2017-01-19 23:20

EVENIMENT


Băsescu şi Constantinescu, la funeraliile lui Vaclav Havel

 |  11:22
Băsescu şi Constantinescu, la funeraliile lui Vaclav Havel

Preşedintele Traian Băsescu şi fostul şef al statului Emil Constantinescu participă, vineri, la funeraliile fostului preşedinte ceh Vaclav Havel, care a murit pe 18 decembrie, la vârsta de 75 de ani. Alţi circa cincisprezece şefi de stat urmează, de asemenea, să-i însoţească pe liderii cehi şi pe văduva lui Havel, Dagmar Havlova, la Catedrala Sf. Vitus, din interiorul Castelului Praga, sediul oficial al preşedinţiei cehe. 

Reprezentanţi din partea statelor, precum şi prieteni ai lui Vaclav Havel, printre care foştii preşedinţi ai Poloniei Lech Walesa, SUA Bill Clinton, Bulgariei Jelio Jelev şi Sloveniei Milan Kucan, dar și preşedintele francez Nicolas Sarkozy, secretarul de stat american Hillary Clinton, precum şi premierul britanic David Cameron, au fost invitaţi la funeraliile organizate în memoria fostului preşedinte ceh, artizan al Revoluţiei de Catifea.

Fostul preşedinte Constantinescu a acceptat invitaţia ce i-a fost transmisă de şeful statului Traian Băsescu de a călători în Cehia cu aeronava prezidenţială.  În cursul zilei de miercuri, Emil Constantinescu a transmis scrisori de condoleanţe soţiei fostului preşedinte Dagmar Havela şi preşedintelui Republicii Cehe, Vaclav Klaus, iar marţi a semnat în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Cehiei la Bucureşti.

De la înfiinţarea Cehoslovaciei, după destrămarea Imperiului Austro-Ungar /1918/, Castelul Praga a devenit sediul oficial al preşedinţiei republicii, iar Catedrala Sf. Vitus, unde va avea loc ceremonia, a fost secole de-a rândul loc de încoronare pentru regii Boemiei.

O mesă va fi va fi oficiată la jumătatea zilei (11,00 GMT) de către Arhiepiscopul de Praga, 

Dominik Duka, şi Episcopul Auxiliar Vaclav Maly, amândoi foşti deţinuţi politici în timpul regimului comunist. În semn de omagiu faţă de fostul preşedinte cehoslovac, apoi şef al statului ceh, în perioada 1989-2003, care s-a stins din viaţă duminică dimineaţa la casa sa de la ţară din Hradecek /150 km de Praga/ vor fi trase 21 de lovituri de tun. Cehii vor păstra un moment de reculegere în toată ţara, în cea de-a treia şi ultima zi de doliu naţional. 

Câte un discurs va fi rostit de succesorul lui Havel în funcţia de preşedinte al Republicii Cehe, Vaclav Klaus, apoi de ministrul ceh de externe Karel Schwarzenberg şi fostul secretar de stat american Madeleine Albright, născută la Praga, prietenă cu Havel.

Incinerarea trupului fostului preşedinte va avea loc, după ceremonia de la Catedrala Sf. Vitus, la un crematoriu din Praga, iar urna cu cenuşa sa va fi depusă la cavoul familiei, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-04-16

TAGURI: Băsescu, Contantinescu, Vaclav_HavelComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GYORGY TOZSER
24 Dec 2011

He was a man.Asta se spunea despre Oliver Cromwell...Si se va spune si despre Vaclav Havel. Eu mi-l amintesc in compania lui Constantinescu si Manolescu-la o sueta despre carte...Mi-l amintesc pe Havel.

Adauga un comentariu

Random image

Ultimele stiri