2017-01-22 16:16

EVENIMENT


Schengen via Timoc

 |  21:00

Opoziţia României faţă de acordarea statutului de ţară candidată UE pentru Serbia a readus pe agenda Consiliului European chestiunea intrării în spaţiul Schengen. România a cerut la Bruxelles ca decizia finală privind candidatura Serbiei la UE să fie luată de şefii de stat şi de guvern din cadrul Consiliului European care se reuneşte azi. Serbia dorea ca acest statut să îi fie acordat marţi de miniştrii de externe ai statelor UE. Pentru Consiliul European de azi a fost introdusă pe agendă chestiunea aderării României la spaţiul Schengen, punct de discuţie care nu se regăsea anterior în program. Olanda condiţionează de mai multă vreme intrarea României în spaţiul Schengen, deşi Bucureştiul a îndeplinit toate condiţiile tehnice.

Ce vrea România de la Serbia

Comunicatul oficial al MAE arată că „la concluziile reuniunii de marţi a fost anexată o Declaraţie a Comisiei Europene prin care aceasta reiterează importanţa respectării şi protecţiei drepturilor minorităţilor, ca parte integrantă a criteriilor de aderare la UE”. Diplomaţia română a cerut ca până în luna octombrie 2012 să fie publicat un raport de monitorizare al Comisiei Europene privind modalitatea în care Serbia asigură protecţia drepturilor minorităţilor naţionale. Comunicatul MAE arată că România a mai cerut Serbiei semnarea protocolului privind statutul minorităţilor din cele două ţări.

Românii timoceni strigă după ajutor

Reprezentanţii comunităţii românilor din Serbia au cerut sprijinul României pentru a le fi respectate drepturile elementare: limba maternă să le fie predată în şcoli şi să fie folosită şi în biserici.

Protopopul Bojan Aleksandrovici din Serbia a declarat ieri: „Avem 154 de sate 100% româneşti, 48 de localităţi mixte şi numai două biserici şi nici o oră în limba română. Nu avem drepturi elementare. Am încercat, încercăm şi vom încerca să le obţinem, dar autorităţile sârbe tac, resping cererile noastre de construire de noi biserici sau cererea de a se preda în limba maternă în şcoli“. Protopopul Bojan Alexandrovici a mai precizat: „În ultimele zile, autorităţile din Serbia spun că vlahii nu sunt români şi că ele îi apără, că România îi presează să se declare români. Nu ăsta este adevărul. România, ca ţară-mumă, ne susţine ca să avem drepturi elementare. Nu este vorba aici despre românii care se declară vlahi şi nu se simt români, e vorba de ăia care se declară vlahi sau români şi ştiu că e tot una, şi care vor biserici şi şcoli în limba maternă”.

Fără limbă română în şcoli

Zavişa Jurj, preşedintele Asociaţiei pentru Cultura Românilor Ariadnae Filum din oraşul Bor, a susţinut că românilor timoceni nu li se acordă dreptul de a învăţa în limba română. „Noi am obţinut, în 2009, o hotărâre de la Ministerul de Învăţământ din Belgrad că putem să începem cu învăţarea în limba română din anul şcolar 2009-2010. Noi am îndeplinit toate condiţiile pentru aproape 30 de şcoli. Am strâns semnăturile părinţilor. Am pregătit 20 de învăţători. Am înaintat dosarul la Belgrad, dar răspunsul a fost că ministerul a pierdut dosarul şi că va trebui să adunăm noi semnături.”

Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, democrat-liberalul Viorel Badea, a declarat că, dacă drepturile românilor din Serbia nu vor fi respectate, Parlamentul României nu va adopta proiectul de ratificare a Acordului de asociere şi stabilizare a Serbiei la Uniunea Europeană, care a primit deja un aviz negativ din partea Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat. Secretarul de stat pentru Românii de Pretutindeni, Eugen Tomac, ne-a declarat: „Este regretabilă decizia din luna ianuarie când s-a încercat standardizarea limbii vlahe, ceea ce statul român nu poate accepta. Românii, indiferent că sunt numiţi vlahi, aromâni sau moldoveni, rămân români”.

