2019-02-16 05:29


BILANŢUL DNA pe 2017: Kovesi: Au fost trimişi în judecată trei miniştri, 6 parlamentari, 2 secretari de stat

 |  11:34
BILANŢUL DNA pe 2017: Kovesi: Au fost trimişi în judecată trei miniştri, 6 parlamentari, 2 secretari de stat

Şefa DNA Laura Codruţa Kovesi a afirmat, miercuri, la prezentarea bilanţului pe 2017, că aproximativ 1.000 de inculpaţi au fost trimişi în judecată, printre ei fiind trei miniştri, 5 deputaţi, un senator şi doi secretari de stat. Ea a menţionat că urmare a deciziei CCR pe abuzul în serviciu au fost închise 275 de dosare, în care prejudiciul era de 148 milioane euro.

Kovesi: Aproximativ 1.000 de inculpaţi au fost trimişi în judecată. O treime dintre ei au avut funcţii de conducere, demnităţi publice

"Anul 2017 a fost un an greu în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei. Aproximativ 1.000 de inculpaţi au fost trimişi în judecată. O treime dintre ei au avut funcţii de conducere, demnităţi publice. Trei miniştri, cinci deputaţi, un senator, un fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi un secretar general al unui minister au fost trimişi în judecată. Aceste cifre ne arată că, în principal, cei corupţi au funcţii înalte. Au reţete de fraudare a banului public. Toţi ştiu ce trebuie să facă şi cu cine trebuie să vorbească", a afirmat Kovesi la începutul prezentării, potrivit News.ro.

Şefa DNA a precizat, de asemenea, că o treime din cei trimişi în judecată au comis fraude cu fonduri europene, majoritatea pentru zonele rurale.

Codruţa Kovesi a mai declarat că, urmare a deciziei CCR din 2016 privind abuzul în serviciu, au fost închise 275 de dosare, în care prejudiciul era de 148 de milioane de euro.

Ea a spus că se pune întrebarea firească dacă în aceste cazuri celelalte instituţii au deschis acţiuni pentru sancţiunea disciplinară.

Procurorul-şef al DNA a subliniat că există situaţii în care autorităţile publice nu se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciului şi că este de neînţeles acest refuz.

Direcţia Naţională Anticorupţie îşi prezintă raportul de activitate pe 2017, în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, la o zi de la şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, care a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de a o revoca din funcţie pe şefa DNA Laura Codruţa Kovesi. De asemenea, sunt prezenţi procurorul general Augustin Lazăr şi vicepreşedintele CSM Codruţ Olaru. Ministrul Justiţiei Tudorel Toader nu este prezent, el anunţând încă de marţi că nu va veni la eveniment, deşi a fost invitat.

Kovesi l-a întâmpinat pe preşedintele Klaus Iohannis.

Întrebat de jurnalişti despre revocarea şefei DNA, Klaus Iohannis a răspuns: "Suntem departe, tot mai departe".

Marţi, în răspunsul dat acuzaţiilor din raportul prezentat de ministrul Justiţiei în vederea revocării, Kovesi a prezentat câteva date statistice referitoare la activitatea din 2017.

Ea a precizat că sumele cheltuite de direcţie pentru investigarea cauzelor penale au fost de 2.130.517 euro în anul 2017, iar măsurile asiguratorii instituite de procurorii direcţiei în anul 2017 au fost de 202,4 milioane euro.

De asemenea, în anul 2017, în cauzele în care instanţele au fost sesizate prin rechizitoriile Direcţiei Naţionale Anticorupţie, au rămas definitive 174 hotărâri judecătoreşti prin care instanţele s-au pronunţat cu privire la confiscarea şi recuperarea de produse infracţionale în sumă totală de 729.339.670,14 lei, echivalentul a 159.655.809,76 euro.

Cu o zi în urmă, la şedinţa Secţiei pentru procurori a CSM, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, i-a reproşat procurorului şef al DNA că nu i-a trimis raportul de bilanţ al DNA pe care aceasta îl va prezenta miercuri. De asemenea, el a spus că, deşi a fost invitat, nu va participa la şedinţă.

"Spuneaţi că aveţi deschidere la dialog, ceea ce este foarte bine. Mâine aveţi bilanţul, mâine e 28 februarie şi până mâine trebuia să îmi trimiteţi raportul şi eu nu l-am primit. Aveţi explicaţii? Sigur că aveţi. Mi-aţi trimis şi o invitaţie şi vă mulţumesc, dar eu sigur nu voi veni. Pentru că eu vin acolo să mă uit la dumneavoastră ca ministru al Justiţiei fără să vă îndepliniţi obligaţia din lege să îmi daţi raportul", i-a spus ministrul Justiţiei procurorului şef al DNA.

Kovesi i-a răspuns că a colectat datele statistice şi că legea prevede că aceste date se prezintă public până în ultima zi a lunii februarie, acesta fiind motivul pentru care bilanţul a fost stabilit mâine. "Într-adevăr, am trimis invitaţii din timp. Pentru că sunt foarte multe date de colectat, noi am finalizat acest lucru săptămâna trecută, raportul a fost finalizat în cursul zilei de ieri, iar astăzi am semnat adresele prin care am transmis raportul către invitaţii la bilanţ. Am trimis raportul la procurorul general, care urmează să vi-l trimită dumneavoastră", a explicat Kovesi. "Potrivit legii nu ştiu care o spuneţi dumneavoastră, raportul se trimite la invitaţi. Eu m-am referit la legea care spune că trebuie să ajungă la ministrul Justiţiei", a replicat Toader.

