2017-01-23 10:36


Biocide pe post de pesticide. „Caracatiţa” din industria pesticidelor-fantomă pune în pericol viaţa românilor

 |  19:51
Biocide pe post de pesticide. „Caracatiţa” din industria pesticidelor-fantomă pune în pericol viaţa românilor

„Mafia” pesticidelor ar putea introduce pepiaţa românească produse pentru protecţia plantelor autorizate ca biocide, evitândastfel controlul autorităţilor. Mai multe substanţe pentru protecţia plantelor arputea fi comercializate către fermierii din Uniunea Europeană care le folosescinconştient pentru apărarea recoltelor de dăunători. Experţii în domeniu susţincă aceste pesticide pot pune în pericol atât sănătatea fermierilor, cât şi aconsumatorilor.

Tot mai multe firme „păcălesc” legislaţia privindpesticidele, deoarece noile reglementari europene de omologare şicomercializare a pesticidelor, transpuse în legislaţia naţională, sunt foarterestrictive, impunând un control strict al provenienţei substanţei active. Acestereglementări şi controale înseamnă bani cheltuiţi pentru sănătatea oamenilor şigrija faţă de mediu.

Experţii din domeniu susţin că firma timişoreanăTellurium Chemical comercializează produse pentru protecţia plantelor,autorizate ca biocide. De partea cealaltă, oficialii firmei Tellurium Chemicalne-au explicat că produsele sunt înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţiişi Mărci. „Toate produsele respectă normele legislaţiei europene. Am respectat legislaţiaromânească şi produsele pot fi comercializate”, ne-au declarat reprezentaţiifirmei Tellurium Chemical.

Biocidelesunt autorizate numai de Ministerul Sănătăţii

„Autorizarea biocidelor se face doar cuavizul Ministerului Sănătăţii, fără a fi nevoie de avizul Ministerului Agriculturiişi al Ministerului Mediului, aşa cum este cazul pentru produsele privindprotecţia plantelor. Mai grav este faptul că sursele de materii prime pentruaceste produse rămân necunoscute, pentru că legislaţia specifică biocidelor nuprevede obligativitatea declarării şi verificării lor. Pe lângă faptul că poatepune în pericol sănătatea fermierilor şi a consumatorilor, utilizarea acestorproduse poate afecta grav şi mediul înconjurător. Utilizate pentru plantele decultură, din surse neacceptate conform legislaţiei europene pentru protecţiaplantelor, impurităţile pe care le-ar putea conţine s-ar putea regăsi în reziduuriledin apă şi sol, în limite necunoscute”,ne-au declarat sursele citate. Acestea au dat ca exmple produsele eMERITE OILşi eMERITE ENERGY. „Biocidul eMERITE ENERGY conţine imidacloprid şi deltametrinşi este similar unui produs pentru protecţia plantelor fabricat de o firmă dinGermania. eMERITE ENERGY este plasat pe piaţă urmând aceleaşi căi ocolitore. Caşi în cazul eMERITE OIL, eticheta produsului conţine recomandări pentrucombaterea unor dăunători specifici plantelor de cultură (gândacul de Colorado,omida păroasă, în livezi şi plantaţii legumicole), nicidecum dăunătorispecifici de sănătate publică. Aceste exemple arată intenţia producătorului dea ocoli legislaţia fitosanitară actuală şi abordarea unor căi alternative maifacile”, ne-au explicat experţii în domeniu.

Regesca luat locul insecticidului Regent

Insecticidul Regent, retras de pe piaţădeoarece nu mai este permisă utilizarea sa în Uniunea Europeană, a fost botezatRegesc ca biocid şi recomandat pentru aceiaşi dăunători, inclusiv gândacul deColorado. „Un alt exemplu este produsul Abametim, avizat tot ca biocid, esterecomandat de producător pentru combaterea unor dăunători specifici pomilor fructiferişi plantelor de cultură, dintre care cel mai cunoscut este gândacul de Colorado”,ne-au mai declarat specialiştii din domeniu.

135de tone de pesticide ilegale din Ucraina ar putea ajunge în România

Asociaţia Industriei de Protecţia Plantelordin România (AIPROM) a anunţat dispariţia a 135 de tone de pesticide ilegaledin Ucraina, la sfârşitul anului 2010. „După cum vă daţi seama, este un pericoliminent ca aceste produse ilegale să ajungă în ţările vecine, deci şi înRomânia. ECPA ne sfătuieşte să informăm autorităţile, distribuitorii,fermierii, alţi participanţi asupra iminenţei acestui pericol. Vă rugăm aşadarca la rândul dumneavoastră să avertizaţi distribuitorii şi clienţii direcţiasupra acestei posibilităţi. Un set simplu de aplicat de măsuri care ar puteapreveni achiziţionarea de produse ilegale de protecţia plantelor cuprindeurmătoarele acţiuni recomandate distribuitorilor şi agricultorilor”, searată nota de informare AIPROM.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639246-07-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

SIS
05 Mai 2011

Nemernicii astia ne otravesc cu buna stiinta.
GIGI_PESTICID
05 Mai 2011

Uite asa ne otravesc astia! Vand produse interzise si mai zic ca sunt cum scrie la legea Europei!!! Probabil trebuie sa avem un nou caz Madalina Manole ca sa se sesizeze cineva. De ce nu se iau masuri?
MIRUNA
05 Mai 2011

nu vom mai putea sa exportam produsele agricole daca se aude la UE!
SIS
05 Mai 2011

Oare ce face Ministerul Agriculturii si Mediului?
GANDACUL_DE_COLORADO
06 Mai 2011

Poate fi adevarat ca aceleasi produse se folosesc si in agriculatura si in scoli, gradinite si spitale ? Si ca un biocid este mai putin verificat decat un pesticid ?
KILLTHECLASSIC
06 Mai 2011

In gradinite si in scoli se da pe ciment ...astia il vand pentru plante pe care noi le mancam ...ce mancam ciment? mancam legume otravite!
06 Mai 2011

Daca va uitati pe internet peste tot se recomanda REGESC in loc de REGENT, si daca te uiti la REGENT scrie clar ca a fost interzis in Europa...
GANDACUL_DE_COLORADO
06 Mai 2011

GANDACUL_DE_COLORADO
06 Mai 2011

GANDACUL_DE_COLORADO
06 Mai 2011

Se da pe ciment, dar poti sa-l iei si in nas si pe limba, daca un copil se joaca pe jos. Deci pana la urma il mananci. Dar ce mi se pare mai grav, este aceasta confuzie care s-a generat.
UTILIZATOR
06 Mai 2011

oare chiar nu ii controleaza nimeni? niciunul(dintre cei care trebuiau sa observe) nu a observat ce fac astia?
GANDACUL_DE_COLORADO
06 Mai 2011

Poate toti care controleaza sunt ca Jugrestean ala din Salaj, care nu face diferenta dintre pesticid si biocid si nu numai ca nu le interzice, dar le mai face si reclama si le recomanda.

Adauga un comentariu

Random image