2017-01-18 03:39

EVENIMENT


Băsescu propune modificarea Tratatului UE

 |  19:45
Băsescu propune modificarea Tratatului UE

Preşedintele Traian Băsescu a susţinut miercuri o conferinţă de presă în care a precizat că România va propune amendarea unui protocol al Tratatului de la Lisabona privind deficitele excesive, pentru a nu exista nevoia imediată a rescrierii unui tratat european.

„Amendarea protocolului nr. 12 al Tratatului nu necesită adoptare de modificări în nici un stat. Poziţia noastră va fi că pentru moment soluţia corectă este amendarea imediată a protocolului 12. Într-o fază ulterioară, când va exista consens la nivelul 27, se poate trece la modificarea tratatului”, a declarat Băsescu. Preşedintele României a precizat că „România susţine modificarea tratatelor”, precizând totodată că „statele membre ar trebui să stabilească un mecanism automat de corecţie a deficitului” pentru soluţionarea problemelor cauzate de criza financiară.

Băsescu a propus ca printre noile prevederi care urmează să fie agreate în urma summitului de la Bruxelles, care va avea loc astăzi şi mâine, să se regăsească şi obligativitatea ca în Constituţia fiecărui stat european să fie introdusă o limită maximă a deficitului de 3%. Totuşi, Băsescu a atras atenţia că modificarea Tratatului UE sau elaborarea unuia nou reprezintă proceduri complicate, care nu pot fi adoptate în condiţiile actuale de criză. „Amendarea Tratatului este mult mai complicată, ar necesita aprobarea în Parlamentele naţionale şi în unele ţări şi ratificarea prin referendum. Acest lucru ar lua cel puţin un an şi jumătate-doi ani, iar UE şi în special zona euro au nevoie de soluţii acum, nu peste un an şi jumătate sau doi”.

Şeful statului a menţionat că aderarea la spaţiul Schengen rămâne o prioritate, chiar dacă poziţia Olandei în această problemă nu s-a modificat: „Subiectul aderării României la spaţiul Schengen este pe ordinea de zi a Consiliului de la Bruxelles, cel puţin aşa a promis preşedintele Van Rompuy, însă vom vedea în ce măsură vom putea discuta, în condiţiile în care prioritatea este alta. Oricum, Olanda nu şi-a modificat poziţia”. Traian Băsescu se va afla joi şi vineri la lucrările Consiliului de iarnă, care vor fi organizate la Marsilia, unde se va discuta despre oportunitatea creării unui nou Tratat al Uniunii Europene, la propunerea Franţei şi Germaniei.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image