2018-12-10 02:24


Bilanț anticorupţie: “Fabrica” DNA a duduit şi în ultimele zile din 2015

 |  21:01
Bilanț anticorupţie: “Fabrica” DNA a duduit şi în ultimele zile din 2015

Laura Codruţa Kövesi, șeful DNA, declara într-un interviu dat publicaţiei austriece „Der Standard, în ultimele zile ale lui 2015, că mentalitatea societăţii civile din România s-a schimbat considerabil în ceea ce priveşte toleranţa faţă de actele de corupţie. „Numărul cetăţenilor care au denunţat acte de corupţie a crescut în 2014 faţă de anul anterior cu 75%. Oamenii nu mai vor să dea mită pentru a putea beneficia de drepturile lor. (…) Un sondaj recent de opinie plasează DNA pe locul 1, în clasamentul instituţiilor statului, beneficiind de o rată de încredere de 61% din partea populaţiei. Când am preluat mandatul, în 2013, încrederea a fost de 40%. Cel mai important aliat al DNA a fost şi este populaţia, care are încredere în munca noastră şi ne-a susţinut activ atunci când s-a încercat reducerea competenţelor noastre”.

Cu privire la bilanţul activităţii DNA pe anul 2015, Kövesi a precizat că, potrivit unei prime aprecieri, numărul persoanelor acuzate sau condamnate pentru corupţie, în instanţă, va fi de peste 1.000, din care 4 miniştri, 16 actuali sau foşti parlamentari, 22 demnitari locali, precum şi premierul în exerciţiu în momentul formulării acuzaţiei.

Justiţia de sfârșit de an

• Curtea de Apel Craiova a hotărât pe 23.12.2015 condamnarea fostului judecător al Tribunalului Dolj, Bogdan Diaconescu, la 7 ani şi jumătate de închisoare, pentru comiterea a trei infracţiuni de luare de mită.

• Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis respingerea contestaţiei formulate de prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, Gligor Sabău, împotriva măsurii arestului preventiv dispusă în cazul său de Curtea de Apel Oradea, în dosarul deschis pentru fapte de corupţie. Gligor Sabău a fost arestat preventiv într-un dosar în care este acuzat de 4 fapte de luare de mită, dintre care trei sub formă continuată, şantaj, favorizarea suspectului, instigare la abuz în serviciu şi fals în declaraţii. În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale, în stare de libertate, pentru procurorul Adriana Ardelean, de la Parchetul din Beiuş, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, şi pentru omul de afaceri Dinu Lupaş, cumnat al prim-procurorului Gligor Sabău, pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj.

• Fostul şef al Poliţiei Buhuşi, judeţul Bacău, Mihai Tănasă, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, după ce a cerut şi primit de la un denunţător 7 uşi din lemn pentru a interveni pe lângă un executor judecătoresc.

• Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari, au hotărât, pe 29.12.2015, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Enache Ştefan, ofiţer activ cu gradul militar de colonel în cadrul U.M. 02999 - Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi consilier în cadrul Secretariatului General al Guvernului, la data faptei, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. Enache Ştefan a pretins de la o persoană o sumă de peste 10.000 de euro, în scopul de a interveni pe lângă directorul Regiei Autonome - Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, asupra căruia a dat asigurări că are influenţă, pentru ca acesta din urmă să le asigure celor doi adjudecarea, la o licitaţie, a unui imobil din municipiul Bucureşti, la un preţ mult subevaluat.

• Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au dispus în 29.12.2015 trimiterea în judecată a inculpaţilor Petrache Valentin Ion, funcţionar public la Primăria Comunei Gura Teghii din judeţul Buzău şi Ceteraş Gheorghe7, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită şi luare de mită

• Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti a decis în penultima zi a anului trecut trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor: Anghel Florin Serghei, preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit; Cornea Dănuţ Marcel, preşedinte al Consiliului de Administraţie al SC „Plopeni Industrial Parc” SA, împuternicit cu atribuţii de director general, la data faptei, în sarcina căruia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată; Cosma Andreea Oana, notar public, la data faptei, în sarcina căreia s-a reţinut săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

• Parchetul de pe lângă Tribunalul Bacău a dispus fix pe 31.12.2015 trimiterea în judecată a inculpaţilor Spiridon Constantin, primar al oraşului Dărmăneşti, judeţul Bacău, SC „Anderssen Consulting Group” SRL Iaşi, Costia Marin şi Zberianu Laurenţiu, aceştia din urmă aflaţi în stare de arest preventiv, sub aspectul mită, respectiv luare de mită.

• Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie au dispus trimiterea în judecată sub control judiciar a inculpatei Cornel Iustina, director economic în cadrul Operei Naţionale Bucureşti, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată12 şi abuz în serviciu în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave. În acelaşi dosar procurorii au dispus cercetarea în stare de libertate, a inculpaţilor Ionescu Cătălin Alexandru şi Visalom Teodor, director general al Operei Naţionale Bucureşti, respectiv director tehnic în cadrul aceleiaşi instituţii, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată cu consecinţe deosebit de grave, şi a inculpaţilor Teodoru Nelu, Furnigă Lucreţia, Buciu Decebal, Bodnăraş Gheorghe, Marinescu Eugen Laurenţiu, Barbu Bogdan Mihail, Duran Mihail Laurenţiu, Filip Constantin Tiţian, Dumitru Ştefan şi Cosmulescu Cornel, administratori ai unor societăţi comerciale, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu, în formă continuată.

• Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie a decis trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Gheorghe Benea, director general al Companiei Naţionale „Loteria Română” SA, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi favorizarea făptuitorului;

Seful Serviciului Achiziţii din cadrul CN „Loteria Română” SA, la data faptelor, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu şi spălare de bani; Păcuraru Maricel, administrator al SC „Global Network System” SRL14 cu privire la săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu, complicitate la spălare de bani şi spălare de bani; Marinescu Ionuţ Marius, reprezentant al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la abuz în serviciu şi spălare de bani; Bertalan Emil, administrator în fapt al SC „Global Network System” SRL, cu privire la săvârşirea a două infracţiuni de complicitate la spălare de bani; „Global Network System” SRL, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de complicitate la spălare de bani şi spălare de bani; SC „TGV Holding” SRL, SC „Perfect Tour” SRL, SC „Grup Financiar IFN” SA, SC „Pronova 2005” SRL, SC „Pronova” SRL şi SC „Invest Imobiliare” SRL, cu privire la săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-09

TAGURI: dna, copruptie, 2015, kovesi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


PARADISUL CRACILOR
08 Ian 2016

Si Metresa de Plescoi sa dus acasa la fostul ei avocat ponta , sa puna din nou serviciile si procurori , pe care ii vrea ea . Si certau cocoanele intre ele .
Random imageUltimele stiri


loading...