2018-12-10 10:49


Bugetul Capitalei pe anul 2018. Gabriela Firea: 8% din buget este alocat sănătății și 17% pentru infrastructură

 |  20:56
Bugetul Capitalei pe anul 2018. Gabriela Firea: 8% din buget este alocat sănătății și 17% pentru infrastructură

Primarul General, Gabriela Firea: În bugetul Municipalității pentru anul 2018 sunt prevăzute 110 milioane de euro pentru investițiile în sănătate, 230 de milioane de euro pentru proiecte menite să genereze diminuarea aglomerației în trafic, precum și un program ambițios de construcție de locuințe pentru tineri și sociale

Primarul General, Gabriela Firea, a făcut o serie de declarații la începutul ședinței de consiliu de astăzi, în care a explicat bugetul Municipalității, care reflectă prioritățile actualei Administrații: peste 110 de milioane de euro (8% din total Buget) sunt destinați investițiilor în sănătate și o sumă similară pentru asistență socială și acordarea de stimulente (persoane cu dizabilități, nou-născuți și căsătorii). Se vor alocă, de asemenea, peste 230 milioanede euro (17% din total Buget) pentru proiecte menite să genereze diminuarea aglomerației în trafic, precum și un program ambițios pentru construcția de locuințe pentru tineri și sociale, pentru cumpărarea în regim de urgență de locuințe de serviciu pentru cadrele medicale și pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic.

Sume record pentru domeniul sănătății destinate construirii a trei spitale noi și modernizării, reabilitării și extinderii celor 19  spitale. Primarul General, Gabriela Firea: "Anul acesta, propunem alocarea, pentru cele 19 spitale administrate de Primăria Capitalei, a sumei record de peste 111 milioane de euro. Comparativ cu bugetul anilor precedenți 2016 şi 2017, (în care bugetul a fost de 43.960.000 euro și, respectiv 53.428.000 euro),  bugetul anului 2018 este aproape dublu.

În afară sumelor necesare pentru funcționarea curentă a tuturor unităților medicale ale Municipalității (inclusiv cabinetele medicale și stomatologice din incinta instituțiilor școlare), în buget au fost prevăzute sume consistente pentru finalizarea sau demararea lucărilor de reabilitare, extindere sau modernizare a unor unități medicale precum și pentru dotarea spitalelor cu echipamente și aparatură medicală (peste 40 milioane euro). De asemenea, circa 10 milioane de euro sunt destinați achiziției celor 106 ambulanțe care vor fi date în administrarea SABIF.

 Primarul General, Gabriela Firea a declarat că Municipalitatea demarează în acest an proiecte pentru construirea a trei noi spitale în Capitală: "Principala noutate a acestui an o reprezintă  demararea procedurilor necesare pentru construirea unui spital metropolitan, cu 1.000 – 1.200 de paturi, în nordul orașului, precum și a două spitale zonale, cu câte 300 de paturi fiecare, ce vor fi amplasate în sectoarele 3, respectiv 6.

Reamintesc faptul că în structura spitalului Metropolitan vor fi incluse atât secții deficitare la nivelul Capitalei (AȚI, Mari Arși, Anatomie Patologică), un Centru modern de Cardiologie, cu secții de chirurgie cardiovasculară pentru protezare valvulară, de revascularizare coronariană, patologie arterială, precum și un Centru complex de oncologie, cu secții de hematologie, pneumologie, gastroenterologie, chirurgie digestivă, toracică și neurochirurgie, laborator de radiologie intervențională și radioterapie.

După identificarea terenurilor și clarificarea regimului juridic al acestora, sperăm că în ședința de azi să rezolvăm problema transferului de teren pentru Spitalul Metropolitan, vor fi întcomite studiile de fezabilitate, din care vor rezultă indicatorii tehnico-economici care vor fi supuși aprobării Consiliului General, după care se va putea trece la faza de proiectare și apoi de execuție”.

