2017-01-22 12:15

EVENIMENT


Băsescu: UE, un uriaş şantier

 |  21:00
Băsescu: UE, un uriaş şantier

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă susţinută în urma Consiliul European de iarnă ce s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Bruxelles, că deciziile luate la summit au transformat Uniunea Europeană într-un uriaş şantier care se reconstruieşte instituţional, iar principalul obiectiv al deciziilor este prezervarea UE.

La Consiliu s-a discutat despre realizarea unui Acord de guvernanţă fiscală, în care este inclus un angajament al statelor participante pentru menţinerea unui buget echilibrat, la care se adaugă precizarea că deficitul structural anual nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB. Respectivul acord stabileşte şi aplicarea de sancţiuni pentru statele care realizează un deficit de peste 3%.

„Atât în folclorul politic, cât şi în accepţiunea largă a economiştilor, a populaţiei, s-a instaurat cifra maximă 3, deficit 3%. Cine citeşte Pactul de stabilitate, va vedea că obligaţia prin acest act extrem de important al Uniunii, destinat să susţină moneda euro, fixează ca deficit structural maxim 0,5%, cu indicaţia de a se sta în bugete excedentare. Deci, 3% a fost o cifră adoptată de toţi oamenii politici ca să construiască Europa socială pe datorie”, a explicat Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu este de părere că aderarea României la acordul european de guvernanţă fiscală este „în interesul naţional”, susţinând că a fost cel mai preocupat lider din zona non-euro de acest aspect: „Consider că aderarea noastră la acest acord este în interesul naţional al României. În al doilea rând, vreau să ştiţi că nu s-a obţinut uşor. Se viza doar un acord pentru statele din zona euro. Nu a fost uşor şi pot să vă spun că, probabil, am fost cel mai preocupat lider din non-euro, pentru ca şi România să aibă acces acolo. (...) Aceste prevederi se aplică în mod egal României, Germaniei, Franţei, Spaniei, oricărui stat al UE. Deci nu i-a predat nimeni pe bieţii politicieni balaurilor de la Bruxelles.

Toate statele UE, noi, şefii de stat şi de guvern, am convenit că singura structură neutră care poate veni să controleze un stat membru al UE este Comisia Europeană. Ei vor aplica sancţiunile, ei vor stabili, împreună cu statul membru, programele de reintrare în criteriile de la Maastricht, în Pactul de stabilitate şi creştere. Noi nu suntem în situaţia de a avea astfel de programe, pentru că bugetul acestui an deja vine pe deficit de 1,9% şi ne îndreptăm, în 2013, către deficit 0”.

Traian Băsescu a declarat că a invitat miercuri la Cotroceni partidele parlamentare pentru a discuta pe tema concluziilor Consiliului European de iarnă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-12-10

TAGURI: traian basescu, ueComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image