2018-12-15 06:36


Borbely ar da acordul de mediu la Roşia Montană, dacă proiectul nu afectează mediul

 |  21:00
Borbely ar da acordul de mediu la Roşia Montană, dacă proiectul nu afectează mediul

Ministerul Mediului şi Pădurilor va propune Guvernului spre avizare Proiectul „Roşia Montană“ doar în cazul în care investitorul va respecta cele mai bune practici în ceea ce priveşte mineritul, pentru a nu fi afectat mediul, a declarat ieri, ministrul mediului, Laszlo Borbely. “Am cerut SC Roşia Montană Gold Corporation să respecte două condiţii importante: să reducă procentul de cianură până la un nivel care să nu mai fie poluant pentru natură, aşa cum se întâmplă şi în Suedia, şi să dea banii pentru renaturare, în primii ani de exploatare. Celelalte aspecte referitoare la partea economică a contractului nu se află în responsabilitatea Ministerului Mediului, ci a Ministerului Economiei”, a precizat ministrul mediului. Pe de altă parte, Borbely a arătat că Guvernul român ar fi putut încheia un contract mai avantajos în cazul investiţiei derulate de RMGC. “Renegocierea contractului privind exploatarea de la Roşia Montană nu e treaba mea, ca ministru al mediului. Dacă mă întrebaţi nefiind ministru, vă pot spune că nu cunosc prevederile contractului. Ştiu însă că statul are un procent de 19% în această afacere şi o anumită redevenţă. Cei care au discutat şi au încheiat contractul pot discuta mai în detaliu. Părerea mea este că e loc de mai bine. Asta înseamnă că statul român ar fi putut încheia un contract mai avantajos”, a afirmat Borbely. 

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANDA
27 Aug 2011

RMGC practica cele mai bune practici. Mineritul va fi stabil, sigur si performant, iar lucratorii vor performa intr-un mediu care nu le va pune viata in pericol. Proiectul se asigura de ecologizarea zonei si de protejarea acesteia. De exemplu, lacul de deversare nu este in totalitate artificial, ceea ce este un lucru foarte bun, si este asigurat impotriva unui cutremur de 8 grade si impotriva a doua inundatii puternice. Deci, SC Rosia Montana Gold Corporation "si-a facut datoria".
CORINA
27 Aug 2011

Procentul de cianura este la jumatate din maximul admis de Uniunea Europeana. Nu mai este loc de reduceri. Aceasta tehnologie este cea mai avansata la nivel mondial si 90% din extractiile aurifere din lume utilizeaza aceasta metoda. Sa greseasca 90% din exploatatori?
VASILE
27 Aug 2011

In orice lucru de pe lumea asta e loc de mai bine si in cazul acestui proiect, RMGC este dispus sa aduca "mai bine" in contractul cu statul roman. Reprezentantii "Gold Corporation" sunt deschisi la dialog si renegociere, acest deziderat putand fi atins. Dar oricum ar sta lucrurile, statul are numai de castigat din demararea exploatarilor, fara sa investeasca nimic.
MARIAN
27 Aug 2011

Atata timp cat domnul Borbely recunoaste ca nu cunoaste prevederile contractului, nu-l vad persoana in cauza sa vorbeasca despre acest proiect. Cum poti sa spui "o anumita redeventa"? Nu ar trebui sa stiti exact inainte sa dati declaratii in presa? Statul castiga mai mult de 20% si "anumita redeventa" (e de 4%, apropo) - de ex,taxele si impozitele unde ajung? Uite ca tot la stat.
MONA
27 Aug 2011

Domnul Borbely ar trebui sa vada interesul Romaniei din acest proiect - tonele de aur intrate in rezerva BNR, banii de la buget, turismul, patrimoniul protejat s.a. Sustin RMGC!
Random imageUltimele stiri


loading...