Protocol pentru construirea unei noi maternități

Tot la capitolul noi unități medicale Gabriela Firea a explicat că au fost alocăți bani în buget pentru Centrul de Excelență în Oncologia Pediatrică, ce va fi amenjat în vechea clădire a Spitalului Gomoiu, disponibilizată prin relocarea activității spitalului în noul corp de clădire, după ce această va fi consolidată și modernizată.

„De asemenea,  solicit aprobarea Consiliului General pentru încheierea unui protocol cu Spitalul „Sf. Ioan” și cu Asociația Colectiv GTC 30.10, în baza căruia Primăria Capitalei va pune la dispoziție terenul necesar pentru construirea unei clădiri în care să fie relocată Maternitatea Bucur, clădire care va fi construită cu fondurile strânse de Asociația Colectiv și administrată de Spitalul „Sf. Ioan”, a adăugat Primarul Capitalei.

Proiecte vitale pentru decongestionarea traficului

Referitor la banii alocăți în buget pentru modernizarea infrastructurii rutiere, Edilul Șef a explicat că cele 231 de milioane de euro sunt destinate investițiilor în lucrări care vor genera diminiuarea aglomerației în trafic dar și dotărilor, investițiilor și subvențiilor pentru transportul public în comun: "Vor fi continuate lucrări de infrastructură începute în anii anteriori, și vor fi demarate noi proiecte, dintre care vă dau doar câteva exemple:

- Finalizare Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu

- Finalizare Penetrație Splaiul Independenței - Ciurel

- Supralargire Fabrică de Glucoză – S-a finalizat proiectul tehnic, urmează să înceapă lucrările.

- Penetrație Prelungirea Ghencea Domneșți, cu construirea liniei de tramvai și a unui nod intermodal în zona pasajului pe care îl construiește Ministerul Transporturilor

- Pasaj rutier Șoseaua Colentina – Doamna Ghica.

- Pasaj denivelat sos. Petricani-Sos Bucureșți Nord

- Pasaj denivelat peste intersecția  Sos. Andronache – Bdul Eroilor

- Supralargire Șoseaua Bucureșți – Măgurele

- Pasaj pietonal subteran Arcul de Triumf

- Modernizare sistem rutier și linii de tramvai pe bulevardul Vasile Milea

- Reabilitare sistem rutier și linie de tramvai Bdul Dimitrie Pompei și str. Barbu Văcărescu”

 Amplu program de amenajare și construire parcări

 De asemenea, în 2018 va demara un amplu program de amenajare și construire de parcări:

- Park and Rîde-ul de la Cora Pantelimon, cu o capacitate de 500 de locuri,

- Parcarea subterană  prevăzută în proiectul de modernizare a șoselei Iancului, cu o capacitate de 200 de locuri

- Parcări publice subterane: Sala Palatului (Nord), PiataConstitutiei, Piața Alexandru Lahovari, Gara de Nord, Edgar Quinet, Piața Dorobanți

- 7 parcări supraterane rezidențiale

Primarul General, Gabriela Firea: "Vor fi alocate sume importante – 56 de milioane de euro - pentru imbuntatirea sistemului rutier, semaforizare inteligență, managementul traficului, după cum urmează:

- modernizarea și extinderea instalațiilor de semaforizare (20 intersecții noi semaforizate și 100 intersecții integrate în BTMS)

- Aplicație Smart Parking – 5 milioane euro

- Lucrări de  semnalizare rutieră necesare sistematizării și creșterii siguranței circulației

- Reabilitare/reparații sistem rutier 

Nu în ultimul rând, menționez la acest capitol, sumele necesare pentru achiziția de mijloace de transport în comun moderne și nepoluante, după cum urmează:

- Cele 400 de autobuze Euro 6, pentru care am desemnat câștigătorul licitației și suntem foarte aproape de finalizarea procedurii

- Demararea procedurilor de achiziție pentru 100 de troleibuze, 100 de tramvaie. 100 de autobuze cu GNC și 42 autobuze electrice"  

 10 milioane de euro pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic

 Un alt capitol bugetar foarte important îl constituie cel al consolidării imobilelor cu risc seismic, domeniu care reprezintă o altă prioritate a actualei Administrații.

