2017-01-22 01:52

EVENIMENT


Blestemul lalelei negre olandeze

 |  20:59
Blestemul lalelei negre olandeze

La graniţele ţării sunt oprite de câteva zile TIR-urile care transportă flori din Olanda. Autorităţile române spun că ar fi vorba despre o bacterie şi că prin această măsură, în cazul în care analizele de laborator vor confirma prezenţa agentului patogen, se reduc pagubele comercianţilor.

Pe de altă parte, amatorii teoriei conspiraţiei spun că acest lucru se întâmplădin cauza refuzului Ţării Lalelelor, exprimat săptămâna trecută, ca România să nu intre în spaţiul Schengen. Mai mult, ministrul olandez al imigraţiei, Gerd Leers, declara ieri că blocarea florilor în vămi este un motiv în plus pentru menţinerea ţării noastre în afara Schengen.

Ce spun florarii

Despre situaţia creată am discutat cu Florin Georgescu, preşedintele Asociaţiei Florarilor din România, care ne-a declarat: „Avem sesizări din partea unor firme de florari care nu au voie să deschidă TIR-urile sigilate în vămi. Nu ştim ce valoare totală va avea prejudiciului, pentru că florile sunt de peste 10 zile în maşini şi cu cât stau mai mult la frigidere îşi schimbă culoarea, vor deveni negre şi nu vor mai putea fi vândute. Până acum ştim de 18 TIR-uri, iar dacă nu se va mai putea recupera nimic, atunci la 30.000 de euro pe bucată, iese o pagubă de 540.000 de euro. În mod normal vom sesiza şi noi Ministerul Agriculturii, să facă o comisie, proces-verbal de evaluare a prejudiciului, dar treburile merg foarte greu în ţara noastră. În acest moment, e criză de flori în Bucureşti.  Dacă mergeţi să cumpăraţi, o să găsiţi nişte flori foarte vechi de acum o săptămână şi până ajungeţi cu ele acasă mor”.

Răspunsul lui Tabără

Pe de altă parte, ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, spune că ce se întâmplă nu e nimic ieşit din comun, ci doar o chestiune de rutină: „S-a pornit de la acel transport care nu era însoţit de paşaportul fitosanitar şi a fost sesizat serviciul din minister. Sigur că descoperind o astfel de situaţie ne-am dus pe toate celelalte, mai ales că există şi suspiciunea de evaziune fiscală în transporturile respective. Nu e nici un fel de problemă politică, vă asigur. Pentru anul acesta ANAF are confiscate vreo 150 de TIR-uri, deci nu este o acţiune începută acum, ci de câţiva ani. Sunt chestiuni de rutină, de verificare. Vom avea azi (miercuri, n.r.) rezultate parţiale cu privire la acea bacterie. Noi nu căutăm să avem agenţi patogeni şi m-aş bucura să nu fie, sincer. În legătură cu despăgubirile pe care le vor cere florarii, este o treabă de justiţie, e treaba lor, nu aceasta este problema, ci dacă există agenţi patogeni sau dăunători pagubele ar fi fost mult mai mari”. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-09-21Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image