Belgradul denunţă „şantajul” românesc

Preşedintele sârb, Boris Tadic, a declarat că aderarea ţării sale la UE este un proces complex, în care fiecare stat membru al UE poate impune propriile condiţii, însă a subliniat că Serbia nu va accepta condiţii imposibile şi nu va renunţa la principiile sale, informează Agerpres.

Tadic a definit chestiunea „minorităţii vlahe” drept o linie roşie peste care nu se poate trece. „În cazul în care Serbia ar da dovadă de slăbiciune şi ar fi de acord cu şantajul, pentru ei nu ar exista nici o limită. Este important să rămânem fermi la principiile noastre”, a spus preşedintele sârb. În viziunea lui Tadic, centrul problemei „minorităţii vlahe” constă în faptul că România se aşteaptă ca „vlahii” care locuiesc în Serbia să se declare membri ai minorităţii române, însă unii „vlahi” se opun acestui lucru. „Noi înţelegem poziţia României. Cu toate acestea, nu putem renunţa la principiile noastre”, a declarat Tadic, subliniind că unul dintre aceste principii este respectarea convenţiilor internaţionale privind drepturile omului, conform cărora fiecare cetăţean din Serbia are dreptul să îşi declare în mod liber apartenenţa etnică.

Academia Română: nu există limba vlahă

Academicianul Eugen Simion afirmă că „limba vlahă este o invenţie care dă de gândit”, transmite Agerpres. „Evident că limba valahă este o invenţie care ne pune pe gânduri din partea prietenilor noştri sârbi”, susţine academicianul Eugen Simion, subliniind că vlah este vechiul nume dat românilor. Eugen Simion a precizat că Academia Română va da publicităţii „un comunicat în care o să-şi exprime surpriza că vecinii noştri sârbi nu recunosc ceea ce este de domeniul evidenţei: că vlahii vorbesc limba română şi în comunitatea europeană au aceleaşi drepturi cu celelalte popoare”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-09-07

TAGURI: blocaj, serbia, schengenComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

GINA
29 Feb 2012

BRAVO BASE !
SILVIU
01 Mar 2012

foarte bine sa ii tinem in sah serbia in privinta aderarii la ue. Pentru ca nu este normal ca oficiali de la bucuresti sa fie aratati cu degetul, nu mi se pare ceva normal, avem si noi demnitatea noasta,
EDINA
01 Mar 2012

Cred ca se exagereaza pe tema subiectului, am incredere in deciziile statului roman in ceea ce priveste Serbia. Cand e vorba de vecinii nostri astfel de subiecte devin vulnerabile. E bine sa fim atenti cand abordam acest subiect.
ANDRA
01 Mar 2012

romania nu cred ca se opune intrarii serbiei in unuinea europeana. Dezinformarile vin din presa centrala, care nu face nimic altceva decat sa implementeze oamenilor ideea ca partidul de guvernamant a defavorizat tara, aceasta fiind vazuta precum OAIA NEAGRA a unuinii europene. Ba din contra romania este foarte bine clasata din punct de vedere economic.iar viza shengen este chiar o prioritate pentru romania.
AAAA02
01 Mar 2012

se exagereaza am incredere in deciziile statului roman in ceea ce priveste Serbia.
MIHAI
01 Mar 2012

domnul diaconescu este un diplomat desavarsit si nu cred ca are nevoie de sugestii. aceasta chestiune politica este mult prea delicata, iar noi nu cred ca suntem in masura sa comentam prea mult, dat fiind ca nu cred ca multi dintre noi nu suntem specialisti in politica.
ALINA
01 Mar 2012

Nu trebuie sa tratam acest subiect cu superficialitate deoarece este unul sensibil cand vorbim de vecinii nostri. Am incredere in deciziile de la Bucuresti. domnul diaconescu este un diplomat desavarsit si nu cred ca are nevoie de sugestii
LILIAN
01 Mar 2012

Toate comentariile de mai sus tin cont de relatia stat-stat, nimeni insa nu isi pune problema drepturilor romanilor si a "vlahi" -lor care doresc sa isi pastreze apartenenta etnica. Oare romanii de acolo nu au voie la drepturi elementare?
LIVIA
01 Mar 2012