Primarul General, Gabriela Firea: "După ce în 27 de ani PMB a consolidat doar 20 de clădiri, bugetul alocat în acest an pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic este de aproximativ aproximativ 10 milioane euro. Aceste fonduri vor fi fi utilizate pentru  continuarea lucrărilor la cele 4 imobile aflate în execuție, pentru lucrările la alte 29 de imobile la care lucrările vor începe în perioada următoare, dar și pentru proiectele tehnice pentru alte 29 de imobile și  expertizarea a altor 24 de imobile.

Primăria Capitalei își propune că anul acesta să demareze o serie de proiecte importante de construire a 7 ansambluri de locuințe sociale și pentru tineri, după cum urmează: trei în sectorul 5, două în sectorul 4, 1 în sectorul 2, 1 în sectorul 3.

De asemenea, a fost prevăzută în buget suma de aproximativ 15 milioane de euro, destinată achiziționării de pe piața liberă a unui număr de 300 de unități locative (apartamente cu 1, 2 sau 3 camere) cu destinația de locuințe de serviciu pentru cadrele medicale care lucrează în unitățile medicale ale Municipalității".

 Reabilitarea sistemului de termoficare

Primarul General, Gabriela Firea: "Sistemul de termoficare este format din 890 km de conducte de termoficare alcătuind circuitul primar, din care doar 174 km au fost reabilitați în ultimii 15 ani.

Deoarece în ultima perioada, conform informațiilor transmise de operatorul serviciului public de alimentare cu energie termică, procentul de avarii înregistrat a crescut constant, s-a identificat un număr de 63.24 km conducte de rețea primară care trebuie reabilitate în regim de urgență.

Având în vedere faptul că investițiile finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare vor acoperi 200 km de conducte din rețeaua primară, iar procedurile de accesare a fondurilor europene nerambursabile necesită un timp mai îndelungat, această porțiune de conducte de rețea primară, se va reabilita printr-un program finanțat din bugetul Consiliului General al Municipiului Bucureșți, lucrarile urmand a fi realizate de Compania Municipală Energetică București".

 Regenerarea urbană a unor zone reprezentative ale orașului

 Anul acesta, Primăria Capitalei va demara și un ambițios program de regenerare urbană a unor zone reprezentative ale orașului, după cum urmează:

- concurs internațional de soluții pentru regenerarea urbană a zonei Magheru

- concurs de soluții pentru pentru str. Berzei și reamenajarea Pieței

- Restaurare și punere în valoare Curtea Veche

- Proiect de regenerare urbană și punere în valoare pentru vechiul cartier evreiesc, care va întregi astfel centrul istoric al Bucureștiului.

 Buget important pentru asistență socială și stimulente

 Bugetul propus pentru asistență socială și stimulente este cel mai mare din ultimii ani, valoarea acestuia atingând în acest an aproape 113 milioane euro. Din această suma,  D.G.A.S.M.B a alocat anul acesta, pentru plata stimulentelor, aproape 84 de milioane de euro, iar Centrul de Tineret a alocat încă 3 milioane de euro că stimulente finanicare pentru constituirea familiilor.

Astfel, în anul 2018 se vor acordă următoarele stimulente financiare:

 - Stimulent nou născuți, conform HCGMB nr. 209/2017 pentru 19.255 beneficiari - 2.500 lei/beneficiar/luna

- Stimulent copii cu handicap, pentru 4666 beneficiari - 1.000 lei/beneficiar/luna

- Stimulent pentru integrarea socială a persoanelor adulte cu handicap  – beneficiari - 500 lei/beneficiar/luna

- Ajutor social comunitar pentru familia monoparentală - 406 beneficiari

 Referitor la suma alocată în acest an domeniului culturii, țînând cont că suntem în Anul centenar, nu mai puțîn de 76 milioane de euro merg către teatre (15), muzee, biblioteca metropolitană și acoperă, în afară costurilor programelor desfășurate și salariile pentru mai bine de 2.000 de salariați.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2018-02-22

TAGURI: buget, capitala, 2018, gabriela firea, sanatate, infrastructura
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...