2018-12-10 17:24


Ca la noi, la nimenea. Castelul Peleş şi Ateneul Român, fără autorizaţie de la ISU

 |  18:30
Ca la noi, la nimenea. Castelul Peleş şi Ateneul Român, fără autorizaţie de la ISU

Incredibil, dar adevărat! Castelul Peleş, Ateneul Român şi sediul principal al Muzeului Naţional de Artă Contemporană, aflat chiar în Palatul Parlamentului, se numără printre clădirile monument care funcţionează fără autorizaţie de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Surse guvernamentale au declarat, pentru EurActiv.ro, că mai multe clădiri importante din ţară, unele dintre ele cu statut de monument istoric, funcţionează fără autorizaţii de securitate la incendiu din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Pe lista clădirilor de patrimoniu care găzduiesc, de regulă, evenimente publice cu sute de spectatori şi nu au o astfel de autorizaţie, cerută imperativ prin Legea 371/2006, se numără Ateneul Român, care este şi sediul Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti, şi Teatrul Naţional şi Opera Naţională din Cluj-Napoca.

Castelul Peleş, una dintre cele mai importante şi cunoscute clădiri de patrimoniu din România, nu are nici el autorizaţie de securitate la incendiu, cum nu are nici Muzeul Bran, unul dintre simbolurile României în lume.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) are sediul principal într-o aripă a Palatului Parlamentului din Bucureşti, dar nici această instituţie nu are aviz de securitate la incendiu.

Patrimoniul aflat în Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" din Capitală nu este nici el sigur din punctul de vedere al avizelor de la ISU, deşi aici există o echipă specială de pompieri, pregătită să intervină în caz de incendiu.

Avizul obligatoriu de la ISU a devenit subiect de interes după incendiul care a cuprins clubul bucureştean Colectiv, pe 30 octombrie, în urma căruia au murit 56 de persoane şi alte peste 150 au fost rănite.

În zilele care au urmat tragediei, un fost membru în Consiliul de Administraţie al Sălii Palatului din Bucureşti a declarat că nici aceasta nu are aviz de la ISU, iar premierul interimar Sorin Câmpeanu, fost ministru al Educaţiei, a declarat, la rândul său, că 93% dintre şcolile din România funcţionează şi ele fără acest aviz al ISU.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2015-11-16

TAGURI: castelul peles, ateneul roman, autorizatie, isu
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


BADIN
16 Noi 2015

Mare nebunia sau ditama-i prostia? Nimeni nu are curaj sa spuna ca avizarea/autorizarea se aplica pentru amenajarile/cladirile finalizate dupa anul 2006, data aparitiei HG 1739 / 2006, actualizata prin HG 19/2014. Pentru aceste cladiri se aplica conditiile prevazute de OMAI 3/2011. Pentru cele dinainte de 2006 se aplica reglementarile prevazute in Normativul OMAI 163/2007, cat si alte reglementari prevazute in normativele specifice unor tipuri de cladiri. Daca faci o prima lecturare a art. 9 si 12 din OMAI 3/2011 iti dai seama cat te costa proiectul si celelalte conditii tehnice impuse prin scenariile de securitate la incendii. Acum, ma intreb retoric (puteti sa gasiti si alte exemple), de ce nu aplicam legea si pentru Manastirea Curtea de Arges si alte manastiri, multe monumente istorice. Sa-i obligam sa gaureasca peretii pentru hidranti interiori si alte dotari tehnice aplicate pe picturi. Exista multe cladiri construite si in perioada 1900 - 1990, pentru care nu exista proiecte si alte documentatii prevazute de legile privind autorizarea constructiilor, inclusiv scoli nemodernizate. Este o nebunie sa-i obligi sa faca toata documentatia care poate costa pe putin 5000 Euro, plus valoarea tuturor sistemelor tenhice de aparare impotriva incendiilor care poate depasi aceste valori. De multe ori cladirea are valoare mai mica sau poate nu aduce venituri pe masura. Rezultatul: inchidem naibii toata tara si ne caram de aici. Sa ramana numai unii!
Random imageUltimele stiri


loading...