Contrabandistii,prostituatele si proxinetii ce colcaie in jurul teroristului international Traian Basescu si care formeaza mafiotul guvern romanesc al tradatorului MR Ungureana santajeaza Uniunea Europeana cu admitera Serbiei in U.E, pe motiv de romani din tinutul Timocului?Criminalii lui Traian Basescu,fostul si actualul guvern PDL-UNPR au distrus in tara nivelul de trai decent, romanii mor in spitale in chinuri groaznice pentru ca CNAS fura banii de medicamente ,ASTFEL sunt acesti criminali politruci interesati de romani.Cat timp Traian Basescu ocupa presedentia Romaniei,cat timp mafiotii PDL-UNPR au un mafiot guvern antiromanesc, un NU categoric admiterii tarii in spatiul Schengen ,pentru ca nu romanii sunt cei ce vor circula in spatiul Schengen, ci prostituatele Udrei Elena,contrabandistii si teroristii lui MR Ungureanu si ai lui Traian Basescu.
CRISTINA
01 Mar 2012

Este normal sa ne sustinem semeni, nu inteleg de ce lumea considera ca Romania se opune, este total gresit. Haideti sa fim putin realisti si noi avem drepturi in Europa ca si celelalte tari.
CIPRIAN
01 Mar 2012

Nu trebuie sa fim indiferenti in fata Europei trebuie sa ne expunem si noi drepturile si sa ne aparam semeni, orice tara ar fi facut la fel sunt sigur ca Europa va intelege.
COSMIN
01 Mar 2012

Consider ca am adoptat o pozitie corecta in Europa exprimandune drepturile nostre, este normal san e sustinem minoritatile, asa cum o fac si alte state Europene care isi sustin semeni.
GEORGE
01 Mar 2012

Se pare ca in cele din urma si noi avem curajul sa ne impunem in Europa , acest lucru ar trebui sa ne bucure, pentru faptul ca avem si noi un cuvant de spus si nu doar ne supunem unor tari dezvoltate.
DIANA
01 Mar 2012

Trebuie sa ne sustinem semeni nostri din Serbia, nu este nimic anormal in acest lucru, sa speram ca tarile europene au inteles cerinatele noastre si le vor lua in seama, toti avem drepturi egale in Europa.
LARISA
01 Mar 2012

Am incredere in deciziile de la Bucuresti, dl. Diaconescu un diplomat de meserie va trata acest fapt cu discernamant, deasemenea si dl. Basescu
INA
01 Mar 2012

Cred ca se exagereaza pe tema subiectului, am incredere in deciziile statului roman in ceea ce priveste Serbia. Cand e vorba de vecinii nostri astfel de subiecte devin vulnerabile. E bine sa fim atenti cand abordam acest subiect
ANDY
01 Mar 2012

foarte bine facem ca doar nu am ajuns de rasul oricui, sa tinem serbia in sah pentru aderarea in ue, pentru ca nu este normal ca germania si suedia sa ne arate cu degetul. Macar acum sa punem si noi piciorul in prag.
DEDE
01 Mar 2012

Pactul s-a semnat la Bruxelles...V-ati agitat degeaba.Subiectul minoritati trebuie intodeauna tratat cu serizitate asa cum a facut Bucurestiul.Decand ne stim relatia de vecinatate intre noi si Serbia a fot una de prietenie.Nu avea cum sa nu ajunga la un accord.
EDA
01 Mar 2012

Nu trebuie sa tratam acest subiect cu superficialitate deoarece este unul sensibil cand vorbim de vecinii nostri. Am incredere in deciziile de la Bucuresti
ALEX
01 Mar 2012

romania nu cred ca se opune intrarii serbiei in unuinea europeana. Nu trebuie sa tratam acest subiect cu superficialitate deoarece este unul sensibil cand vorbim de vecinii nostri.Diaconescu un diplomat de meserie va trata acest fapt cu discernamant, deasemenea si dl. Basescu

Adauga un comentariu

Random image