2017-01-20 12:25

EVENIMENT


Băsescu: România va participa cu fregata Regele Ferdinand şi cu 207 militari la operaţiunile din Libia. Vezi declaraţiile preşedintelui

 |  08:43
Băsescu: România va participa cu fregata Regele Ferdinand şi cu 207 militari la operaţiunile din Libia. Vezi declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi, dupăşedinţa CSAT, că la solicitarea NATO România va participa cu 207 militari laoperaţiunile din Libia, cu fregata Regele Ferdinand.

Fregatava efectua în Libia operaţiuni de blocare a oricărei nave suspecte că ar transporta de exemplu armament către Libia. Participămla operaţiuni la solicitarea NATO. Nava va fi gata de plecare înmisiune în 30 de zile.

Trebuie să se găsească resursepentru punerea în aplicare a deciziei CSAT şi pentru respectarea angajamentuluipe care România îl are faţă de NATO. În CSAT sunt membri şi ministru de Finanţeşi primul ministru, deci trebuie să găsească resurse pentru punerea în aplicarea deciziei CSAT şi pentru respectarea obligaţiilor pe care România le are faţăde Alianţa Nord-Atlantică. Pentru ca nava să opereze timp de trei luni în MareaMediterană sunt necesare 4,5 milioane euro.

26 martie 2007 - PNL i-a solicitat lui Emil Boc să seralieze deciziei de retragere a trupelor româneşti din Irak. Trupele nu s-auretras pentru că aveau de îndeplinit o misiune. Cât timp eu voi fipreşedinte România îşi va respecta angajamentele. Forţele armate aleRomâniei vor pleca unde trebuie acolo unde trebuie şi în limiteleposibilităţilor pe care armata le are. România rămâne un susţinător al ideii căoperaţiunile militare trebuie să se desfăşoare şi sub mandat NATO, pentru că neajută pe toţi la solidaritate. România va continua să răspundă pozitiv înlimita resurselor şi dacă este vorba de acţiuni umanitare.

Ar fi bine să nu dăm impresia că suntem nepregătiţi aînţelege lucruri elementare. Marii beneficiari ai resurselor petroliere dinLibia sunt Italia, Franţa, Marea Britanie şi SUA. Nu au nevoie de un războipentru a primi ceea ce deja au. Intervenţia este pentru a proteja populaţia deun lider politic care omoară propria lui populaţie. Este bine ca atunci când sevorbeşte despre populaţia din Libia, de interese şi de soluţii să se aibă învedere că e vorba despre o populaţie cu foarte multe triburi.

S-a analizat contribuţia României pentru accelerareaprocesului de tranziţie în Afganistan. CSAT a hotărât suplimentarea cu 66 dejandarmi, pentru instruirea forţelor de ordine publică.

CSAT a decis implicarea României în impunereacondiţiilor de respectare a embargoului cu fregata Regele Ferdinand şi cu 2ofiţeri de stat major. România va participa cu 205 militari la bordul fregateişi cu 2 ofiţeri de stat major.

Pe data de 20 martie a fost aprobat planul de operaţii pentruimpunerea embargoului cu privire la vânzările de armament către Libia. Astăzi afost aprobat planul de operaţii privind zona de interdicţie aeriană. AstăziConsiliul nord atlantic a aprobat directiva de execuţie pentru impunereaembargoului contra Libiei. Odată cu aprobarea directivei se trece la punerea înaplicaţie a operaţiunii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-10-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image