Schimbul de replici între ministrul Justiţiei şi procurorul şef al DNA a continuat, Kovesi spunându-i că raportul de activitate se prezintă public până în ultima zi a lunii februarie şi, în forma scrisă, se înaintează procurorului general al PICCJ, care urmează să i-l trimită. "Ştiu, dar tocmai aţi spus că se trimite la invitaţi. Haideţi să dăm banda să vedeţi", a răspuns Toader. La precizarea procurorului şef al DNA, că i-a trimis raportul în cursul zilei de marţi, Toader a răspuns: "Aşa, şi-l citesc la noapte".

În şedinţa Secţiei pentru procurori, procurorul şef al DNA a răspuns la toate cele 20 de acuzaţii aduse de ministrul Justiţiei în raportul în baza căruia a cerut revocarea ei din funcţie, Kovesi spunând că motivele invocate de Tudorel Toader sunt nereale, nedovedite şi netemeinice, iar unele nu se confirmă cu nimic în realitate.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, după ce procurorul şef al DNA şi-a prezentat punctul de vedere, că raportul acesteia "poate fi seducător, convingător", dacă îl face în faţa celor care nu se pricep deloc şi că pe el nu îl poate convinge. El a mai spus că speră că adevărul va ieşi la suprafaţă, pentru că "societatea are nevoie să ştie adevărul, ca să ştie ce măsuri să ia". În replică, Kovesi a spus că nu a venit la CSM pentru a-l convinge pe ministru, ci pentru a oferi explicaţii şi probe că ceea ce a susţinut el nu este adevărat.

Secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ solicitării ministrului Justiţiei de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Votul în sedinţa Secţiei pentru procurori a CSM a fost 6-1 "împotriva" cererii de revocare, votul "pentru" fiind din partea ministrului Justiţiei.

Avizul CSM este unul consultativ, decizia revenindu-i preşedintelui Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis spunea, vineri, că raportul prezentat de ministrul Justiţiei a fost lipsit de claritate şi de temeinicie şi că nu vede motive temeinice, din ceea ce a prezentat ministrul, pentru a propune revocarea procurorului şef al DNA. "Nu am văzut raportul, nu l-a văzut nimeni raportul pe care s-a bazat domnul ministru, însă prestaţia pe care a avut-o aseară, sincer, nu mi-a plăcut. Ceea ce a prezentat domnul ministru - încă o dată, nu ştiu în ce măsură cele prezentate reflectă raportul sau nu - a fost total lipsit de claritate şi, la o primă citire pe diagonală, a fost lipsit şi de temenicie. Deci, nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea", a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai spus că susţine în continuare DNA şi pe Laura Codruţa Kovesi. "Am spus acest lucru şi aseară. Da, o susţin, susţin şi pe doamna Kovesi, susţin şi activitatea DNA. M-am exprimat în repetate rânduri că DNA face o treabă bună şi conducerea DNA face o treabă bună, iar ceea ce am auzit aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia", a afirmat preşedintele.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-02-28

TAGURI: dna, bilantul dna, kovesi, iohannis,
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


LEVST.
28 Feb 2018

Bravos! Si totusi cifrele trebuiau sa fie cel putin la patrat, pentru a se simti ceva in despotmolirea Romaniei...Sa speram ca de acum inainte, DNA-ul a primit un nou suflu, chiar din actiunea ministrului justitiei, care -de fapt- voia demolat DNA-ul, sau macar transformat in sluga obedienta mafiei pe care o reprezinta si serveste...Nu ar strica trimis chiar el in judecata pentru defaimari de autoritate si incercari de subminarea unei institutii parte din sistemul Justitiei...
DNA
28 Feb 2018

Aloo cand intrati peste mafia rar service care impreuna cu parlamentari si guvern dau legi neconstitutionale si abuzive?se cunoadte haita de ce nu ii arestati?codul curier este abuziv .totul indreptat impotriva soferilor.numai legi aberante .ce dac transportatorii si asociatiile auto?nu vedeti ca mafia este calare pe oameni?autostrazi nu sunt in stare sa faca n
ANONIM
01 Mar 2018

Ma intreb dc nu va constituiti voi parte civila/penala contra celorlalte institutii ale statului ce nu recupereaza prejudiciile de voi constatate. Daca nu aveti cadru legal, sa il cereti public, sa iesiti la rampa sa spuneti ca nu aveti lege in temeiul careia intr-un timp de legiuitor precizat care a trecut fara a fi utilizat sa sanctionati judecatorii ce nu dau solutii corecte si avem de la CEDO apoi cheltuieli, sau a cui nu face ceea ce ii este in atributiile de serviciu - iar intr-un timp stipulat legal- pt recuperarea prejudiciilor, asa mergem toti sa luam salarii babane si nu facem nica apoi...
Random imageUltimele stiriSTARBAG
loading...