acord cu FMIşi CE modul de calcul al deficitului

► Informaţiile mele despre problema cu Eurostat sunt cele pecare le au toţi. Cel mai improtant lucru este ca imediat , dacă există.

► Modul de calcul al deficitului a fost stabilit încă dinprogramul anterior cu Fondul, de comun acord Fond şi Comisie Europeană, pe de-oparte, şi Guvernul României pe de altă parte, iar deficitul s-a stabilit a ficalculat pe cash, adică diferenţa între ce se încasează în bugetul consolidat şice se cheltuieşte. Şi de aici au rezultat acele deficite, bani pe care i-amîmprumutat.

► Avem un aranjament cu CE şi cu Fondul, pe de-o parte. DacăEurostat-ul are dubii, este esenţial să vină cât mai repede pentru că a creadubii cu privire la corecta raportare este în neregulă.

► Ce vă pot garanta este că autorităţile române vor fi maximdeschise pentru clarificarea cifrelor pentru că o eventuală neclarificare puneRomânia într-o situaţie foarte dificilă

► Formularea Eurostat nu este acuzatoare la adresa României,există doar rezerve.

► România a început să fie bine cotată din punct de vedereal evoluţiilor, toate articolele şi aprecierile internaţionale sunt pozitive.Eu personal îmi voi asuma acest risc al fluierăturilor. Fără o Românieperformantă nu vom putea asigura bunăstarea.

Reforma trebuie să continue în zona marilor regii

► Reforma statului trebuie să continue în zona marilorregii, care trebuie să devină mai competitive, în contextul în care deţin25-30% din economie. Marile regii nu s-au reformat.

► Restructurarea regiilor este un element prioritar alprogramului cu FMI, al cărui termen de stabilire este luna septembrie.

► În contextul în care sectorul privat s-a restructurat, înactuala situaţie economică, şi a devenit mai eficientă, trebuie restructurateşi marile regii, pentru ca România să fie mai competitivă în UE.

► Guvernul va trebui să fie tăios, chiar dacă urmează un anelectoral.

Obiectivul de intrare în spaţiul Schengen este anul2011

► , cum s-ar fi bucurat şi de o intrareîn derapaj a României, ca să-şi facă jocurile politice. Am refuzat şi intrareaîn derapaj cu costuri politice enorme şi pentru mine şi pentru Guvern.

► Din câte ştiu, este un raport pozitiv. În PE , în plen,aprobarea va fi dată undeva în jurul datei de 6 iunie pentru că între timptrebuie validat raportul Bulgariei în Comisia Sch-Eval. Este un procedeu tehniccare trebuie parcurs şi de Bulgaria, iar noi nu am abordat niciodată decuplareade Bulgaria.

► Dacă în iunie PE aprobă intrarea celor două ţări înSpaţiul Schengen, ne rămâne luna iulie sau septembrie pentru o decizie cuprivire la data intrării.

► De ce spun iulie sau septembrie? Pentru că în Parlamenteste planificată dezbaterea pe 6 iunie, iar Consiliul JAI se reuneşte pe 9iunie - cel care poate decide data. Este prea devreme, pe de-o parte. Pe dealtă parte, toate statele aşteaptă raportul pe MCV, care o să apară undeva lamijlocul lunii iulie. Ceea ce înseamnă că cel mai probabil se va stabili o datăde intrare ori în luna iulie - ceea ce nu cred, pentru că este simultan cuapariţia raportului - ori în consiliul JAI din septembrie.

► Eu rămân optimist că România va intra în Spaţiul Schengenîn acest an. Întârzierea majoră - dincolo de nemulţumirile exprimate politic -a fost generată de problemele nerezolvate în timp util de Bulgaria. Dar mergemîmpreună.► Regulile Schengen trebuie consolidate pentru a diminua nu numai traficul dedroguri, spre exemplu, dar pentru a diminua circulaţia necontrolată acetăţenilor care nu au drept de circulaţie în Spaţiul Schengen - imigraţiailegală, cu alte cuvinte. Or aceste reguli trebuie întărite.

► Dar punctul nostru de vedere este: dacă România şiBulgaria sunt pregătite şi dacă în baza raporturilor pe MCV dobândesc şiîncredere în noi, intrăm şi noi în Schengen şi schimbăm regulile după intrareaRomâniei şi Bulgariei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639244-02-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...