2017-01-20 19:57

EVENIMENT


Boc, înzăpezit în internet

 |  21:00
Boc, înzăpezit în internet

Premierul Boc a recunoscut că nu deţine informaţii despre modul în care România a semnat, la Tokyo, Acordul comercial împotriva bunurilor contrafăcute (ACTA). Victor Ponta a anunţat rapid pe Facebook că atunci când va ajunge la putere va suspenda aplicarea ACTA şi va declanşa o dezbatere publică. Între timp, internauţii din România au pornit o ofensivă împotriva acestui acord exprimându-şi temerea că sub pretextul limitării pirateriei vor fi afectate libertăţile individuale şi va fi cenzurat internetul.

Cum a fost semnat ACTA

Negocierea ACTA este un proces care durează de mai mulţi ani şi constituie un exemplu privind cedarea parţială de suveranitate în cadrul Uniunii Europene. Discuţiile asupra acestui acord au fost purtate de Comisia Europeană, în urma mandatului primit pe 14 aprilie 2008 din partea Consiliului European (în care România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu). Membrii Parlamentului European au votat în noiembrie 2010 în favoarea continuării negocierilor pentru ACTA (eurodeputaţii români socialişti şi liberali au votat împotrivă).

Textul final al ACTA a fost aprobat de Parlamentul European pe 24 iunie 2011, text care a fost transmis spre aprobare parlamentelor naţionale pe 12 iulie 2011. Dintre cei 27 de membri ai UE şi-au exprimat până acum acordul asupra acestui text parlamentele din Germania, Slovenia, Suedia, Polonia şi Marea Britanie. În România, ACTA nu a intrat încă pe agenda comisiilor de specialitate din Parlament.

Ce este ACTA şi ce efecte are în România

ACTA este un acord multilateral care are în vedere stabilirea unor standarde minime pentru combaterea pirateriei pe internet şi a comercializării de produse contrafăcute. Principala temere a celor care se opun adoptării ACTA se referă la posibilitatea ca providerii de internet să urmărească activitatea utilizatorilor şi să pună aceste informaţii la dispoziţia autorităţilor. Doar că în România acest lucru se întâmplă deja de multă vreme.

Legea românească privind drepturile de autor pedepseşte punerea la dispoziţia publicului prin internet a operelor sau a produselor purtătoare de drepturi de autor. Orice român care pune pe internet filme sau muzică este pasibil de o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 4 ani sau o amendă între 2.500 şi 40.000 de lei. Prima amendă dată pentru încărcarea de muzică pe DC++ a fost dată în anul 2009 şi a fost în valoare de 11.000 de lei. De atunci, presa a semnalat alte zeci de cazuri de români amendaţi pentru că au încărcat în mod ilegal fişiere pe DC++.

Când va intra ACTA în vigoare

ACTA nu a intrat încă în vigoare în România. La Bruxelles este aşteptată încă opinia Parlamentului de la Bucureşti privitoare la textul acordului (care poate fi citit în limba română pe pagina de internet a Comisiei Europene). În sesiunea din această primăvară, Parlamentul European urmează să dezbată şi să voteze în favoarea sau împotriva ACTA. În cazul în care legislativul comunitar va vota în favoarea acestui accord, urmează ca ACTA să fie dezbătut şi ratificat în parlamentele naţionale ale statelor membre UE. Abia după acest pas final ACTA va deveni activ.

Emil Boc nu ştie de ACTA

„Nu am datele să mă pot pronunţa în acest moment cu privire la întrebarea dumneavoastră, nu am o asemenea informaţie”

Ponta ameninţă cu suspendarea

“Guvernul trebuie să explice de ce a semnat ACTA în numele României, fără nici un fel de dezbatere publică! Când vom ajunge la guvernare, mă oblig să suspend aplicarea ACTA, până ce nu va avea loc o dezbatere publică”

Protest de la Dan Cristian Popescu, PNL Sector 2

“Guvernul Boc a semnat ACTA în numele României, fără nici un fel de dezbatere publică. Practic, s-a dat undă verde la cenzurarea internetului. Lipsa de transparenţă din jurul acestui proces, precum şi unele prevederi au stârnit deja reacţii critice vehemente în rândul societăţii civile şi al mediului online, pe motiv că aplicarea acestui acord îngrădeşte libertatea de exprimare”

Proiectul ACTA. art. 11

Fără să aducă atingere legislaţiei sale care reglementează privilegiile, protecţia confidenţialităţii surselor de informaţii sau prelucrarea datelor cu caracter personal, oricare dintre părţi prevede ca, în cadrul procedurilor judiciare civile privind aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală, autorităţile sale judiciare să aibă autoritatea, la cererea justificată a titularului dreptului, să ordone contravenientului real sau, eventual, contravenientului presupus, să furnizeze titularului dreptului sau autorităţilor judiciare informaţii relevante. (...) Astfel de informaţii pot include informaţii privind orice persoană implicată în orice aspect al încălcării, reale sau presupuse şi privind mijloacele de producţie sau canalele de distribuţie ale mărfurilor sau serviciilor vizate. (...)

Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor, art. 139

Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 4 ani sau cu amendă de la 2.500 la 40.000 lei punerea la dispoziţie publicului, inclusiv prin internet sau prin alte reţele de calculatoare, fără consimţământul titularilor de drepturi, a operelor ori a produselor purtătoare de drepturi (...) astfel încât publicul să le poată accesa în orice loc sau în orice moment ales în mod individual.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-07-18

TAGURI: Acta, internet, piraterie, cenzura, emil boc, victor pontaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image