2017-01-20 08:06

EVENIMENT


Bucureştiul a cerut garanţii pentru respectarea minorităţii române din Serbia

 |  07:52

Ministrul român al Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, a declarat că Bucureştiul a cerut garanţii pentru respectarea minorităţii române din Serbia înainte de a-şi da acordul în vederea statutului de candidat la Uniunea Europeană a acestei ţări. Bucureştiul a cerut în mod repetat să fie "evaluat modul în care sunt respectate drepturile" minorităţii vlahe/române din Timoc (estul Serbiei) şi  acest grup să beneficieze de educaţie în limba sa şi de suficiente lăcaşuri de cult. De asemenea, ministrul român şi-a exprimat speranţa că cele două ţări vor semna "cât mai rapid posibil" un protocol privind minorităţile. 

După discuţii îndelungate, miniştrii UE însărcinaţi cu afacerile europene au recomandat marţi la Bruxelles, fără a lua o decizie imediată, să i se acorde Serbiei statutul de candidat la intrarea în UE.

În condiţiile în care acordarea statutului de candidat necesită unanimitatea Celor 27, România a blocat un acord imediat cerând garanţii pentru respectarea minorităţii române din Serbia ce numără aproximativ 30.000 de persoane.

Diaconescu a precizat că "nu putem vorbi despre un blocaj". România "a adoptat o poziţie de fond substanţială în scopul de a apăra drepturile minorităţilor într-o zonă, Balcanii de Vest, ce are o istorie complicată în acest domeniu", a declarat ministrul român. După ce a obţinut, printre altele, "pregătirea unui raport al Comisiei Europene privind progresele asupra drepturilor minorităţilor până în luna septembrie 2012", România a căzut de acord asupra recomandării în favoarea Serbiei, a subliniat Cristian Diaconescu. Problema are la origine cererea autorităţilor române ca toţi cetăţenii sârbi "care se declară vlahi, să fie consideraţi în acelaşi timp români", a declarat la rândul său, de la Bruxelles, preşedintele sârb Boris Tadic. "Serbia nu va accepta (acest lucru) cu niciun preţ" întrucât un astfel de demers "ar merge contra standardelor europene (…) Fiecare cetăţean al Serbiei poate declara (apartenenţa sa la o etnie) în conformitate cu sentimentele sale şi este destul de complex să se găsească o soluţie aici", a explicat Boris Tadic.

Joi şi vineri la Bruxelles, decizia de a acorda statutul de candidat Serbiei va reveni şefilor de stat şi de guvern ai Celor 27 care se vor reuni în summit. Diaconescu a subliniat că, la acest summit, Bucureştiul va apăra de asemenea "în mod categoric dreptul său de a intra în spaţiul Schengen" de liberă circulaţie. "Noi îndeplinim criteriile, nu este normal să tergiversăm asupra deciziei din motive de politică internă", a explicat acesta, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639554-09-06

TAGURI: Serbia, Cristian_Diaconescu, Bucureşti, minorităţi, UE, candidatComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

HANIBAL
29 Feb 2012

Domnul Diaconescu mai bine s-ar ocupa de drepturile celor 2-3 milioane de romani plecati aiurea in "civilizata" Europa sa munceasca (pardon ,sa fie sclavi)!se aude,dle Diaconescu!Halal ministri de externe!!

Adauga un comentariu

Random image