2018-12-10 19:40


BNR: Monezi comemorative

 |  12:15
BNR: Monezi comemorative

Banca Naţională a României pune în circulaţie, în scop numismatic, începând cu data de 25 iunie 2012, un set de două monede, una din aur pentru colecţionare şi una din alamă, de circulaţie cu caracter comemorativ, ambele dedicate aniversării a 500 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Sfântului Voievod Neagoe Basarab şi de la începerea construirii bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş, informează vineri BNR. Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul României.

Monedă din aur pentru colecţionare va avea un tiraj de 250 de bucăţi, iar cea din alamă, de un milion de bucăţi. Monedele din aur, pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză.

Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din aur pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, inclusiv broşura de prezentare este de 1.785 lei.

La monedele din aur, aversul prezintă valoarea nominală '100 LEI', stema României, inscripţia în arc de cerc 'ROMANIA' şi anul de emisiune '2012', iar pe fundal o reprezentare în secţiune a bisericii mănăstirii Curtea de Argeş. Aversul celei de a doua monede prezintă valoarea nominală '50 BANI', stema României, inscripţia în arc de cerc 'ROMANIA' şi anul de emisiune '2012', iar pe fundal o reprezentare în secţiune a bisericii mănăstirii Curtea de Argeş. Aversul comun al celor două monede prezintă portretul domnitorului Neagoe Basarab, imaginea bisericii mănăstirii Curtea de Argeş, anul '1512' şi inscripţiile 'BISERICA MANASTIRII CURTEA DE ARGES' şi 'NEAGOE BASARAB'.

Monedele de circulaţie cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 bani, vor avea aceleaşi caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulaţie la cupiura de 50 bani şi vor circula în paralel cu monedele de 50 bani, emisiunea 2005, 2010 şi 2011, aflate în prezent în circulaţie.

Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, dedicate aniversării a 500 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Sfântului Voievod Neagoe Basarab şi de la începerea construirii bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş, se realizează prin ghişeele sucursalelor regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-03-26

TAGURI: bnr, monezi, neagoe basarab
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...