2018-12-10 04:05


Băsescu dă cu economatele de pământ

 |  21:00
Băsescu dă cu economatele de pământ

Preşedintele Traian Băsescu a criticat dur măsurile populiste pe care Guvernul a anunţat că le va lua anul acesta. Una dintre ele, „Coşul pensionarului”, a fost catalogată de şeful statului ca fiind o minciună a politicienilor. În afară de „verdictul” pe care l-a dat în cazul coşului solidarităţii, Băsescu a trasat noi directive Cabinetului Boc: unele regii de stat trebuie lăsate să moară, iar în toamnă trebuie adoptată o nouă lege a sănătăţii.

Preşedintele susţine că economatele reprezintă o idee prin care politicienii păcălesc populaţia. „Eu nu am încurajat-o, am etichetat-o de la bun început ca fiind populistă. (…) Am mai văzut experienţa asta. S-au închis magazinele a doua zi după alegeri şi cred că a venit timpul ca politicienii să nu mai păcălească românii. (…) Experienţa mea spune că într-o economie de piaţă nu rezistă aşa ceva. (…) Nu vedeţi declaraţiile politicienilor, care deschid economate, care măresc salariile? Deci, aceşti politicieni mint”, a declarat ieri Traian Băsescu la postul public de radio. Reamintim că măsura „Coşul solidarităţii” a primit principial unda verde a Guvernului şi a coaliţiei de guvernare. Ideea aparţine UNPR şi vizează crearea unui sistem de facilităţi pentru pensionari, la cumpărarea unor alimente de bază. Propunerea a amintit de “economatele” din vremea guvernării Năstase.

Decesul regiilor de stat

Traian Băsescu a anunţat marţi că vor exista companii de stat care vor fi lăsate să intre în faliment. Motivul: creează datorii prea mari. „Nu s-a stabilit încă o listă. (…) Nu mai putem tolera cangrene în economia românescă. Va rămâne o amintire faptul că Guvernul scoate din dificultate orice companie”, a declarat şeful statului. El a mai precizat că vor fi companii şi regii de stat care vor avea în viitor management privat, întrucât în prezent ele au “management politizat şi prost”.

O nouă lege a sănătăţii

Noua lege a sănătăţii ar putea fi adoptată până la sfârşitul anului, în contextul în care Guvernul ar înainta Parlamentului, în această toamnă, textul de lege. Aceasta a fost una dintre directivele pe care preşedintele Băsescu le-a trasat azi coaliţiei puterii. “Eu sper ca în toamnă Guvernul să înainteze Parlamentului noua lege a Sănătăţii. Guvernul şi-a asumat răspunderea pe Legea educaţiei, iată că a început implementarea ei. Probabil, acelaşi lucru trebuie făcut şi legat de sănătate”, a mai afirmat preşedintele Băsescu.

Ce spun liderii Coaliţiei despre economate

Sever Voinescu, vicepreşedinte şi totodată purtător de cuvânt al PDL, nu agreează nici el ideea economatelor. “Aşa este. E o idee populistă foarte proastă. Am fost, cred, singurul care acum două trei săptămâni, în BPN al PDL s-a opus ei. Coaliţia aşteaptă punctul de vedere al experţilor pe acest poriect”. Întrebat dacă o dată cu împotrivirea preşeditelui Băsescu, proiectul mai are şanse de implementare, deputatul ne-a declarat: “Nu ştiu, decizia este la premier”.

Iniţiatorii propunerii, UNPR-iştii afirmă că vor susţine în continuare proiectul “Coşul Solidarităţii”. “Dacă se referă la proiectele din trecut, da, are dreptate (referitor la declaraţia preşedintelui, conform căreia economatele sunt populiste, n.r.). Cel de acum nu este economat”, ne-a declarat Eugen Nicolicea, liderul deputaţilor UNPR. Întrebat dacă UNPR va susţine în continuare proiectul, Nicolicea ne-a răspuns categoric: “Sigur că da, dar vă repet, acesta nu este economat”. Varujan Pambuccian, liderul minorităţilor naţionale, afirmă că proiectul nu există încă pe hârtie, ci doar ca idee. “Cuvântul «economat» pe mine mă duce însă cu gândul la situaţii extreme, război, foamete etc., ceea ce nu e cazul acum. Însă la sfârşitul anului s-ar putea să intrăm într-o nouă criză. S-ar putea ca această criză să ne afecteze pozitiv, pentru că noi exportăm marfă ieftină, iar pieţele externe vor prefera să importe ieftin. Or, s-ar putea să ne afecteze negativ, iar în acest caz s-ar putea să avem nevoie şi de lucruri extreme cum sunt economatele”, a declarat Pambuccian pentru „Puterea”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639255-12-14
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...