2017-01-17 12:57

EVENIMENT


Boc a solicitat respectarea condiţiilor privind bunăstarea animalelor în cazul cailor din Letea

 |  16:21
Boc a solicitat respectarea condiţiilor privind bunăstarea animalelor în cazul cailor din Letea

Premierul Emil Boc a solicitat respectareacondiţiilor privind bunăstarea animalelor şi a legislaţiei în vigoare în cazulcailor din Letea, a declarat duminică, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.

"ANSVSAa transmis primului ministru o informare cu privire la situaţia şi evoluţiilerecente privind caii din Letea, iar primul ministru a solicitat ca în aceastăsituaţie să fie respectată legislaţia în vigoare şi toate condiţiilereferitoare la bunăstarea animalelor", a spus Roatiş.

Ela precizat că în urmatestelor efectuate de ANSVSA pe 49 de cai a reieşit că 19 animale sunt bolnaveşi le pot îmbolnăvi şi pe celelalte.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru SiguranţaAlimentelor (ANSVSA) a transmis DSVSA Tulcea să stopeze orice transport decabaline din judeţ, până la clarificarea situaţiei între autorităţile locale,proprietarii animalelor şi reprezentanţii asociaţiei de protecţie a animalelor.

Transportul de cai către un abator din Covasna a fost stopat înjudeţul Brăila, iar inspectorii DSVSA Brăila au constatat, cuaceastă ocazie, că au fost încălcate normele de bunăstare a animalelor petimpul transportului, operatorul fiind sancţionat cu amendă în valoare de20.000 lei.

Doidintre caii din Letea au murit în timpul transportului,Poliţia Animalelor a interceptat convoiul, iar restul cailor au fost adăpostiţila o fermă din judeţul Brăila. Transportul celor 49 de cai de la Letea a fostoprit pe DN 2B, la Ianca, în drumul către abatorul din Sfântul Gheorghe,judeţul Covasna, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Poliţiştiide la Serviciul Ordine Publică din cadrul IPJ Brăila au întocmit dosar penalpentru rele tratamente aplicate animalelor, iar la recomandareareprezentanţilor Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa AlimentelorBrăila, sâmbătă, s-a dispus măsura transportării cailor în ferma dinlocalitatea Urleasca, închiriată de asociaţiile pentru protecţia animalelor.

În momentul debarcării cailor la Urleasca, mulţi s-au prăbuşit dincauza faptului că au stat înghesuiţi în camion, dar şi din cauza epuizării, einefiind adăpaţi pe parcursul celor peste 300 de kilometri cât a rulattransportul, până a fost oprit de Poliţie.

Caii de la Letea, ale căror imagini au stârnit în ultimele zilecompasiune, mânie şi reacţii publice, au un statut incert, pentru autorităţi einefiind sălbatici, ci doar "crescuţi puţin altfel decât seobişnuieşte", regimul lor de proprietate stabilindu-se după "legealocului".

Scandalullegat de caii de la C. A. Rosetti a izbucnit miercuri, după ce mai multeONG-uri au dat publicităţii imagini cu caii ţinuţi în ţarcuri, unii dintre eislăbiţi şi având răni sângerânde. Caii ar fi urmat să fie trimişi la un abator.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-01-29Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image