2017-01-19 21:31

EVENIMENT


Blejnar l-a numit pe Costea la Vama Ploieşti, deşi nu îndeplinea condiţiile de promovare

 |  15:33
Blejnar l-a numit pe Costea la Vama Ploieşti, deşi nu îndeplinea condiţiile de promovare

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Vameşilor Pro Lexafirmă, într-un comunicat de sâmbătă, că Sorin Blejnar l-a numit în funcţia dedirector executiv al Direcţiei Judeţene Vamale Ploieşti pe Cornel Costea (foto), cuîncǎlcarea statutului funcţionarilor publici, neîndeplinind condiţiile depromovare.

"Preşedintele ANAF, Sorin Blejnar a fǎcut mai multedeclaraţii publice în care se plângea cǎ nu are putere asupra lucrǎtorilorvamali (de a-i schimba sau sancţiona), deşi cunoştea neregulile din vǎmi.Contrar acestor declaraţii, vǎ prezentǎm argumente din care rezultǎ cǎ preşedintele ANAF şi-a atras şi exercitatputerea asupra vǎmilor: Sorin Blejnar a fost numit preşedinte ANAF îndata de 6 ianuarie 2009; în data de 18 februarie 2009 s-a emis HG 110 prin careSorin Blejnar şi-a luat competenţa de a numi directorii executivi aidirecţiilor regionale pentru accize şi operaţiuni vamale şi directoriiexecutivi ai direcţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti pentru accize şioperaţiuni vamale. Toate numirile pentru celelalte funcţii de conducere dinautoritatea vamalǎ se fǎceau doar cu avizul preşedintelui ANAF", arată ProLex.

Sursa citată susţine că odatǎ cu preluarea atribuţiilor de numire adirectorilor din vǎmi, l-a adus în funcţia de director al direcţiei resurseumane pe Gheorghe Stambelu, fost director al direcţiei resurse umane din cadrulautoritǎţi vamale. "În data de 30 martie 2009, doi inspectori din cadrulServiciului de inspecţie fiscalǎ, printr-un control inopinat, au constatat laSC Petrom SA un prejudiciu la bugetul statului, prin neplata accizelor, în sumǎde aproximativ cinci milioane de euro. La o jumǎtate de orǎ dupǎ înregistrareaprocesului-verbal de control la registratura agentului economic, inspectorii fiscali au fost chemaţi în biroulpreşedintelui ANAF, unde au fost traşi la rǎspundere, pentru cǎ s-au dus încontrol şi au constatat prejudiciul. De faţǎ cu aceştia, Sorin Blejnarle-a solicitat şefilor profesionali sǎ fie destituiţi din funcţia publicǎ, ceeace s-a şi fǎcut la data de 13 octombrie 2009. Instanţa de judecatǎ a constatat,irevocabil, legalitatea actului de control", mai spune Pro Lex.

Potrivit sindicatului, în data de 29 mai 2009 a emis ordinul 1164 princare, "contrar organigramei şi ROF al autoritǎţii vamale, domnul SorinBlejnar acorda Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureştiputerea de a exercita activitǎţi specifice de control operativ şi inopinat, peîntreg teritoriul României. Menţionǎm faptul cǎ, aceastǎ atribuţie o avea Direcţia Supraveghere Accize şi OperaţiuniVamale din cadrul Autoritǎţii Naţionale a Vǎmilor. De asemenea, fiecaredirecţie regionalǎ vamalǎ are structuri de specialitate pentru efectuareacontrolului în raza de competenţǎ teritorialǎ".

"În data de 5 august 2010 a fost numit şef al Biroului Vamal Siret,domnul Tudor Ioan. Dupǎ şapte zile de la numire, acesta a avut o capturǎ de24.000 pachete de ţigǎri şi, în loc de recompensǎ, în aceeaşi zi, a fostschimbat din funcţie, iar, dupǎ alte trei zile, a fost mutat la 50 km de loculde muncǎ. Pentru cǎ a câştigat procesul şi a fost repus în funcţie, la datadescinderii DNA, la Biroul Vamal Siret erau doi şefi de vamǎ pe acelaşi post.În august 2010, l-a promovat temporarîn funcţia de director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Accize şiOperaţiuni Vamale Ploieşti pe domnul Cornel Costea, cu încǎlcarea statutuluifuncţionarilor publici (nu îndeplinea condiţiile pentru promovare înfuncţie). Pentru a-i face loc acestuia, persoana care ocupa funcţia dedirector, prin concurs, a fost mutatǎ la Direcţia Judeţeanǎ pentru Accize şiOperaţiuni Vamale Târgovişte", subliniază sindicatul în comunicat.

Pe baza declaraţiei unui fost şef de vamǎ, vicepreşedintele ANAF, Traian Mǎrginean, a fost pus sub acuzare şischimbat din funcţie. "Deşi existǎ mai multe declaraţii ale şefilorde vǎmi, care îl indicǎ pe Sorin Blejnar ca fiind beneficiar al mitei din vǎmi,deocamdatǎ, paradoxal, nu s-a procedat la fel ca în cazul TraianMǎrginean", susţine pro Lex, care precizează că, "de-a lungultimpului, s-a poziţionat categoric împotriva corupţiei din vǎmi şi poliţie,membrii de sindicat fiind afectaţi de corupţia instituţionalizatǎ, la fel catoţi ceilalţi cetǎţeni care trǎiesc din muncǎ cinstitǎ".

Totodată, Pro Lex recomandǎ"efectuarea unei banale numǎrǎtori a membrilor şi lideri de sindicat Sed Lexşi SNPPC, care au fost (sau vor fi) reţinuţi în «scandalul şpǎgilor dinvǎmi»".

Din totalul de 14.000 membri ai Pro Lex, doar trei aufost chemaţi la DNA, pânǎ în prezent.

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), SorinBlejnar, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că nu a luat nimic de la şefulBiroului Vamal Ploieşti, Cornel Costea, care a spus judecătorilor că a primitmită 90.000 de lei şi că o parte din sumă a ajuns "la preşedinteleS.B."

"Eu nu am citit declaraţiile lui Costea. Nu am luat nimic de laCostea, iar dacă voi fi chemat de către organele de urmărire penală să daudeclaraţii, mă voi duce pentru că vreau să se facă dreptate şi pentru că suntobligat de lege", a spus Blejnar.

Costea a fost prins, joi, în flagrant delict când primea10.000 de lei pentru favorizarea unor firme de import-export dinTurcia, în cauză fiind efectuate cercetări şi faţă de alţi lucrători vamali dela Ploieşti, informează.

Instanţa arată că, potrivit lui Costea, "în perioada octombrie 2010 -ianuarie 2011 a primit suma de 90.000 de lei din care lui i-au revenit 30.000de lei, restul împărţindu-i între vameşi şi alte persoane, ca P.P.şi P.S., banicare, după ştiinţa sa ajungeau la preşedintele S.B.".

Blejnar a solicitat Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) să iamăsurile necesare ca urmare a acuzaţiilor nedovedite din mass-media.

În ultima perioadă preşedintele ANAF a fost acuzat în repetate rânduri atâtde oameni politici din opoziţie, dar şi de unul din foştii angajaţii din Vamăcă el ar fi "regina" de pe tabla de şah a corupţiei din vămi,acuzaţii pe care le-a respins de fiecare dată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-09-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image