2017-01-18 19:43

EVENIMENT


Băsescu sărbătoreşte cinci ani de când SRI a ieşit de sub control democratic

 |  19:40
Băsescu sărbătoreşte cinci ani de când SRI a ieşit de sub control democratic

Dublă sărbătoare săptămâna aceasta pentru Serviciul Român de Informaţii! 21de ani de la înfiinţare şi 5 ani de când a ieşit de sub control democratic.Invitat special la festivitate, nimeni altul decât Traian Băsescu. SRI îi vaprezenta miercuri şefului statului raportul de activitate pe anul 2010.Preşedintele României se află astfel cu un pas în faţa Parlamentului României,instituţia sub controlul căreiea se află, de fapt, SRI. Din ziarul „Puterea”aţi putut afla că, deşi legea obligă SRI ca în fiecare an să prezinteParlamentului sinteza activităţii sale pe anul anterior, ultimul raport debilanţ citit de directorul SRI în Parlament a fost cel din anul 2006.

Traian Băsescu participă astăzi (miercuri, n.r.) laprezentarea bilanţului Serviciului Român de Informaţii pentru anul 2010,eveniment ce are loc la sediul SRI, anunţă o informare postată pe site-ulinstituţiei. Comunicatul mai precizează şi că sâmbătă, pe 26 martie, SRIîmplineşte 21 de ani de la înfiinţare. Deşi, conform legii, încă de laînfiinţarea sa, SRI ar trebui să răspundă în faţa Parlamentului, preşedinteleRomâniei rămâne singura instituţie căreia SRI îi mai dă raportul. Acest lucruse întâmplă din cauză că ultima sinteză de activitate anuală a SRI prezentatăîn Parlament este cea din 2006. Rapoartele pe 2007, 2008 şi 2009 sunt încănedezbătute de puterea legislativă, cu toate că acest lucru ar fi trebuit să sefi întâmplat în urmă cu mai mulţi ani. Iar din cauză că încă nu au fost cititeîn Parlament, bilanţurile pe 2007, 2008 şi 2009 sunt încă secrete. Când anumeurmează să fie ele desecretizate, nimeni nu poate da un răspuns.

Ce se întâmplă curapoartele?

Pentrua putea fi desecretizat, un raport anual de activitate al SRI trebuie să fiedezbătut în plenul Parlamentului. Iar ca să ajungă să fie citit în plen,raportul trebuie să urmeze următorul traseu: SRI îl trimite Comisieiparlamentare de control al SRI, comisia îl analizează şi întocmeşte uncoraport, apoi trimite la Birourile Permanente ale Parlamentului atât raportulSRI, cât şi coraportul. De aici, trebuie puse pe ordinea de zi a plenuluireunit a celor două Camere ale Parlamentului. Din cercetările ziarului„Puterea”, rapoartele de activitate pe anii 2007, 2008 şi 2009 se află încă laBirourile Permanente.

Halucinanta lor poveste

Ziarul „Puterea” v-a relatat în urmă cu o lună povestearapoartelor de bilanţ ale SRI pe anii 2007, 2008 şi 2009, despre care nimeni numai ştie nimic precis. Senatorii şi deputaţii dela Comisia de control al SRI se încurcau atunci în răspunsuri. Unul dintre ei,deputatul Ion Stan, declara pentru „Puterea” că rapoartelenu au fost dezbătute până acum în Parlament pentru că SRI a întârziat cutrimiterea lor. „Eu nu vreau să intru în polemică cu SRI, dar vă spun că aufost făcute şase adrese succesive către conducerea SRI să ne trimitărapoartele”, declara Ion Stan în urmă cu ceva vreme.

Contactaţi de reporterii „Puterea”, reprezentanţii SRI aunegat că au întârziat cu rapoartele. „Nu ştiu cine v-a oferit aceastăinformaţie, dar vă garantez că este greşită. SRI trimite în fiecare an raportulsău de activitate, cel târziu în prima jumătate a anului respectiv”, ne-adeclarat Sorin Sava, şeful Biroului de presă al SRI. Menţionăm că, deşitelefonic reprezentantul SRI ne-a dat această declaraţie, nu ne-a răspuns încăla solicitarea oficială în scris făcută de ziarul „Puterea” pe 8 februarie, încare îi ceream să ne ofere datele exacte când instituţia a trimis Parlamentuluirapoartele.

Întoată această poveste stranie, poate cel mai ciudat lucru este că Cezar Preda,şeful Comisiei parlamentare de control al SRI, habar nu avea unde se aflărapoartele. El a refuzat să stea de vorbă cu reporterii „Puterea” pe acestă temă, în ciuda unei îndelungi insistenţe a noastre. Predaşi-a motivat refuzul pe motiv că nu vrea să facă vreo greşeală. Dupăîncercări repetate de a lua legătura cu el, Cezar Preda a răspuns într-un finalziarului „Puterea”. „Este vorba de nişte date exacte, poate sunt pe stradă, poate sunt înaltă parte şi nu vreau să fac vreo greşeală. Nu vă pot da amănunte despreaceste rapoarte. Întrebaţi la Biroul Permanent, la cabinetul doamnei preşedintăRoberta Anastase”, a eludat Cezar Preda răspunsul.

Laaceste confuzii mai adăugăm şi că Roberta Anastase, preşedinta CamereiDeputaţilor, nu ştia că SRI trebuie să citească bilanţul în plen, răspunzându-ne la întrebarea „ce se întâmplă cu rapoartele SRI” fix aşa: „RapoarteleSRI?! Poate vă referiţi la rapoartele comisiei. Ei nu îşi prezintă bilanţul lanoi”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-09-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

MENATWORK
22 Mar 2011

A iesit??? Inteleg bine? Pai nu Vintu l-a pus pe p rostul ala de Timofte sef la SRI? Era democratic c and Vintu controla SRI? M ai slugoi prosti sunteti. ..sau scrieti numai pentr u imbecili mai mari ca vo i?
IONUT DUMITRESCU
22 Mar 2011

@ menatwork: nu vorbim aici de cat de democrati c a fost sau nu un direct or sau altul al SRI. ci, de relatia pe care o are Serviciul cu institutia s ub controlul careia se af la - Parlamentul Romaniei . relatie care nu mai cor espunde in acest moment l egilor DEMOCRATICE de fun ctionare a SRI. legi care spun ca SRI, ca institut ie DEMOCRATICA, trebuie s a prezinte in fiecare an Parlamentului raportul sa u de bilant. speram ca nu aveti dificultati de cit ire in Limba Romana si ca lucrurile va sunt clare.
MENATWORK
23 Mar 2011

nu avem dificultati. Base scu a pus in funtea SRI u n PSD-ist, lucru pe care nu si l-a permis niciun a lt presedinte. Totusi, ar ticolul e propagandistic in favoarea penalilor gen Vintu. Cred ca si financ iar orieltat. Cred ca nu aveti dificultati de inte legere.

Adauga un comentariu

Random image