2017-01-22 10:12

EVENIMENT


Băsescu către ziarişti: ''Nu mai fiţi penibili!'' Şeful statului ia apărarea ANI, DNA şi Parchetului General care au ieşit bine în Raportul CE

 |  14:56
Băsescu către ziarişti: ''Nu mai fiţi penibili!'' Şeful statului ia apărarea ANI, DNA şi Parchetului General care au ieşit bine în Raportul CE
PreşedinteleTraian Băsescu a susţinut, miercuri, o declaraţie privind concluziileraportului privind Mecanismul Cooperare şi Verificare, publicat de ComisiaEuropeană. Şeful statului a cerut jurnaliştilor să nu maidecredibilizeze instituţiile statului şi să prezinte echilibrat concluziileraportului.

„Apelul meu la dumneavoastră e ca presa săfacă o prezentare echilibrată a raportului. Dragi jurnalişti, am rugămintea săînţelegeţi că instituţiile despre care am vorbit, ANI, DNA şi Parchet General,nu mai sunt cele din 2004. Ele funcţionează autonom. Toată încercarea dumneavoastrăde a discredita aceste instituţii nu face decât să vă penibilizeze şi pe voi şipe politicieni. Nu vă mai crede nici măcar CE, care laudă exact ce desfiinţaţi dumneavoastră.Înţelegeţică acei 4 ani de la instituirea mecanismului au însemnat un efort comun alGuvernelor şi al CE pentru ca instituţiile care ţin de aplicarea legii înRomânia să devină autonome”, i-a avertizat Băsescu pejurnalişti.

Raportul este corect

Şefulstatului a subliniat concluziile pozitive privind progresele făcute de sistemulde justiţie, însă a atenţionat că este nevoie de un angajament susţinut încontinuare pentru realizarea obiectivului intrării României în spaţiul Schengenîntr-un timp cât mai redus. ”Raportul este corect, unul carerelevă progrese, pe de o parte, făcute în direcţia atingerii obiectivelor de aavea un sistem de Justiţie eficient. Pe de altă parte, raportul pune degetul şipe problemele care se perpetuează în Justiţie şi care afectează credibilitateasistemului şi a României”, a declarat preşedintele.

CSM şi Parlamentul, instituţiineconvingătoare

Băsescua comentat şi concluziile CE privind instituţiile publice.”Nu voi ezita să-mi exprim punctul de vedere cu privire la instituţii.Nu am pretenţia că este unul 100% corect, ci este punctul meu de vedere.Instituţiile n-au decât să aibă propriul punct de vedere. Dincolo de Guvern,care e apreciat foarte pozitiv, aprecieri pozitive primesc DNA, DGA din MAI,Parchetul General, Direcţia Antifraudă din IGPR şi ANI. ÎCCJ, CSM şiParlamentul sunt instituţii neconvingătoare. Legat de Parlament, unde a existato majoritate care a susţinut asumările succesive de răspundere a Guvernuluicare viza legislaţia pe Justiţie, dar faptul că Parlamentul a reacţionat maipuţin pozitiv la ridicarea de imunităţi a generat această apreciere pe care nuo susţin în totalitate. Poate că este prea dură aprecierea legată de Parlament.Susţin şi aprecierile pozitive, cât şi pe cele legate de activitateaneconvingătoare a ÎCCJ şi a CSM-ului”, a declarat Băsescu.

Monitorizarea continuă

Tot miercuri, comisarul european Dacian Cioloş a declaratdespre concluziile Raportului MCV al Comisiei Europene: „Este neîndoielnic un raport pozitiv în ansamblul său, reflectând voinţapolitică şi progresele reale făcute de România în ultimul an. Cu toate acestea,există nuanţe şi zone unde avem nevoie în continuare de eforturi suplimentare,şi de mai multă asumare din partea tuturor celor implicaţi, nu doar a puteriiexecutive. Raportul anunţă o evaluare de ansamblu, în 2012, a progreselorfăcute de România de la începutul funcţionării mecanismului. România poateconvinge pâna la acel moment că mecanismul şi-a îndeplinit menirea şi e oparanteză care poate fi închisă. Dacă nu, nu este exclusă posibilitatea caparanteza să fie menţinută deschisă, eventual într-o formulă adaptată”.

Comisia Europeană a publicat, miercuri, Raportul privindMecanismul Cooperare şi Verificare (MCV) prin care se cere adoptarea unor„măsuri suplimentare pentru prevenirea şi combaterea corupţiei”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-05-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image